onsdag 12 september 2012

Åldringar i sikte



Bilden är från ett annat reportage NT där man berättar att en "åldring" for illa.
 
Retade upp mig igen igår på en artikel på Söderköpingssidan där vår lokalredaktör skriver om att åldringarna på Birkagården tyckte att det var roligt med besök av en liten ponny i matsalen. Här berättar jag förra året när min mamma, som varit prenumerant på NT i hela sitt liv (nästan) tänkte säga upp densamma eftersom samme lokalredaktör hade gjort ett reportage från servicehuset Blå Porten om ett evenemang som hon deltagit i och kallat de som var där för gamlingar, som hon uppfattade som kränkande. Jag fick många intressanta kommentarer, framför allt om synen på ålderdom och åldrande.
Har haft en diskussion på Facebook där jag har fått många tips om synonymer till gamlingar och åldringar på äldreboende, t.ex. de boende, brukarna (som de som bor där kallas formellt), personerna på äldreboendet etc. etc. Fler synonymer mottages tacksamt så att jag eventuellt kan informera sagde lokalredaktör om dessa.
Jag funderade lite till i det här sammanhanget över nyanserna i vårt språk. Det måste ju vara svårt för en som inte har svenska som modersmål att t.ex. veta att en äldre dam är yngre än en gammal dam. Läste för en tid sedan en bok som var skriven av en ung/yngre kvinna, född i Sverige men med föräldrar som inte var det. Hon berättade om de språksvårigheter som hennes mamma upplevde trots att hon också talade svenska.

Mamman hade frågat henne: ”När säger man bara tack i stället för tack så mycket eller tack så väldigt mycket?" Och när skulle man säga varmt tack, tusen tack eller hjärtligt tack, för det hade hon också läst om. Ja, vem kan svara på det?
För att återgå till åldringarna och gamlingarna har just de orden en uppenbar nedvärderande klang för mig. Jag tycker inte att det går att jämföra med ungdomar eller studenter, som åtminstone jag upplever som positiva ord. Ord som rörelsehindrade, syn- eller hörselskadade är neutrala ord enligt min mening. Men jag tror ingen ändå skulle få för sig att skriva att ”de syn- eller hörselskadade tyckte att det var roligt med den lilla ponnyn” även om det hade varit på en sammankomst i deras förening.
Kan man skriva gamlingar och åldringar kan man väl också skriva att sjuklingarna tyckte att det var roligt när den lilla ponnyn kom in i samlingsrummet på sjukhuset,eller? Eller psykopaterna tyckte etc.etc. ...på mentalsjukhuset.

Vore kul att veta vilka av följande ord bloggvännerna anser positivt, negativt eller neutralt laddade.

1.       Fruntimmer

2.       Studenter

3.       Kärringar

4.       Åldringar

5.       Syn-eller hörselskadade

6.       Hemmafruar

7.       Gamlingar

8.       Ungdomar

9.       Interner

10.   Romer
Bilden heter "gamlingen" och den har jag hittat här.

För alla som tycker att ordet gamling eller åldring är gulligt och rart presenterar jag härmed denna bild som jag hittat på nätet när jag googlade på de nämnda orden.

 

16 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...


Personligen tycker jag att det inte är fel att kallas för åldring eller gamling. Jag upplever det inte alls som kränkande och nedvärderande.
Vi blir ju alla gamla om vi får leva.
Åldringsvård talar man ju också om.
Jag undrar om det inte sist och slutligen handlar om hur man ser på sig själv och om man kan acceptera att man åldras och blir gammal.
Vet faktiskt inte vad man skulle kalla en nittioårig man eller kvinna istället för åldring. Senior? Pensionär...det betyder ju inte alls detsamma. Däremot kan man ju vara både ock
Vad anbelangar de ord du frågar om, så har det mycket med hur tonfallet är när de uttalas. Det är ju inte orden i sig som är negativa utan hur man säger dem och i vilket sammanhang. Vill någon kränka en annan så är det förstås inte positivt, men till syvende och sist så är det den som kränker som utmärker sig, inte den man vill kränka.
För min del upplever jag inget av dem direkt negativt men det handlar också om sammanhang.
Kärring kan ju till och med vara helt rätt i vissa situationer, t.ex i en buskis.
Intressanta frågeställningar, som för min del är rätt svåra att svara på.

kram
Karin

Musikanta sa...

