fredag 3 augusti 2012

Fredagstema Show&Tell - Loppis

Karin Englund har åtagit sig värdinneskapet för fredagstemat i augusti.  Det första ämnet hon föreslår att vi ska skriva om är Loppis. Övriga fredagsbloggare hittar man på hennes hemsida.

Prylar som jag dragit hem från Återvinningen i Söderköping. (Bilderna går att klicka större.)

Denna företeelse är något jag sällan kommer i kontakt med eftersom MM är i det närmaste allergisk mot sådana. Så jag får smyga mig till Återvinningen i Söderköping ibland när jag behöver någonting – vilket är ganska sällan eftersom vårt hus fullkomligt flödar över av prylar.
Återvinningen är en sorts konstant loppis, där man kan lämna in kläder, möbler, husgeråd och prydnadssaker som man vill bli av med.  Det som inte säljs här går till Söderköpings vänort i Lettland, Talsi. Man vet alltså att grejor som man lämnar kommer till användning. Då och då går det stora lastbilar dit med olika varor.
Det händer att jag gör ett spontanköp, som t.ex. min fina indiska elefant , som jag bara inte kunde låta bli att köpa när jag fick se den i fönstret. 200 kr. som hittat! Trots att den ständigt är till besvär när jag städar - jag måste flytta den och den är ganska tung - är jag glad att ha den i huset.

Senast jag var hos Återvinningen och handlade var till min födelsedag förra året. Numera får man ofta ganska höga blommor som present och jag saknade helt stora och höga vaser. Det fanns många att välja på. Tre av dem kan man se på mitt foto. Ironiskt nog fick jag den gången bara blommor i kruka, men vaserna kommer nog till användning en vacker dag. Trevliga är de i alla fall att se på.
Jag är speciellt förtjust i  den lilla tukanen från Reijmyre glasbruk. Jag tror att den kostade 10 kr.
Har tekannan gått sönder, kan man gå till Återvinningen och handla en ny för 20-30 kr. Blomkrukor i parti och minut för 10 kr. styck. Saknar man en bakform finns det många att välja på där för en ringa penning. Lampor och keramik finns det också gott om, ifall man nu skulle sakna detta . Ibland kan man göra riktiga fynd. Man förvånad över att folk ger bort så fina saker som man kan hitta här. Som t.ex. den här vackra salladsskålen i blåst glas – förmodligen från Reijmyre. Den kunde jag bara inte låta bli att köpa – tror jag fick ge 60 kr. för den… 


Blå salladsskål med massor av små bubblor i.

14 kommentarer:

ByFånen sa...

Glas i alla former har varit en av mina loppissvagheter. Men som det nummer finns ett överflöd av den sortens varor hos oss har jag fått hejda mig. Gratulerar till den vackert koboltblå skålen!

olgakatt sa...

Den blå skålen hade jag nog också fallit för, annars är jag ståndaktig!

✿Ewa sa...

Jag försöker att vara den som rensar ut istället för samlar på mig. Åtminstone porslin och sånt. Men visst kan man göra otroligt fina fynd. Den blå skålen är verkligen ett sådant!
Kram!

Karin sa...

Ja, den blå färgen blir man glad av! Förr i tiden fungerade även soptippar som ett slags återvinning och jag tror att det börjar komma tillbaka. På en bra slängstation bör man kunna lasta av användbart någonstans så att andra kan komma och plocka det de behöver (eller i alla fall tror att de behöver).

PS Har du någon aning om när ditt inlägg till sist dök upp?

Musikanta sa...

Jag har också väldigt svårt att motstå vackert glas, därför avhåller jag mig i möjligaste mån även från Återvinningen.

Musikanta sa...

Glas är alltid vackert, men ack så svårplacerat! Färgat glas ska ju helst stå så att ljuset faller igenom. Men har man små barnbarn kan man ju inte ha det stående på fönsterbrädan...

Musikanta sa...

Ja, visst är skålen vacker. Jag kanske ska ta fram den ibland och inte bara ha den i vitrinskåpet :-)...
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Jag tror att det var ungefär vid niotiden i går kväll. Jag hade nämligen i går morse försökt ändra schematiden till kl. 9 på förmiddagen. Men nu dök det väl upp samma tid ungefär på kvällen! Jag kunde inte se någonstans när det skulle publiceras, allt som stod när jag klickade på schemarutan var samma dags datum och tid.

Jag minns att för ca 30 år sen gjorde vi en hel del fynd på soptippen (innan det blev förbjudet att plocka där). Bl.a. flera fina glasrutor som vi använde till drivbänkar.

Eleonora sa...

Man må säga - du har sinne för fina prylar - du har verkligen gjort fina fynd.

Pettas sa...

Så är det för min del också, jag är rätt ståndaktig när det gäller inköp av både det ena och det andra, men faller man verkligen för någonting så faller man. Den blå skålen är verkligen fin! Grattis till fyndet!

Musikanta sa...

Eleonora:
Ja, de flesta sakerna jag köpt gillar jag. Men det är ändå ganska onödiga grejor. Därför avhåller jag mig så mycket jag kan för att besöka något loppis, jag har svårt att låta bli att köpa när jag ser någonting vackert...
Kramar!

Musikanta sa...

Pettaskarin:
Roligt att du gillar min skål. Skulle bara vilja ha den framme så att ljuset skiner igenom jämt. Tyvärr finns det ingen plats för det. Skulle vara en glasmonter i så fall...

Gnuttan sa...

Ett fint fynd piggar ju alltid upp! Fast inte får de bli för många heller. Själv har jag visst en sambo som gillar loppisar minst lika mycket som jag (nästan mer) och det har ju både sina för och nackdelar.

Musikanta sa...

Gnuttan:
Tack och lov gillar MM inte loppisar. Han samlar tillräckligt med saker ändå för att huset ska översvämmas. Fast jag är nog värre...
Kram!