lördag 10 september 2016

1323 Reklam på bloggen

Nu ska jag gnälla lite. Jag gillar inte reklam på bloggar. Det är några få av mina bloggvänner som har så trevliga bloggar att jag ändå går in och läser där ibland. Annars klickar jag bort alla bloggar med reklam direkt.


Bilden från gratis animeringsbilder på nätet.

Det räcker med den reklam man ständigt får på Facebook eller i tidningarna på nätet mitt i en artikel. Sen poppar det ju upp annonser ideligen för sådant jag har köpt på nätet på de mest osannolika ställen.

Jag kan förstå om man har flera tusen läsare på sin blogg varje dag - då kan man väl nästan försörja sig på annonserna. Men för oss vanliga bloggare, som kanske som mest har några hundra läsare per dag, undrar jag om det är särskilt lönande. Man måste väl deklarera för dessa inkomster och betala skatt, eller?

Är det inte så också att man inte får något betalt om inte någon klickar på annonserna?

Ett undantag för reklam på bloggen gör jag för mina gamla annonser från Bonniers Veckotidning på 20-talet. Men dem har jag aldrig fått något betalt för att jag lagt ut på bloggen.


Annonsen från Bonniers Veckotidning nr 35 1924. Den går att klicka större.

20 kommentarer:

em sa...

Jag tror vi är många som delar din uppfattning!
Margaretha
som bara gillar
gammal reklam
- helst riktigt
gammal

Tove Olberg sa...

Tycker det är var och ens sak hur de vill ha det; inte hindrar det mig att läsa. Det går fint att hoppa över det - och ibland har det hänt att jag får en idé eller tanke.
Kram

Gerd ♥ sa...

Bloggen är min glädje, utan sponsrade inlägg.
Vi behöver reklam för nya idéer, men den klistrar sig fast, förökar sig precis överallt.
Kram, Gerd

Musikanta sa...

Margaretha:
Tack för din kommentar! Bra att någon håller med.
Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Jag tycker tvärtom, det går INTE att hoppa över. Innan jag kommer till kommentarerna hoppar och skuttar och flimrar det och har sig på bloggsidan. Jag blir väldigt störd av det. Men håller helt med om att man gör som man vill :-).
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Din blogg hör ju till de reklamlösa som jag alltid läser med nöje. Just det du säger att reklamen klistrar sig fast och förökar sig håller jag helt med om. Jag vill som sagt läsa en blogg i lugn och ro utan störningsmoment, som jag anser reklamen vara.
Kram tillbaka från Ingrid

Pettas sa...

För flera bloggare kan det också betyda en liten extra inkomst.
För varje klick in på reklamsidan så ramlar en liten procent ner i bloggarens börs.
Jag vet att jag fick erbjudanden om att göra reklam jag också i min tidiga bloggkarriär men att jag tackade nej, för att jag själv inte är intresserad alls.
Jag har lärt mig att "hoppa över reklamen" fastän jag vet att något alltid fastnar i alla fall. Så är det med all reklam, men jag köper ingenting i alla fall.

Vi är så olika som individer vi människor och jag är nog en mardröm för reklammakarna :) Jag ser knappt reklam överhuvudtaget och jag blir inte störd av att det finns reklam på andras bloggar. Det är ungefär som detta med hörseln, den kan också vara selektiv. Man hör och ser vad man vill.

Ha en skön söndagseftermiddag Ingrid!

Ingrid sa...

Jag hade annonser på hemsidan förut och på sidan med nyhetsrubriker, men inte i bloggen. Inkomsten blev måttlig, ca 750:-/år, så det var verkligen ingenting man kunde bli rik på. Ska man tjäna pengar på bloggen måste man nog vara väldigt nischad och skriva om mode eller inredning eller liknande.
Jag har också fått erbjudande att skriva inlägg om diverse artiklar och få betalt för de inläggen, men det har jag alltid svarat nej till.
Det är trevligast utan reklam, men inte låter jag bli att läsa en blogg bara för att det finns en och annan reklambanner där.
Kram, Ingrid

Annika sa...

Jag har inga problem med problem på bloggar och webbsidor med två undantag. Det ena är sånadär helsidesannonser som man måste klicka sig förbi för att komma till för att komma till det man ville läsa. Det andra är annonser med LJUD. Jag hatar när datorn plötsligt börjar prata med hög peppig röst eller spela musik. Det är ju dessutom irriterande om man är ute i allmänheten någonstans och använder den.

Det jag verkligen inte klarar av - om vi nu ska gnälla - är TV-reklam. Har ju ingen TV och har helt tappat toleransen för all sexistisk och tramsig skit som man måste titta på mitt i sina program eller shower. Och som sagt det är alltid högljutt också....
Kram

Musikanta sa...

PettasKarin:
Det verkar faktiskt så som det inte var de mindre bemedlade bloggarna (som kanske hade behövt en liten extrainkomst) som har reklam på sin blogg utan de som har det ganska gott ställt. För mig är reklam bara störande och jag föredrar att läsa bloggar utan reklam.
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Det finns så väldigt många trevliga bloggar som drivs utan reklam och då väljer jag att läsa dem i stället :-).
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Håller med dig om att det är jättejobbigt när man får upp högljudd reklam på mobilen när man åker tunnelbana t.ex.

