lördag 15 september 2012

660. Lördagstema Tell&Show - Ur mina gömmor


 
Bilderna går att klicka större för detaljer.

Jag hade tänkt skriva något annat från början, men när jag tittade in i mina gömmor så hittade jag den här lilla dagboken från höstterminen 1948 när jag gick i tvåan på Norra flickskolan i Norrköping. Och jag blev fast – jag hade alldeles glömt bort att jag hade den. Hade nyss fyllt tolv år det året.

Så såg jag ut då. Glasögon vägrade jag att ha på mig fastän jag skulle behövt det. Sista modet var klänning med holkärm.


 Norra Flickskolan vid Norra Promenaden i Norrköping. Fotot taget med min lilla lådkamera.
 
Sportlovet hette Fettisdagslov på den tiden och höstterminslovet var bara tre dagar i oktober. Höstterminen började två veckor senare än idag och vårterminen slutade en vecka innan den slutar idag. Men så gick vi i skolan på lördagarna också och sista lektionen slutade ibland inte förrän klockan halv fyra. 

På första sidan efter Skolåret skulle jag beskriva mitt klassrum. Det gjorde jag så här:
 
Vi var alltså 34 elever i klassen. Ingen tyckte det var något konstigt. Några disciplinproblem existerade inte på den tiden och den som bröt mot reglerna eller försökte busa blev relegerade efter att fått hem en varning.

Ett litet exempel på hur jag skrev på den tiden. Välskrivning var ett särskilt ämne då som man fick betyg i. Det är lite svårt att läsa, så jag fortsätter berättelsen på datorn. 
”Mitt klassrum, Jag sitter precis invid väggen. Det har jag alltid önskat. Vi har det bra därför att vi har ”moderna” bänkar, dvs. bord med stolar.* Stora och rymliga är dom också. Vi har fyra fönster ut mot gården och därför hör vi väldigt väl när någon i innelaget på klappträbrännbollen varvar eller någon i utelaget tagit en lyra. Det är faktiskt uppmuntrande på de trista grammatiklektionerna.
Vi har fått det så snyggt i våra klassrum på Norr. Dom reparerade förra året. Taket är vitt och halva väggarna vita och ljusgröna med gröna kanter. Framför mig sitter Anita B. och vid sidan om mig Gunvor Ö.  Anita måste jag viska till ibland. " 

 
Jag önskar att jag hade haft kvar uppsatsen om "Kerstin på en öde ö i Indiska Oceanen"...Bara att ha ett ämne som "Med pappa på fisketur" är förvånande. Min pappa ägde inte något metspö t.ex. och hade han gjort det hade jag i alla fall inte fått åka med honom på fisketur...
 
På nästa sida skulle jag skriva om mitt älsklingsämne. Intressant att notera att musik INTE hörde dit. 
 
 
 

Om det är någon som undrar vad flickor läste för böcker 1948 så kommer här lite tips.
 
 

Och så hade jag en sida till med Blå Masken, Kasava, Lindström och Jones detektivbyrå. I bokhyllan hade jag en massa Biggles till, Borta med vinden, Så blankt havet ligger (hade snott den från pappas bokhylla och inte någon passande läsning för en tolvåring), Stanley finner Livingstone och Jeanne d'Arc. Hittills har jag inte upptäckt några stavfel...
 
Sen kommer det sidor med roliga skolminnen, men de sparar jag till någon annan gång. Jag älskade att gå på bio och drömde om en karriär som skådespelare. Biljetten kostade 1.50 kr Den stora biografen Royal vid Norrtull lades ner i mitten av 50-talet. Lokalerna gjordes om till en modeaffären Lagos, som i sin tur köptes upp av Sandströms för några år sedan.
 
 
* När jag kom första året till läroverket i Norrköping hade vi fortfarande skolbänkar anno dazumal, bänkar med fasta stolar. Där var man tvungen att stå upp när man fick frågan, men det behövde vi aldrig göra i flickskolan.
 
Lördagstemana för september hittar man på högra kanten av bloggen och även vilka som är med och lördagsbloggar. Är det någon mer som vill vara med så hojta till ska jag lägga till henne eller honom.

21 kommentarer:

Maggan sa...

Absolut underbart inlägg!
Gillar!

Musikanta sa...

Maggan:
Så glad jag blir! Tack!!!
Kramar från Ingrid

Bloggblad sa...

Jättekul att få se!
Många år efter dig, gick Cecilia där när den hette Pihlska skolan. Lika lyhört... de hörde alla avgångar och ankomster från Centralstationen.
Sen skulle den byggas om och byta namn - några ljushuvuden (gossar!) tyckte att de bara skulle ta bort h-et i namnet. Allt enligt dottern som inte hade det "nya" ordet i sin vokabulär och tyckte att det var ett käckt förslag.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det ordet fanns inte heller i min vokabulär förrän tre år senare. När jag kom tillbaka till Norrköping 1970 blev jag lärarvikarie på Pihlska under en tid. Skolan hade då omvandlats till en uppsamlingsplats och skola för barn- och ungdomar på glid och som kom från miserabla hemförhållanden. Vi bedrev en form av specundervisning där under en verklig eldsjäl och fantastisk chef. En mycket lärorik efarenhet för min del

Eleonora sa...

Vilken gullig dagbok du funnit och med så tidsroliga detaljer som du har skildratDet måste ha varit en högtidsstund för dig att läsa den! Och såå söt du är på fotot - det är du ju fortfarande.
Stor lördagskram från mig.

