måndag 26 september 2016

1329 Tovning på Stinsen i Söderköping

Lördagen på Stinsen i Söderköping blev trevlig och omväxlande för mig. Jag fick lära mig något nytt - tovning - Martin kom och hälsade på och jag sålde två tavlor.


Koncentrationen är total och intresset på topp i det angränsande rummet till utställningslokalen. (Bilderna går att klicka större.)


Stegeborgs slottsruin var den ena tavlan jag sålde och...


...Skällviks kyrka den andra. Här har den konstnärliga friheten spelat in.

Jag är så glad och tacksam över att någon överhuvudtaget vill ha en tavla av mig på sin vägg och att jag dessutom får lite pengar för den. Mina priser är inte precis i Lars Lerinklassen, men det blir till lite färg i alla fall.

Martin E. hade tagit sig tid och åkt från Norrköping bara för att komma och hälsa på mig och titta på mina tavlor. Han var nyfiken på lilla Söderköping också, jag tror att det var första gången han var här. Så det blev en promenad för honom upp till Kanalen efter besöket hos mig.


En trevlig pratstund med Martin gjorde att dagen gick lite fortare.

Konstnären Anna-Lena Rydberg blev en ny trevlig bekantskap för mig. Det var hon som skulle svara för lördagens begivenhet för barn med rubriken Barnsliga Lördagar - Skapande verksamhet som äger rum varje lördag klockan 14 på biblioteket.


Anna-Lena Rydberg jobbar också som bildlärare på Kulturskolan i Söderköping.

Strax före klockan 14 fylldes utställningslokalen av förväntansfulla barn och föräldrar på väg till den angränsande lokalen där Anna-Lena redan plockat upp skålar med ullmaterial i vackra färger till tovning. Jag har ju sett tovade alster tidigare men hade faktiskt ingen aning om hur det gick till.


Ett jättefint landskap har Konrad snitsat till med nål och ulltottar.


Arvid visar stolt upp sitt konstverk.

Jag fick en grundlig lektion i hur det går till att tova. Man måste ha tålamod, det blir hundratals små nålstick i ullen på ett underlag innan man kan få till någonting. Anna-Lena hade med sig kakformar som blev till små hjärtan eller gubbar. Anna-Lena tipsade om att  man kan köpa ett paket på Korps i Söderköping med allt som hör till en liten tovad bild. Ska kanske pröva det till barnbarnen.


Klara och Milton har skapat underbara små tavlor med får och landskap. 

8 kommentarer:

Veiken sa...

Så trevligt! Jag har ingen aning om hur man tovar, men kan uppskatta tekniken när det är färdigt!
Man lär sig nya saker så länge man lever! :) Kram

Gunnel sa...

Att tova är riktigt kul. Det gjorde vi ofta med barnen på fritids. Kram

Annika sa...

Åh vad jag tycker om den där tavlan med kyrkan. Den är underbar. Kul med tovningen också.
OCH det är roligt att titta in här hos dig igen!
Kramar!

Eleonora sa...

Så roligt att ett så gammalt konsthantverk har blivit populärt! Jag vet inte heller hur man gör, så du får gärna lära mig (muntligt) när vi träffas nästa gång. Roligt att småbarnen var så kreativa!

Kram från
Eleonora

Musikanta sa...

Veiken:
Jag visste inte heller hur man gjorde - det är ett pill och man får ha tålamod förstod jag. Men det blir fina alster om man är duktig. Kul att få lära sig något nytt!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Jag kanske ska försöka med barnbarnen.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Jättekul att se dig här i kommentarsfältet igen! Nästa gång du kommer till Stockholm följer jag med Bloggblad upp dit! Jag läste ju om hur trevligt ni hade haft det.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag har ju bara tittat på men det verkar vara riktigt roligt. Jag är säker på att barnbarnen skulle uppskatta det. Men det är inte så lätt och man måste ha stort tålamod.
Kram tillbaka från Ingrid