torsdag 7 april 2011

Nya vårskor

Något som är konstigt med åldern är att fötterna blir större. Kanske man tänjer ut dem med åren - vad vet jag. De flesta skor jag äger börjar bli för små, så när reklamfoldern till Sköna Skon i Norrköping damp ner i brevlådan förälskade jag mig omedelbart i det par som syns på bilden nedan.


Dock är jag pinsamt medveten om att det inte bara räcker med utseendet på skorna nu för tiden utan det viktigaste är att de är sköna att gå i. Jag har definitivt inga ballyfötter och min vänstra fot är dessutom en aning mer svullen än den högra. Det är alltså inte lätt att få skor som passar perfekt.

Men till min stora glädje fanns skorna i reklamfoldern kvar i affären i rätt storlek och efter lite dragande i den breda remmen gick även vänster sko att ta på sig. Eftersom jag knappt kände att jag hade skor på fötterna bestämde jag mig direkt, efter att pliktskyldigast provat några andra par så att jag skulle vara absolut säker på att jag valt rätt.

När jag bläddrade i Husmodern nr 22 från 1935 för ett tag sen fastnade jag för en annons om skor. Skomodet har inte förändrat sig så väldigt mycket på 76 år...

Annons från Husmodern nr 22 1935. Bilden går att klicka större.

23 kommentarer:

em sa...

Ja, käre tid vilka bekymmer det är att köpa skor. Jag som helst går barfota tycker att allt klämmer och är obekvämt och fult.
Sandaler är min melodi om jag nödvändigtvis måste ha något på fötterna.
Margaretha
som med förundran hör
att det finns de som
älskar skor

Eleonora sa...

Grattis till ett par snygga vårskor! Tänk att modet kommer tillbaka vart 20-30-40 år och har man hängt med tillräckligt länge, så nog 17 har tidigare man haft vad som nu erbjuds.

Jag kollade litet igår då jag var i stan, men usch vad dyra alla skor var!! Frövi hade inte en sko under 1200 riksdaler!

Ha det gott söta Ingrid och kram

Pettas sa...

Tjusiga skor, dem gillar jag också:D.
Du påminner mig om att jag borde köpa nya sommarsandaler...de senaste lämnades kvar på Madeira efter välförtjänt värv under många år..men allt har sin tid.

Kram!

olgakatt sa...

Ursnygga! Grattis att de även är sköna. Jag har jättesvåra fötter att hitta skor till och vill helst ha sandaler liksom Margaretha. Bäst passar annars svindyra smala sydeuropeiska skor eftersom jag absolut inte har de svenska breda fötterna som det flesta skohandlare tror att vi alla har.

Musikanta sa...

Margaretha:
De här skorna som jag köpte var något av de bekvämaste jag har köpt, så det var ett fynd. Annars brukar jag aldrig kunna ha något "modernt".

Köpte ett par moderna trendiga remsandaler förra året och har bara använt dem en enda gång - i en park med sandade gångar. Ett fruktansvärt lidande innan jag kom ut på asfalten igen. Vågar aldrig sätta på mig dem efter det...

Musikanta sa...

Eleonora:
Du får komma ner och hälsa på ska vi gå till Sköna Skon och se om du kan hitta något. Den började som en affär för "systerskor" men har blivit en affär som för moderiktiga fast bekväma skor för alla åldrar. Mirren t.ex. handlar alltid sina skor där. De här kostade 650 kr. så det var inte alltför dyrt!
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Karin:
Jag har köpt nya jumpadojor för vår semester till södern lite senare i vår eftersom jag också har slitit ut mina gamla på semesterpromenader.

Har aldrig på mig något annat på fötterna om jag ska gå över en kilometer till fots, även om det är 30 grader i skuggan. Men de här nya tänkte jag ha om man kanske orkade gå ut någon kväll och sätta sig på ett café i närheten av hotellet...
Stor kram från Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Ack, är du en sådan lycklig människa som har ballyfötter! Jag känner bara en enda till som har det och det är min ena svägerska. Men, som du skriver, sådana skor är tyvärr inte särskilt vanliga här i Sverige och verkligen inte gratis heller...

Jag brukar gå förbi affären i Stockholm och beundra skorna, som jag aldrig i mitt liv skulle få på mig! Tur det för jag är ganska förtjust i skor till skillnad från Margaretha.

På så vis kan jag ju vara glad att jag tillhör den svenska modellen...

em sa...

Jag avsåg inte moderiktiga sandaler, fastmer foträta goss-sandaler. Sådana som länge var billigare än andra - ända in på 70-talet, kostade de under 50 kronor.

