fredag 15 april 2011

Fredagstema Show&Tell – I min trädgård

Nilla är den som står för fredagstemat i april och när jag läser hennes blogg kan jag förstå varför hon valt just denna rubrik.

Tyvärr kan jag inte lägga ut några vackra bilder på vår trädgård, eftersom jag är sorgligt ointresserad av allt vad trädgårdsskötsel heter. Jag går mycket hellre på promenad än tar itu med att räfsa bort gammalt gräs från gräsmattan eller alla löven under äppelträden. Löv som jag inte hann få undan innan snön kom…

Jag har verkligen försökt att odla diverse grönsaker, men då jag har svårt att skilja på vilket som är ogräs och grönsak brukar det inte bli mycket kvar av det som eventuellt kommer upp. Frön sätter jag alldeles för sent i allmänhet för att det ska hinna bli färdiga plantor.

Förra året tänkte jag satsa på jätteterneller men skördade bara två stycken blommor då jag naturligtvis hade satt fröna för sent som vanligt. I år är det bara persilja som gäller.

Idag har jag dock klippt ner mina lavendelplantor på innergården. Jag gjorde det förra året på inrådan av slottsträdgårdsmästaren. De har aldrig varit så vackra som då, trots att jag först var orolig för att de aldrig mer skulle växa upp.

 Lavendeln på innegården som ska klippas ner. Blomlådorna till höger väntar på penséer.

Hade jag vunnit en massa miljoner på lotto skulle jag omedelbart anställa en trädgårdsmästare och en trädgårdsdesigner som tillsammans skulle skapa en precis likadan trädgård som den man läser om i veckotidningarnas trädgårdsreportage.

En trädgård med massor av perenner, vackra buskar och blommor, små bersåer och dammar med guldfiskar och mitt i alltihop en rejäl swimmingpool…

I brist på denna får jag nöja mig med mina minipåskliljor som jag petade ner förra året efter att ha haft dem i fönstret. Maskrosen ska bort i morgon...

Några förskrämda pärlhyacinter har också vågat sticka upp...

18 kommentarer:

olgakatt sa...

Folk räfsar alldeles för mycket löv! Om löven får ligga kvar - som i skogen - kommer vår lille jordbrukare daggmasken och fixar det hela. Så ta du din promenad utan dåligt samvete!

Maggan sa...

Här känner jag också igen mig. Men idag ska jag faktiskt äntligen ta mig för att räfsa lite. Imorgon blir det vårpromenad.

Pettas sa...

Jag håller med Olgakatt, bry dig inte om de gamla årslöven, låt dem ligga...de blir utmärkt skydd och gödsel för det som ändå klarar av att tränga sig igenom om någon vecka..
Njut av dina promenader och de små ljuvligheter som du redan har i trädgården!

Kram!

Becca sa...

Lökar är ju det bästa som finns för oss som inte har så gröna fingrar.
Peta ner några tulpaner också, så har du färgklickar här och var.

Jag försöker ju fortfarande få min balkong grönskande. Än så länge verkar gräslök vara det enda som överlever...

Nilla sa...

Det där med trädgård är ganska så nytt för oss, vi har ju bara haft hus i två år. Det är roligt att prova sig fram och se vad som kommer upp, ibland går det bra, ibland inte. :-)

Miss Gillette sa...

Detta var trösterik läsning, må jag säga! Vi kämpar och kämpar med vår spretiga jätteträdgård och får aldrig till det där tidningssnygga trots att vi har stora arealer där det skulle rymmas både tennisplan och swimmingpool. Det finns fina små hörnor här och var men ingen som helst helhet eller röd tråd. (Hm. Jag kanske helt enkelt ska ta och arrangera en röd garntåt genom hela alltet?)

I övrigt håller jag med om att lövräfsning är både överreklamerat och överflödigt. Och råder dig att strunta i både den och fröerna för att istället satsa på färdiga perenner som sen sköter sig själv år efter år.

Trevlig helg!

Bloggblad sa...

Jag intalar mig att löv är charmigt och naturligt, sen har jag satt ut ett par krukor med minipåskliljor och hoppas att de ska dra till sig uppmärksamheten.