När det gäller TV-reklam har vi ju tre kanaler här i Sverige som saknar reklam, ettan, tvåan och Kunskapskanalen. Det är faktiskt underbart att man kan sitta och se ett helt program utan avbrott. Därför ser jag aldrig på fyran som har reklam - jag håller på att bli galen av alla avbrott. Ett program på en halvtimme tar dubbelt så lång tid att se på. Svårt att göra något annat under tiden reklamen pågår.
Kram tillbaka från Ingrid

Karin sa...

Håller helt med dig! Det är något med reklamen söm gör att jag känner mig mindre (bokstavligen) tilltalad. Det som om innehållet – i alla fall till en del – är till för annonsörerna. Tydligast blir det ju i TV-sammanhang, där reklamfinansierad TV i första hand tillhandahåller tittare till annonsörerna, medan reklamfri TV tillhandahåller program till tittarna. (Jag vet, en och annan reklamfinansierad kanal har lyckats rätt bra med bådadelarna, men det finns också bekymmersamma exempel på hur annonsörer stoppat seriösa program för att de inte är någon "bra reklammiljö".)

olgakatt sa...

Är helt enig om reklamen! Mycket irriterande. Jag ser heller aldrig på reklamTV. Någon enstaka blogg jag läser har reklam som jag bläddrar förbi. Trist nog ägnar sig även SVT åt reklam för sina egna kommande program och ideligen samma snutt om och om igen. Turligt nog bara mellan programmen. Men det gör att jag nästan bara ser programmen på SVT Play där det momentet, tack och lov, bortfaller.

Tredje året i Hjo sa...

Jag bryr mig inte så mycket om reklamen. Den får man leva med.
Hoppas vernissagen gick bra!
Förresten, visst har du målat Mentons vieille ville? Jag vill se. Vill du ge mig en länk, eller fler?

Musikanta sa...

Karin:
Vi har ju bara fyra program + barnkanalen så det blir inte så mycket tittat på TV för mig. Jag har helt valt bort fyran eftersom jag tycker att programmen där tar bort för mycket tid. Dessutom är jag inte road av varken matlagningsprogram eller lekdito så det är ingen förlust. Kul det du skriver att reklamfria kanaler tillhandahåller program för tittarna. Har inte tänkt på det men det stämmer ju :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Jag ser också de flesta program på TVplay - då kan man ju pausa när man vill. Håller med dig om att det är tjatigt när SVT spelar samma trailers om och om igen. Men det är ju ett intet mot alla reklamavbrott som man får i fyran.
Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Eftersom jag aldrig ser på fyran (den enda reklamkanalen vi har) så lider jag inte särskilt mycket av reklamen. Jag föredrar dock bloggar utan reklam, som sagt. Javisst har jag målat Menton (på mitt sätt). Skickar dig ett mejl i morgon med tavlan som jag inte har kvar längre - tyvärr.

Idag blev jag av med min annonstavla som jag helst inte hade velat sälja. Det hjälpte inte att jag satte upp priset ordentligt på denna enda tavla i hopp om att kunna behålla den, haha. Men man får ju vara tacksam över att någon vill ha den hängande på sin vägg någonstans.
Ingrid

Vi i Kasperian sa...

Det är en sak jag gillar särskilt mycket med Blogspot - att bloggarna är gratis reklamfria. Man får säga till, om man vill ha reklam.
På många andra ställen är det tvärtom, man får betala för att slippa.
Om det är en blogg jag verkligen vill läsa står jag ut med reklam, men annars gör jag som du - prioriterar de reklamfria.
Du skrev tidigare om kramar i kommentarer - jag hör ju till dem som inte skickar några virtuella kramar!! Jag har aldrig riktigt förstått vitsen, men om vi träffades personligen skulle jag garanterat vilja ge dig en riktigt stor och varm kram. :) Alldeles säkert.
Jag gillar alltså både dig, din blogg och dina tavlor högt och rent!!
Ha det riktigt gott!!
Berit E

Musikanta sa...

Berit:
Vet inte riktigt varför jag missade att svara på din långa och trevliga kommentar. Bättre sent än aldrig i alla fall. Det gör ju det hela lite mer förståeligt om man måste BETALA för att slippa reklam. Det visste jag inte.

Kram i slutet av en kommentar betyder kanske inte så mycket mer än en hjärtlig hälsning. Lite enklare bara att skriva. Ungefär som i engelskan - inte tror jag att någon är kär i mig bara för det står LOVE i slutet ibland. Enklare att skriva än Vänliga hälsningar i alla fall. Jag VET att man inte behöver skriva något alls i slutet av en kommentar men det känns så rumphugget...

Roligt att du gillar min blogg och mina tavlor - jag tror också att jag skulle ge dig en varm kram om vi sågs irl. Blev så glad över din kommentar.
Ingrid