Musikanta sa...

Margaretha:
Hemma går jag aldrig i någonting annat än Schollssandaler...

Ingrid som även har köpt nya löpardojor till semestern (även om jag inte tänker jogga då).

Miss Gillette sa...

_Vilka_ snygga skor! Såna vill jag också ha. Bally säger du?

Annars är mitt värsta klädtrauma att prova byxor. Jag har blivit så bekväm av mig och vill inte ha sånt som sitter åt på ett obehagligt sätt (dvs: tajts kan gå bra, medan forna favoriten tajta jeans går bort nästan helt numera) eller skär in eller halkar ner (så de flesta tajts går bort av det skälet). Det jag söker är brallor som sitter ledigt utan att se ut som en potatissäck. Och det är nästan omöjligt att hitta. Därför är det ganska tunt på min byxhylla och jag längtar efter att det ska bli så pass väder att jag kan börja med vadarbyxor igen, för såna är märkligt nog inte alls lika svåra att hitta.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Nej, de här skorna är tvärtom mot Bally, som bara har skor för dem med smala, perfekta fötter. Mina nya skor är av märket Rieker, som är tyskt och som gör skor för bastanta tyskor och svenskor. De har skor som är smalare i tån också, förstås.

När det gäller byxor kan jag rekommendera postorderföretaget Åshild, där jag köpt mina senaste byxor som passade alldeles utmärkt. Resår i midjan etc.

Håller med dig om att tajts är jätteskönt, har ofta en lite längre tunika + tajts + läderstövlar och känner mig nästan ärtig då, haha!

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Nej, de här skorna är tvärtom mot Bally, som bara har skor för dem med smala, perfekta fötter. Mina nya skor är av märket Rieker, som är tyskt och som gör skor för bastanta tyskor och svenskor. De har skor som är smalare i tån också, förstås.

När det gäller byxor kan jag rekommendera postorderföretaget Åshild, där jag köpt mina senaste byxor som passade alldeles utmärkt. Resår i midjan etc.

Håller med dig om att tajts är jätteskönt, har ofta en lite längre tunika + tajts + läderstövlar och känner mig nästan ärtig då, haha!

Annika sa...

Jag är som du, har breda svennefötter :-)
OCh jag kan inte heller ha smala sydeuropeiska skor.
SYYYND!!!
Jag gillar dina skor jättemkt. Tycker de är skitsnygga. Skulle kunna tänka mig ett sånt par själv.
BRA KÖP!!
KRAM!!

ela sa...

Vad roligt, jag köpte exakt samma modell men i svart. Visst är dom härliga! Jag invigde mina här om dagen, kunde nämligen inte vänta längre.Har en underbar helg!

Musikanta sa...

Annika:
Rieker har tydligen gjort en kollektion som tilltalar oss svenskor - det fanns fler jättesnygga modeller av samma typ. Och jag såg en stor annons i ICA-kuriren med samma skor nyss. Tänkte att det var bäst att handla dem innan de tog slut.
Ha en skön helg och kramar från Ingrid.

Musikanta sa...

Ela:
Kul att du köpte samma skor, då vet ju du hur sköna de är. Jag har annars BARA svarta skor i garderoben f.ö. så jag ville ha några lite ljusare till sommaren.
En skön helg önskar jag dig och kram från Ingrid.

Marianne sa...

URSNYGGA skor! De där skulle jag också kunna tänka mig. Men jag har så många skor så de enda nya jag ska köpa är träskor för att kunna gå in och ut i huset.

Kram!

Musikanta sa...

Marianne:
Jag har också mängder av skor, men tyvärr är de flesta numera lite för små - eller är det jag som vant mig vid bekväma sandaler hemma... De här skorna var väldigt sköna förutom att jag gillade dem, så det var ett fynd för mig faktiskt.

Träskor är ett måste när man som du skriver ska ut och in i huset. Nu är det väl dags att flytta in, eller hur?
Kramar från Ingrid

Marianne sa...

På fredag kl. 10 gör vi det sista i husaffären. Måndag kommer möblerna!

Kram!

Musikanta sa...

Marianne:
Skönt att ni kommit så långt! Lycka till med cykeln också!

Kramar från Ingrid

Anonym sa...

Tips på en bra sida om du vill ha rekommendationer om var du kan köpa skor i små o. stora storlekar eller breda modeller; http://www.sizes-for-you.com.

Musikanta sa...

Anonym:
Tack för tipset!