Är MM så vältränad? Vi har inte cyklat tillsammans på minst 12 år, när min cykel var ny. Men när barnen var små hade vi dem ofta där bak på var sin cykel och tog med fika och åkte ut på småvägarna.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Tack för visa ord, jag ska ta dem ad notam!

Maggan:
Skönt att jag inte är ensam om att föredra promenader framför lövräfsning!

Karin:
Jag hoppar över lövräfsningen, men ska i alla fall ta mig samman att köpa och plantera lite penséer i lådorna...
Just nu är det cykelturere som gäller :-)framför promenader!
Kramar!

Musikanta sa...

Becca:
Välkommen till min blogg - tittade nyss in hos dig och såg vilka fina påskkort du har gjort. Även om du inte har gröna fingrar som du skriver gör du tydligen mycket annat fint med dem!

Gräslök tänkte jag faktiskt också sätta tillsammans med dill och persilja. Måste bara få rumpan ur vagnen och ge mig ut i trädgården...

Musikanta sa...

Nilla:
Du ska verkligen inte känna dig som om du behöver be om ursäkt för att du har en så fin och välskött trädgård. Tvärtom! Jag avundas alla som tycker om att vara ute och dona och pyssla med sin trädgård och som får ett fint resultat med allt vad de företar sig.

Jag var också lite mer intresserad när vi hade flyttat in i vårt första hus. Där fanns många rabatter att rensa och ogräset tog snabbt över grönsakslanden, så jag tröttnade ganska fort tyvärr...

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Det är lite "skämsigt" att erkänna att min inte är intresserad av att sköta om sin trädgård på bästa sätt - i synnerhet som man vet att man är priviligierad över att överhuvudtaget ha en...

Jag är glad över min lavendel, som jag har klippt ner, och som jag hoppas kommer igen till sommaren. På tal om perenner...

Men jag ska försöka ta mig samman och sätta lite dill, persilja och gräslök i alla fall!

Var glad över att du har små fina hörnor här och var! Jag har bara en hörna som skulle bli kompost från början men numera är kvistupplag eftersom vi inte har någon släpvagn att köra iväg grenar och kvistar på.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag ska köpa pelargoner så småningom och plantera i alla mina trädgårdskrukor, men det får vänta lite tills det blir varmare.

MM har mycket god fysik - jag hänger aldrig med honom. Som väl är, är han tålmodig och väntar på mig när jag drar min cykel i uppförsbackarna. Jag gillar att cykla - men i min egen takt...

Cecilia N sa...

Jag gjorde en stor insats förra året för att befria vinbärsbuskarna från brännässlor. Helt rent blev det nog inte misstänker jag att jag upptäcker i år, men det är i alla fall bättre än tidigare.

Men fräken kan någon gärna få uppfinna någon sorts atombomb till ...
Jag vände ut och in på en rabatt och trodde jag hade lyckats med utrotningen men ack nej ...

Musikanta sa...

Cecilia N:
Nej, ogräsen går bara inte att utrota, däremot att hålla efter med mycken möda...

Nässlor är bra som fjärilshotell har jag lärt mig, så de får vara kvar!

Grekland nu sa...

Jag är nog ungefär som du, jag tycker om att njuta av naturen men är dålig på att själv få till det. Knappt klarar jag att hålla några blommor vid liv över sommaren på balkongen (skyller på värmen!). Men det är hoppfullt att du varje år tänker att "nästa år ska jag..." i alla fall...

Musikanta sa...

Ingabritt:
Ibland önskar jag att jag bara hade en balkong...

Det är bara det att tiden rinner iväg så fort - jag tänker jämt att i morgon ska jag sätta frön och sen kommer det något annat emellan.

Men därnere där det är så varmt måste du väl vattna ständigt om inte blommorna ska vissna. Jag vet bara hur det brukar vara här med mina balkonglådor om man bara är borta några dar på sommaren!
Kramar!

Cecilia N sa...

De har hotell på andra sidan det ruttnande staketet ... och strax hitom det.

Musikanta sa...

Cecilia N:
Haha, då kanske fjärilarna klarar sig med det! Hos mig har faktiskt kirskålen lyckats ta livet av nässlorna!