fredag 10 augusti 2012

Fredagstema Show&Tell - Röda

Karin Englund står för fredagstemana under augusti månad. Den här fredagen ska vi försöka få ihop ett inlägg om ordet Röda. Övriga fredagsbloggare hittar man på hennes hemsida.


Jag associerade ordet direkt till några sånger som ingick i flickskolans musikrepertoar i mitten av förra seklet – nämligen Röda stugor tåga vi förbi och Röd lyser stugan bak hängbjörkens slöja. Den senare sången är Smålands landskapssång om jag inte minns fel.


Den första röda stugan jag går förbi på min promenad ner till Mogata prästgård. Som sig bör är knutarna och fönsterkarmarna vitmålade.
Är det bara Sverige som röda stugor haver? Det funderade jag på härnäst. Inte någonstans i Europa - där jag har varit åtminstone - har jag sett ett hus målat med Falu rödfärg. I Danmark finns absolut inga sådana – inte i Skåne heller utom upp emot Smålandsgränsen kanske. Hur det ser ut i Norge, vet jag inte. I Finland däremot finns de också, läste jag. Jag tänker nu främst på stugor, ladugårdar och uthus på landsbygden.

I den här friggeboden kan man köpa honung från egen bigård. Här är det nog inte fråga om den äkta falurödfägen utan boden är målad med en vanlig målarfärg.
Röda stugbältet i Sverige sträcker sig från Småland och upp emot Dalarna har jag en känsla av. Längre norrut är många stugor fortfarande omålade. Man började måla stugorna med Falu rödfärg under 15- och 1600-talen läser jag på Wikipedia.


Ladugård, stallar och uthus som förr tillhörde prästen har nu annan ägare än kyrkan. Knutar och dörrar tjärade man på dessa hus i stället för att måla - det är därför de alltid är svarta.

Från början var det ett tecken på rikedom, men när det blev mer allmänt så småningom att måla husen och stugorna röda, började storbönderna måla sina hus gula i stället för att skilja sig från småbönderna. När det var slott och herresäten var det oftast vit färg som gällde. Mer om Falu rödfärg kan man läsa här.

Själva prästgården, där Bo Beskow bodde och hade sin ateljé under de sista åren, är som sig bör ljusgul.
Det måste vara exotiskt för en turist att komma till ett land där nästan alla trähus på gårdarna längs vägen från Småland till Stockholm är röda. Färgen står vackert mot grönskan, komplementfärg till grönt som den är. Även på vintern är den vacker mot snön, något som de lite finare vitmålade husen inte är på samma sätt. De ser lätt smutsiga ut.


Promenaden som började så bra med soligt väder slog om till regn på hemvägen. Ett riktigt svenskt landskap med den röda stugan som lyser med sina vita knutar i skogsbrynet.

Alla bilder på röda hus och ladugårdar är från min lilla promenad ner till Mogata prästgård på en dryg kilometer.



18 kommentarer:

Eleonora sa...

Välkommen hem igen och så trevligt du har skrivit om röd/röda. Fina bildeer har du lagt med också.

Hoppas allt är gott och bra med dig. Stor kram

Äventyret framtiden sa...

Säger som Eleonora, välkommen hem igen från Öland!
Röd Falufärg är stapelvara här på Åland också, folk målar sina hus röda med vita knutar...största delen i alla fall.

Från början gjorde man sin egen färg här, köpte rödmyllan från Sverige och kokade färgen med rågmjöl och vad som krävdes.Tillsatte sälolja eller sillake för att impregnera samtidigt. På vissa sjöbodar kan man ibland få se fiskfjäll som glittrar på de rödmålade väggarna. En rest från sill-laken som tillsattes den röda färgen.

Kram
Karin

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Eleonora:
Tack för uppmuntrande kommentar - det ger inspiration till att skriva fler inlägg (fast inte om rödfärg då :-)).
Jag mår alldeles utmärkt igen, känner mig precis som vanligt. Det är verkligen ett under att vara tacksam för!
Varm kram tillbaka!

Musikanta sa...

Pettaskarin:
Tack för en väldigt intressant kommentar! Det ska jag komma ihåg att berätta för de små pojkarna nästa gång vi kommer till Öland. Jag kan tänka mig att man gjorde något liknande i Sverige - någon som vet kanske?
Jag läste ju att även Finland har faluröda hus och då gäller det förstås Åland också.
Kram tillbaka!

