söndag 18 september 2016

1326 Borttaget septemberquiz

Jag har tagit bort mitt septemberquiz enligt uppmaning från Kent som påpekar att jag inte får lägga ut bilder på personer från nätet utan deras tillåtelse. Min egen lösning överensstämmer med Gunnels - det var bara Bert Karlsson som inte var född i Värmland. Övriga personer - Svennis, Zarah Leander, Christer Sjögren och Monica Zetterlund är ju alla värmlänningar från början.


Den här bilden har jag tagit själv i alla fall.

8 kommentarer:

Ingrid sa...

Bilder av kändisar har jag inga problem med att lägga ut på nätet. Jag utgår från att de är glada för lite extra reklamplats.

Vad man däremot ska vara försiktig med är om bilden är skyddad. I så fall måste man fråga fotografen om det är ok att använda den och absolut alltid ange vem som tagit fotot. Hittar man bilden via Wikipedia står det oftast vad som gäller.

Privatpersoner lägger jag aldrig ut bilder på utan att fråga.

Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Tack för din kommentar. Jag trodde ju att det inte gjorde något om jag la ut en av de hundratals bilder som jag fick upp när jag klickade på mina kändisar. Hur är det med de som är döda tror du?
Givetvis lägger jag heller aldrig in bilder på privatpersoner utan att fråga dem.
Kram tillbaka från Ingrid

Vi i Kasperian sa...

Jag som aldrig brukar klara sånt här klurade ut just den lösning du tänkt dig, även om jag var ltie osäker på Zara Leander. :)
Det är nog faktiskt så att man inte får publicera bilder som någon annan tagit, utan fotografens medgivande. Å andra sidan finns massor av gratisbilder på nätet, men möjligen inte just av namngivna personer. När en fotograf varit död i 70 år är i alla fall bilderna fria. :)
Däremot går du som privatperson fotografera fritt på allmänna platser, men om bilderna också får publiceras vet jag inte säkert, men vet att väldigt många faktiskt får det. Jag har gjort det själv, men då i tryckt form. Det är ju det här med integritet.
Jag har ändå svårt att tro att någon av de bilder du visade skulle få någon att anmäla dig eller kräva bildarvode. Fast visst ska man vara uppmärksam. :)
Berit E

Musikanta sa...

Berit:
Tack för din upplysande kommentar. Jag trodde inte det var någon fara eftersom jag inte ens namngivit personerna jag la ut. Men i fortsättningen ska jag hålla mig till foton av 17- och 1800-talspersoner om det skulle bli aktuellt igen.

Jag har läst mycket om upphovsrätten till fotografier på sistone och kommit fram till att man visst kan fota på allmänna platser och publicera på nätet utan att det händer något. Det var ju en stor diskussion om det förra året - helt absurt att man inte skulle kunna ta ett foto på barnbarnet framför statyn på Astrid Lindgren t.ex. !
Ingrid

Bloggblad sa...

Min första tanke var samma som Berits, det är fotografen som äger fotot, även om fotografen tagit den med någon annans kamera. Kändisar blir bara glada... Vi frågade i fredags om vi fick fota skådisarna på filminspelningen, och de var gärna med på bild.
Däremot kollar jag med privatpersoner - dock inte om de förekommer i en grupp, som i en kör, eller sitter ihop med en mängd andra t.ex. i kyrkan. Det är stor skillnad mot att lägga ut andra på foton från fester eller så, som många gör. Då måste man fråga.

Förresten skickade jag två av dina foton från igår till NT, skrev inget namn på varken dig eller mig, för de där nya tar alltid bort namnen. När jag skickat förut slriver de "foto: privat".

Musikanta sa...

Bloggblad:
Nej, jag har ju sett att de bara skriver privat. Men själva är de mycket noga att det ska stå vem som tagit fotot!
Kent skickade några foton till Patrik på Folkbladet. Han hade tydligen pratat med Ola och skrivit ihop något också. Vi får se om han också skriver Privat eller att det är Kent som tagit bilden eller bilderna.

Åke sa...

Din tavla passar utmärkt in på mina marina motiv, bildbevis kommer såklart :) Jag kan inte undgå ditt inlägg men slog lite själv... Jag frågar givetvis mina närmaste innan jag lägger ut, de vet också att om de sätter foten på min gård kan de komma med :) Att jag har kameror som plåtar lite här och där och om de känner sig kränkt om de gör intrång hos mig får skylla sig själv om de kommer i bild. Polisen har visat intresse för att brott löses typ.

Publicering av till exempel namn och foton på personer på bloggar och sociala medier är i princip alltid tillåten så länge man inte kränker personen. Att "hänga ut" och skandalisera en privatperson är ett typexempel på vad som normalt sett är kränkande.

Musikanta sa...

Åke:
Så glad jag blir att du inte har ångrat dig med tavlan. Tack för kommentaren - jag ska visa maken.
Ingrid