PettasKarin:
Jag tackar dig för din intressanta och långa kommentar men jag håller definitivt inte med dig utan tycker fortfarande att det är kränkande att bli kallad åldring och gamling bara för att man bor på ett äldreboende eller har fyllt 90. Men jag respekterar naturligtvis din åsikt :-)!

En 90-årig kvinna kan man kalla fru eller fröken den och den. Hon behöver inte berövas sin identitet som människa bara för att hon är så gammal. När jag hör ordet gamling associerar jag omedelbart till en gammal gaggig gubbe eller gumma (hellre gubbe och gumma än åldring)som varken hör eller ser och som ser ut som gubben på bilden ungefär. Min mamma blev 95 och löste SvD:s korsord ända tills hon gick bort och skötte sig mer eller mindre själv med hjälp av hemtjänsten och mig. Hon tog mycket illa vid sig över att bli kallad gamling, som jag berättade om i mitt inlägg från april.

Min moster ska fylla 100 på Luciadagen och är ute och går och spelar piano varje dag trots att hon ser dåligt. När man ringer till henne glömmer man helt bort hennes ålder. Jag tror inte hon heller skulle gilla att bli kallad åldring eller gamling. Hon är fortfarande fru A eller bara Ulla.

Jag vet inte om det fortfarande officiellt heter åldringsvård, jag hör oftare äldreomsorg i stället. Det är förresten rätt kul att googla på åldring och gamling - då ser man verkligen hur negativt dessa personer uppfattas av yngre.
Kram från Ingrid

Äventyret framtiden sa...

Självklart är det mycket trevligare att bli kallad fru eller dam, vilket jag också föredrar att säga, men om man avser många personer i ett boende är det genast svårare att sätta namn på det hela. Det var ju det artikeln handlade om och det är den jag tänkte på¨. Talar man om en enskild person så blir det genast mycket enklare.
Men trots det så upplever jag det inte kränkande eller nedlåtande, men som jag redan skrev så handlar det mycket om hur man säger saker och i vilka sammanhang. Det finns många sidor på ett järnspett:)
Respekten är viktig, håller fullständigt med.
Sedan kommer frågan när man anses gammal eller äldre.

Jag tror att det är viktigt att man inte tänker så mycket på antalet år någon människa är. Vi har en benägen att sätta en stämpel på varandra utgående från åldern.
Nog har jag också hört hur nedsättande äldre personer kan vara mot yngre.."du förstår inte någonting du som är så ung" m.m.
Man kan vara gammal fastän man är ung och ung fastän man är gammal
Kram
Karin

olgakatt sa...

Inget av de ord du listar utom kärring känner jag har någon negativ laddning utan är rätt neutrala. Men, som Karin påpekar, så är det tonfallet som avgör. Är man 90 fyllda kan man ju knappast neka till att man är gammal och därmed en gamling. Fruntimmer kan vara skämtsamt sagt eller elakt.
Det är nog hur man tar det själv som ger laddning.
Jag kan bli rätt trött på hur olika grupper blir stötta över benämningar som beskriver faktum. På mitt sjukhus skulle sjuksköterskeeleverna plötsligt kallas sjuksköterskestudenter och det ansågs kränkande att kalla dem elever.
Brukare är ett konstigt ord. Jordbrukare vet jag vad det är, men bara brukare hänger ju i luften. Krystat tillkommet för att man inte vill eller vågar säga vad det egentligen är fråga om.

Musikanta sa...