Karin sa...

Du har verkligen rätt i att besökare från andra länder fascineras av alla röda hus. Jag har haft gäster (från USA) som fått för sig att det fanns regler eller lagar som tvingade folk att måla husen röda i Sverige. Och att det var ett socialdemokratiskt påfund!

Karin sa...

PS. Och välkommen tillbaka från Öland, förstås, där kallmurade kalkstenshus eller grånade skiftesverkshus också förgyller landskapet.

✿Ewa sa...

Säger som övriga här, välkommen hem! Så roligt att läsa om de röda stugorna och minnas en barndomssång som även jag sjöng - röda stugor tåga vi förbi. Jag minns att en vän berättade just om det att ofta var stall och andra byggnader på större gårdar faluröda medan det stora huset där familjen bodde var gult.

Ha en fin söndag! Kram!

Gnuttan sa...

Nog är det svenskt/Nordiskt med de röda trähusen alltid. Fast det är klart, vi har också varit flitiga med att ta med oss stilen ut i världen, inte minst till Sverigekolonierna i Canada och USA. Fast inte blir det så svenskt som på plats i Småland, Dalarna osv. Själv kommer jag ju från ett område i Sverige som är mer känt för sina många vita hus, tätt byggda på de kala klipporna. Sjöbodarna är ju dock röda, liksom ladugårdarna så snart man kommer lite innåt land.

Musikanta sa...

*Ewa:
Det är roligt med de här fredagstemana, man lär sig en hel del. Jag har väl aldrig tidigare reflekterat över varför bondgårdarnas större bostadshus var gula eller varför slotten var vita för det mesta.
Jag önskar dig en fin söndag själv!
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Karin E:
Haha, man målade tydligen husen röda flera hundra år innan ens det socialdemokratiska partiet var påtänkt. Men det sågs nog inte med blida ögon av godsherren om någon underlydande bonde målade sitt hus gult eller vitt. Dessutom måste de färgerna vara oerhört mycket dyrare än den faluröda.

Musikanta sa...

Karin E:
Inte bara grånade utan helt svarta. Har aldrig sett svarta hus med vita knutar annat än på Öland. Mirren har målat sin gäststuga i svart och ska så småningom måla om sommarhuset i samma färg. Annars är den röda färgen dominerande även där. Det är de nya husen som man målar i svart.

Musikanta sa...

Gnuttan:
Det måste väl vara någonstans i Bohuslän som du kommer ifrån då, där är ju alla hus vita och sjöbodarna röda. Var det för att de skulle synas bättre från sjön om det var dimma t.ex. tror du?

Visste inte att det fanns faluröda hus i USA och Canada.
Kram!

Ailas sa...

Har faktiskt inte tänkt på hur pass ovanligt de röda stugorna egentligen är, men det kanske beror på att jag är från Finland? Där finns de ju också... men nere på kontinenten? Nope... Kul inlägg du skrivit, tycker jag.

Hoppas också att du haft en trevlig söndag!
Kram

Gnuttan sa...

Ja, det var visst rätt gissat vad landskapet angår. Sedan ska jag ha osagt on det verkligen är tal om äkta faluröd, men jag har besökt små svenska kolonier mitt ute i ingenting, där de röda husen kändes väldigt, väldigt bekanta ut.

Musikanta sa...

Aila:
Jag hade heller inte tänkt på tidigare att den del av Sverige som jag bor i och brukar besöka är översållad av röda hus och stugor förrän jag skulle skriva om fredagstemat. Inte ens i Skåne eller i Danmark finns det ju några rödmålade hus. Eller för den delen i övriga Europa. Utom Finland då.

Jag har haft en skön och spelfri söndag som jag har ägnat åt promenad och redigering av bilder.
Kram tillbaka

olgakatt sa...

Det är bara i södra Skåne som de faluröda trähusen saknas! I resten av landskapet är de vanliga och i de vidsträckta göingetrakterna i norr legio! Precis som i så många andra områden i Sverige.

Musikanta sa...

Jag tänkte faktiskt bara på södra Skåne när jag skrev kommentaren ovan - det är ju den delen jag mest känner till och där jag har bott. Så jag är helt övertygad om att det finns massor av röda stugor i norr även om jag inte har så stor erfarenhet av den delen. Landskapet är ju också helt annorlunda i norra Skåne.