onsdag 28 september 2016

1330 Månadens illustratör september 2016 - Fibben Hald

Häromdagen när jag kom till Stinsen som vanligt gick jag förbi en av montrarna strax efter entrén och trodde knappt mina ögon när jag såg att man kunde stoppa en kasse helt full med utsorterade böcker för bara 20 kronor. Förmodligen var det böcker som sällan var utlånade eftersom de var mycket lite slitna.


Här är vad jag fick ner i bibliotekets plaskasse. Den bok som ligger till grund för dagens inlägg ses längst till vänster. (Bilderna går att klicka större.)

Albert Målare och sommaren i Härkeberga med text av Sonja Hulth och illustrerad av Fibben Hald visade sig vara en riktig pärla och det var roligt att stifta bekantskap med denna härliga illustratör. Visst har jag hört hans namn tidigare, men inte så mycket mer. När jag läser att han har illustrerat många av Lennart Hellsings böcker plockar jag fram ännu ett bokfynd ur min egen bokhylla, denna gång från Myrorna, Visor ur Silverhornet.


Teckningarna till visorna i den här sångboken är i svartvitt och karikatyrmässigt tecknade. Helt skilda från de konstverk som visas i boken om Albert Målare och sommaren i Härkeberga.


Hertigen av Pisa åt så förskräckligt mycket att tornet började luta. En rolig visa av Lennart Hellsing.Jag läser att Fibben Hald inte har brytt sig om att försöka göra bilderna anpassade till barnen utan bilderna är för alla åldrar och det är - åtminstone jag - tacksam för.

Jag minns själv att jag som barn älskade de sagoillustrationer av t.ex. Elsa Beskow som var helt realistiska av prinsessor och prinsar, avbilder av verkliga människor även om de hade andra kläder och kronor på sina huvud.

Boken Albert Målare och sommaren i Härkeberga är en fantastisk bok för den som är intresserad av medeltida kyrkmålningar som de som finns i Härkeberga kyrka. Det är en fröjd att se alla de vackra illustrationerna till denna sannsaga som berättas så fint av Sonja Hulth. Av vad jag läser på Wikipedia om Albertus Pictor följer berättelsen de historiska källorna så långt man har kunnat. Sagan är förstås kryddad med påhittade personer och händelser för att göra den intressant för barn.


Berättelsen handlar om mästaren Albert Målare som tillsammans med sina gesäller Sigge, Holmfast och lärlingen Knut kommer till Härkeberga för att måla valv, väggar och tak i kyrkan.


Här kommer lärlingen Knut gående för att bli lärling hos Albert Målare. I fonden ser man Härkeberga kyrka. Det är i början av maj och snön har inte riktigt smält bort. Det var bara under sommaren som man kunde måla i kyrkorna.


Och här är det Albert själv som kommer ridande med sina gesäller.


Bönderna och övriga Härkebergabor är nyfikna på målarna.Jobbet har påbörjats i kyrkan.


Jona och valfisken.


Dansen kring guldkalven.

"Sen blev det vår igen och Albert Målare red iväg till en annan kyrka i en annan by utan att ana att rött skulle bli svart en gång i tiden och skärt grått och att purpurn och det blåa bara skulle försvinna, men det var just det som skedde."


Fibben Hald. Bilden från Wikipedia som jag länkat till ovan.

Boken finns begagnad till fast pris på Tradera. (Jag skrev fel preposition när jag sökte men det är samma bok.)

10 kommentarer:

Eleonora sa...

Käraste vännen! Jag slutar aldrig att förvåna mig och förundras över dina allsidiga inlägg! Det här var intressant som vanligt och förståss utanför min lilla horisont. Tack fina du för lärorikt och rart inlägg.

Kram från
Eleonora

Annika sa...

Roligt med den här illustratören! Och han har illustrerat Hellsing som ju också är en favorit :) . Jag gillar berättelsen om Abert Pictor också, om hur färgerna skiftar med tiden.
Kram

Musikanta sa...

Eleonora:
Tack för din rara och uppmuntrande kommentar! Jag blev ju intresserad av illustratörer i och med att jag köpte ett antal Bonniers Veckotidningar. Annars hade jag väl inte tänkt så mycket på dessa tidigare. Fast jag var ju väldigt förtjust i illustrationerna i sagoböckerna när jag var liten. Jag anser att illustratörerna är alldeles för dåligt uppmärksammade i jämförelse med vissa nutida konstnärer där man inte har några som helst krav på hantverksskicklighet.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Ja, Fibben Hald har gjort vad han har kunnat för att försöka gissa sig till vilka de ursprungliga färgerna var. Det har väl forskats en del om vilka de var, antar jag. Hald har en stor bild med målarpytsar i boken där han redogör vilka färger som användes. Intressant!
Kram tillbaka från Ingrid

Ditte sa...

Vad trevligt att stifta bekanstskap med en för mig helt okänd illustratör och som gjort en del illustrationer till Hellsings böcker. Jag har många av Lennart Hellsings böcker men där har han själv gjort illustrationerna. (Vad jag minns...)
Fantastiskt att kunna få köpa en påse med böcker för 20 kronor på biblioteket. Förstår att du nu har lite att läsa.
Kram!

Musikanta sa...

Ditte:
Jag är inte säker på att Hellsing själv har gjort några illustrationer till sina böcker, men Paul Ströyer är en annan illustratör som gjort många. Här är en länk till ett inlägg om honom. http://musikanta.blogspot.se/2015/09/1163-manadens-illustrator-3-poul-stroyer.html
Jag hade nog tur som kom tidigt och fick så fina böcker bl.a. om konst. Det kommer säkert rapport om dem så småningom.
Kram tillbaka från Ingrid

Gerd ♥ sa...

Vilka fina illustratörer det finns!
Lennart Hellsing, hans rim och reson gillar jag skarpt, har läst mycket av honom för mina barn.

Blogger hade slarvat bort min blogglista, så här är lite trögt att bygga upp på nytt. Lite "piano" om man säger så.

Fredagskram, Gerd

Tredje året i Hjo sa...

Man gör sina fynd på biblioteket! Albert Målare och sommaren i Härkeberga är gått mig förbi. Trots att jag en gång varit i Härkeberga kyrka och beskådat Pictors verk. Fina trakter också - Jan Fridegårdland!

Musikanta sa...

Gerd:
Det är konstigt med Blogger. Både min länklista och min blogglista försvann. Blogglistan har jag försökt bygga upp igen men länklistan får vara.

Illustratörerna anser jag får alldeles för lite uppmärksamhet om man jämför med "konstnärer". De förra är ju vanligtvis mycket skickliga tecknare vilket definitivt inte är fallet med alla konstnärer, eller de som kallar sig för detta.
Försenad kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Lite sen kommentar eftersom jag varit borta från datorn en vecka. Har aldrig varit i Härkeberga kyrka men har bestämt mig för att göra en utflykt dit till nästa sommar då den väl är öppen hela dagen. Fantastiskt att målningarna finns kvar efter så många hundra år även om färgerna inte är desamma som tidigare.
Ingrid