Musikanta sa...

Eleonora:
Ja, det var verkligen kul att läsa den igen. Det är ju faktiskt 64 år sen jag skrev den. Det är ju inte klokt vad tiden har gått fort - vart har åren tagit vägen?
Kram tillbaka från Ingrid

Unknown sa...

Tack för ett härligt inlägg där nostalgin flödar.

Du var nog en ordentlig liten tjej, det märks så tydligt.

Fortsatt trevlig helg
Kram!

Äventyret framtiden sa...

Tack Ingrid!

Här har jag "förlustat" mig en stund, läst om ett par gånger
Höstlovet på min tid var två dagar långt och då måste man plocka lingon, 1 liter, till skolan. Lördag slutade vi alltid kl. 13.00.
Rolig läsning.

kramar
Karin

Musikanta sa...

Aila:
Tack för uppmuntrande kommentar. Jag var mycket ordentlig tills jag var 14 år och träffade min första pojkvän. Sen blev det många konflikter hemma och när jag var 16 år flyttade jag själv till Stockholm (med föräldrarnas goda minne) för att gå i en privatskola där.Jag vantrivdes så i läroverket, dit jag kom från den skyddande flickskolemiljön efter femman.
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Att du orkade läsa om! Höstlovet då var bara lov men när jag gick i tredje klass (nio år) var vi utkommenderade två dagar att plocka potatis på en jättestor åker. Det utgör fortfarande ett hemskt minne eftersom det var regnigt och smutsigt och jag frös, särskilt om händerna. Dessutom fick vi gå två kilometer från skolan och två kilometer hem igen.
Skönt att barn slipper sånt numera! Lingon verkade i alla fall trevligare. På lördagarna slutade vi 13.30 för det mesta.
Kramar tillbaka från Ingrid

Karin sa...

Vilket fint inlägg. Och vad kul att du har dagböckerna kvar!

Vilken massa Biggles du läste. Kan det ha varit din brors, eller fick du också Wahlströms böcker med grön rygg? Det fanns en kvinnlig motsvarighet till Biggles, tror att hon hette Worrals, som fick mig att fundera på att bli stridsflygare ett tag.

Grekland nu sa...

Underbart inlägg! TÄnk att du har en sån skatt kvar. Och så fint du skrev. Och så söt du var...Kram!

Annika sa...

Jättetrevligt inlägg, och så KUL att se alla från din dagbok.
Vilken SKATT!!
Så vacker handstil.
Härligt och nostalgiskt inlägg.
Kram!

Musikanta sa...

Karin E:
Nej då, det var mina alldeles egna. Det var Wahlströms böcker. Jag läste Worrals också, men Biggles med Algernon (uttalades som det stavades) var mycket mer spännande. Min bror var mer för modellplan än för böcker...
Ingrid

Musikanta sa...

Ingabritt:
Jag rodnar av så mycket beröm. Men jag tycker själv att välskrivningsbetyget som var Ba? på höstterminen var ganska passande...
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Ja, jag blev glad när jag "hittade" den igen. Tänk att den legat i en papplåda i närmare 64 år...

Vad handstilen beträffar skriver jag ungefär likadant nu som på de slarvigaste ställena när jag har bråttom. I slutet av vårterminen bytte jag handstil så att den blev upprätt i stället. Mina lärarinnor var i alla fall inte imponerade - jag ser att jag bara fick Ba? på höstterminen :-)! Motsvarar väl ett G nu för tiden om betygen inte har ändrats igen.
Kramar från Ingrid

Gnuttan sa...

Vilken härlig bok att ha i sina gömmor - varifrån den ju gärna får komma fram - full av minnen.

Anonym sa...

Hej! Blev bara tvungen att skriva till dig när jag såg att du gått på norra flickskolan. Jag vet att min mamma gick där men inte riktigt vilka år, hon var född 1936. Min morfar John var väktmästare där i många år och jag och mina föräldrar bodde högst upp i vänsta tornet mina första 2 år 1959 1960. Har några klassfoton på min mammas klass men som sagt vet ej årtal, har även foton på kollegiet och rektorn Rangel Ekblom,omdet säger dig nåt.
MVH
LenaEngström

Anonym sa...

Hej igen. Satte mig med min mammas fotoalbum och vad fick jag se där, jo ett foto av dig, taget samtidigt som det du har här ovan fast lite mera i profil och under det står det Kickan (Ingrid).Min mamma hette Inger Carlsson senare Bohman.

MVH
Lena Engström

Musikanta sa...

Hej Lena!
Kul att du hittade hit. Jag kommer väldigt väl ihåg din mamma, Inger Carlsson, vi var klasskamrater alla år till och med femte klassen i flickskolan. Jag vet att jag var hemma hos henne på kalas en gång - spännande med att hon borde i tornet. Vi umgicks inte så mycket på fritiden, jag bodde ju ganska långt från skolan i Kneippen. Jag har aldrig något minne av att vi någonsin var osamas - Inger var alltid snäll och rar. Jag gick på Norra flickskolan i första och andra klassen mellan åren 1947 och 1948. Sen flyttade vi till Östra flickskolan i tredje klassen. Du får hälsa din mamma om hon kommer ihåg mig.
Kram

Lena sa...

Hej. Tyvärr gick mamma bort januari 2010. Hon hade MS, fick det i början på 70 talet.