PettasKarin:
Jag tror aldrig jag hört något annat än nedsättande när män (alltid män) talar om "fruntimmer" t.ex. Beträffande fördomar om ålder läste jag senast idag om en 71-årig (omtalas flera gånger i artikeln) politiker som vant sig vid läsplattan, som om det vore konstigt att en som var så gammal som 71 begrep sig på datorer. Inte någon journalist i världen skulle skrivit att en 35-åring hade vant sig vid denna. Det hade väl räckt med att skriva att politikern NN hade vant sig vid läsplattan...
Kramar från Ingrid som tackar för ännu en lång och intressant kommentar.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Som jag skrev till Karin har jag aldrig hört ordet "fruntimmer" användas utom i negativ betydelse, alltid av män. Aldrig har jag upplevt det som skämtsamt!

Jag förstår inte vad du menar att "gamling" är ett FAKTUM. OK att det är ett faktum att man blir gammal, men för den skull är det inte nödvändigt att man förlorar sin identitet som människa för det och stoppas in i ett fack tillsammans med ALLA i en viss ålder oavsett intressen eller fysiskt eller psykiskt tillstånd. I vilken ålder blir man i så fall förresten en gamling eller en åldring?

Jag har full förståelse att sjuksköterskeeleverna vill kallas för studenter när alla andra grupper på universitet och högskolor gör det. Inte finns det läkarelever, juristelever eller lärarelever - skulle bli något förvirrande kanske :-)

Brukare är ett nytt ord som används formellt av kommunala tjänstemän och personal på äldreboende för att beteckna den grupp som bor där. Det är helt neutralt och borde accepteras även av journalister och oss övriga. En och annan på dessa inrättningar är inte heller över 60 - de har placerats där av andra skäl än åldersrelaterade. Alltså är det inte alltid en homogen grupp man relaterar till som "åldringar".

Anledningen till att jag överhuvudtaget tagit upp detta till diskussion är att min mamma, en intelligent och kultiverad dam med alla själsförmögenheter bevarade in i det sista, tog så illa vid sig när hon läste om sig själv som "gamling" i tidningen. Det är svårt att inte tycka att uttrycket är nedsättande när man får upp de bilder som illustrerar ordet när man googlar.

Ailas sa...

Vi har haft en tendens att försöka ändra på människors nedvärderande attityder genom att ta till vackrare ord. Det har handlat om negrer, städning och liknande saker. Felet är inte i orden utan i hur människor värderar saker och ting. Det är där problemet ligger och mycket handlar om dumma människors inre osäkerhet och rädsla för livet i sig.

Jag kan inte rangordna ord, men däremot beteenden... Tycker att ex ordet åldring kan låta riktigt gulligt, bara man använder ordet med respekt och ömhet.

Kram!

Annika sa...

Nej, jag tycker inte heller att åldring eller gamling är stötande.
Inte alls.
Det enda ordet jag inte gillar på listan är kärring och kanske fruntimmer. Inga andra av dina ord stör mig.
Min mormor som är 94 kallar sig sig själv en gammal gumma.
Hon är ju gammal. Det går inte att sticka under stol med det.
Gamling kan låta rikigt gulligt och varmt, tycker jag.
Kram!

Musikanta sa...

Aila:
Varför vi har fått nya ord som är bättre (vackrare) än de gamla beror just på att de gamla har varit nedvärderande. "Ne*gr*er är lata" eller "Hans mamma var en enkel städerska!

Andra sådana nedvärderande ord som (nästan) försvunnit tack och lov är gatsopare, sopåkare och ho*ra.
Jag rekommenderar också dig att googla på "gamling" - bilder - så kan du ju se att det inte uppfattas som särskilt gulligt.
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Annika:
Det är skillnade att kalla sig själv för "en gammal gumma" och att en reporter i en tidning skriver "Jag pratade med en gammal gumma på äldreboendet" t.ex.
Vad gäller "gamling" kan jag också rekommendera dig att googla på "gamling" och "åldring" och se vilka bilder som kommer upp. Inte särskilt varma och gulliga :-(...
Kram tillbaka.

Musikanta sa...

