måndag 4 april 2011

Måndag igen

Jag älskar måndagar sedan jag blev pensionär. Jag kan läsa tidningen till morgonteet igen – vi bor på landet och får ingen tidning på söndagar. Och på eftermiddagen kommer posten, som inte kommit sen i fredags.

Livet på vår lilla gata har också kommit igång. På morgonen passerar unga mammor - eller någon gång pappor - med barnvagnar förbi vårt köksfönster på väg till dagiset lite längre upp i backen. Efter tolv kommer det små pojkar och flickor förbi med ryggsäckar på ryggen på väg till frita eller dagmamma.

Vid halvtretiden kommer det något äldre barn med ryggsäckar på väg hem från skolan. Sen vid fyra-femtiden kommer deras mammor och pappor eller andra förvärvsarbetande vuxna hem från jobbet med bilen. På söndagarna är det bara de vanliga hundägarna som passerar förbi på gatan med sina älsklingar.

Alla affärer, banker och vårt apotek är åter öppna i vår lilla stad. På lördagen slår samtliga affärer utom livsmedelskedjorna igen klockan ett och biblioteket stängs klockan fyra och öppnar inte förrän på måndagen. Så här innan turistsäsongen ligger gatorna nästan öde på lördagseftermiddagarna och söndagarna. Men på måndagen sjuder stan av liv igen och på banken och posten är det kö.

Det är måndagsmorgon och mitt huvud känns inte alls tungt, tvärtom!

10 kommentarer:

em sa...

Jag förstår att det är du som skuttar fram till vänster om Povel. SÅÅ yster kan ingen morgon få mig att bli!
Allting är som bekant relativt - din beskrivning känns som storstad jämfört med utsikten från mitt köksfönster - och byn där bibban är helt stängd på lördagar.
Margaretha
som gillar tysta
händelselösa mornar

Grekland nu sa...

Åh, jag tycker precis som du! Gillar vardagar bäst, liv och rörelse och vissa rutiner. Fast det är väl tur att det blir en helgdag också då och då, annars skulle vi kanske inte uppskatta måndagarna...Trevlig vecka!

Musikanta sa...

Margaretha:
Hur kunde du gissa det ;-)? Gunwer B. borde väl vara i samma ålder nu som jag ungefär. Fast jag har aldrig varit lika smal som hon faktiskt...

Bibban här är stängd på lördagar under sommarmånaderna, då när det är som flest turister och sommargäster ute i skärgården!

Ingrid som har suttit ute för första gången och sett på när MM druckit kaffe.

Musikanta sa...

Ingabritt:
Det var väl annorlunda förr när man jobbade. Då var måndagarna inte lika sköna. Fast jag har alltid tyckte om liv och rörelse, så måndagen har aldrig varit någon problemdag för mig som för många.

Men visst var det skönt med weekenden på den tiden även om det ofta innbar mycket jobb. Då skulle man ju hinna med allting som man inte hade gjort i hemmet under veckan, städning etc. De sista tolv åren innan min pension hade jag ju förutom skolan dessutom kyrkan på lördagar och söndagar.
Kramar från Ingrid

Marianne sa...

Ja det blir en helt annan sak när man inte ska släpa sig iväg till jobbet på måndagsmorgonen! Jag kan hålla med om att det är roligare under veckodagarna : )

Får ni ingen tidning på söndagarna? Är det för att ni prenumererar på en lokaltidning? Vi har SvD och den får vi 7 dagar i veckan, men Smålänningen kommer bara ut 6 dagar i veckan. Så den kommer inte på söndagar. Vi ska sluta med den, för den säger oss ingenting, mer än vad som händer i Älmhult. Vi får väl prata med folk i stället : )

Kram!

Musikanta sa...

Marianne:
Nej, vi får ingen tidning eftersom vi har lantbrevbärare. Annars skulle jag ha prenumererat på SvD:s söndagsnummer.
Smålänningen måste väl finnas på nätet, eller? Jag läser alltid SvD på nätet, men där står ju förstås inte allting inte annonserna om vad som är på gång etc.
Kramar!

Miss Gillette sa...

På senare år har jag också börjat gilla måndagar. Då får jag och Maken ha dagarna för oss själva, jobba och ha annan vuxensamvaro som är omöjlig när vi är med tjejerna helgens alla timmar.

Samtidigt har jag börjat bli en äntligen-fredag-människa, för då väntar dagar då vi hinner med barna ordentligt utan att skola och dagis kallar (våra jobb kallar förstås i helg som i söcken, men det där är en annan fråga) och själva fredagskvällen blir ofta jättemysig och skön.

För mycket och för lite skämmer allt, således.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Det där med att ha en dag tillsammans utan barn och jobb är inte så dumt. De sista åren MM jobbade gick han ner i tjänst och tog ledigt på måndagarna. Bra dag att handla på eller göra andra ärenden. Det var heller mycket sällan jag hade någon förrättning på måndagen.

På helgerna jobbade jag ju nästan ständigt efter min pensionering så det blev ju inte något ledigt för hans del eftersom han alltid följde med mig.
Ingrid, som gillar övriga dagar också.

Marianne sa...

Jag skrev fel, det är Smålandsposten vi har. De har tyvärr ingenting på nätet, bara en hemsida där man kan beställa prenumeration, typ. Synd, för det enda jag är intresserad av är ju det som händer i Älmhult. Däremot inte vad som händer i Lammhult, Traryd ...

Kram!

Marianne sa...

Nähä, nu får jag rätta mig igen! Det stämmer att vi har Smålandsposten. MEN det är Smålänningen som inte har någonting på nätet, däremot hittade jag nu att Smålandsposten HAR sina nyheter utlagda. TOPPEN för oss, för då kan vi hänga med vad som händer här i kommunen i alla fall!

Kram!