PettasKarin, Olgakatt, Aila och Annika:
Jag uppskattar era kommentarer och respekterar er uppfattning även om jag inte delar den. Jag inser nu bara att jag inte ska uppmana NT:s reporter att låta bli att använda dessa ord eftersom de flesta tycker att de bara låter trevliga. Utom min salig mamma då, men hon bryr ju sig inte om det numera...

Unknown sa...

Frågan är bara om man ändrar attityder genom att hitta på finare ord? Det är min poäng... för jag tror faktiskt inte det! En lokalvårdare eller hygientekniker gör fortfarande samma jobb och det vill inte dagens människor med värdelösa högskolepoäng göra, hur viktigt det än är. En åldring är lika gammal oavsett benämning och gamla människor har noll status i dagens samhälle. Det är själva problemet. Att bli sjuk och gammal är kanske inte vackert, men det är en del av livet och det borde de yngre respektera. En dag är de själva där. De kommer inte att vara vackrare, även om de skulle kalla sig prinsessa.

Karin sa...

Jag undrar om inte en del av problemet ligger i vår (eller i alla fall tidningarnas) fixering vid ålder. En äldre kvinna (85) blev idag rånad... Läraren (43) blev arg och slog till eleven (15). Osv. utländska besökare reagerar ofta på det där när de inser att de där små siffrorna i alla reportage står för vilken ålder de inblandade har.

Musikanta sa...

Karin E:
Håller med dig. Men det är väl ett sätt att tala om vem det är utan att sätta ut namn för att undvika förtal och ryktesspridning. Lärare 43 utesluter ju alla lärare som inte är 43 i alla fall. Men med ordet "åldring" och "gammal" har man helt och hållet fråntagits sin identitet. Inte ens könet är viktigt längre, betyder bara att man är urbota gammal, senil eller dement.

Hade hellre sett "kvinna 85" (attributet "äldre" är helt onödigt i sammanhanget) blev rånad idag...Då vet man i alla fall att det inte är grannen (87) som blev rånad och det ligger inte någon värdering i meddelandet.

Alf sa...

Kommer osökt att tänka på städerskan i skolan där jag var vaktmästare, tillika städledare. Det hade gått troll i ordet städerska hos vårt förbund Kommunal(dåvarande Svenska Kommunalarbetareförbundet SKAF) och man vill, sa man, höja statusen för den gruppen arbetare.

Man ändrade det till lokalvårdare och senare till hygientekniker. En städerska sade till mig att det spelar ingen roll vad det heter, det är ju samma skit vi får ta ändå.

Så kan man ju se på det. En tidning balanserar väl på en smal spång och måste kanske ibland använda språkbruk som hos en del personer kan kännas stötande. Det viktiga är inte alltid vad som skrivs utan hur det skrivs.

Om en tidning skulle skriva något som jag ser som kränkande så skulle jag direkt skriva till den och tala om vad jag tyckte. Det vore i så fall inte första gången.

När vi ändå skriver om olika ord och uttryck så är jag negativ till att jag som pensionär hos vissa föreningar kallas för senior och liknande. Jag blir varken bättre eller sämre som människa genom ett nytt urtryck.

Musikanta sa...

Hej Alf och hjärtligt välkommen till min blogg! Roligt att se dig här. Jag hade precis innan meningen "åldringarna på XXgården" kom i tidningen skickat ett mejl till chefredaktören i en annan fråga, som, utan att svara på mitt mejl, i sin tur vidarebefordrade mejlet till lokalredaktören, som skrev ett irriterat mejl tillbaka till mig. Så jag ville inte gnälla igen.

Men skriver han "åldring" eller "gamling" en gång till ska jag höra av mig till chefredaktören igen. För mig är uttrycket kränkande eftersom det ger associationer till demens eller allmän gaggighet.

Jag gillar heller inte att bli kallad för senior, men det är i alla fall bättre än att bli kallad gamling. Det är egentligen bara män 25-65 år som inte förpassas in i en viss kategori. Kvinnor och barn och pensionärer utgör ju grupper för sig. Men jag förlikar mig med uttrycket pensionär när jag får rabatt på klippning och på Swebus :-)!
Ingrid