onsdag 29 augusti 2012

Mirós labyrint.

 
En typisk Miróskulptur i Fondation Maeght. (Bilderna går att klicka större.)
 
Om muséet Fondation Maeght nära Saint-Paul de Vence på Franska Rivieran har jag berättat här och här. Jag har sparat det bästa till sist, nämligen Joan Mirós labyrint. Det kallar man den del av parken som uteslutande består av Mirós skulpturer och fresker.

Miró var nämligen inte bara en nyskapande konstnär utan också en fantastisk skulptör och keramiker. Han föddes 1893 i Barcelona och platsar i konsthistorien under begreppet surrealism.
Som många andra av den tidens avantgardister hånade man hans konst och skrev nedsättande artiklar om den efter hans första utställning 1918. 1920 flyttade han till Paris och Montparnasse där han fick många konstnärsvänner, som uppskattade hans måleri.

Ernest Hemingway förstod snabbt hans konstnärliga storhet och ansåg honom lika genomgripande som James Joyce var för litteraturen. 1964 skapade Miró skulpturer och keramik för Fondation Maeght, som invigdes samma år. Mer om Joan Miró kan man läsa här.
 
 
Här tvättar man en annan av hans skulpturer
 
 
Groda i keramik som sprutar vatten i den lilla dammen, också skapad av Miró
 
 
Gaffeln symboliserar den rebelliske spanske bondens knutna näve under inbördeskriget
 
Rött, gult grönt och blått som i Windows logga.
 
 
Här ser man lite av labyrinten. MM tar kort, för 5 Euro var det fritt fram att fotografera.
 

 

Köpte tyvärr ingen bok om Maison Maeght så jag vet inte vad denna skulptur berättar.
 
 
Mur av kakel och torn av sten.
 
Miró var tidigare än Brancusi...
 
Människa i harmoni med tillvaron.
 
Sista fotot innan vi beger oss av.
 
Nere vid Saint-Paul de Vence igen.

6 kommentarer:

Marianne sa...

Så fint! Tack för rundturen! Det är roligt när en konstnär får en hel eller speciell del av parken. Jag har väl inte sett så mycket, men tänker främst på Vigelandsparken i Oslo som jag tycker är fantastisk.

Kram!

Musikanta sa...

Marianne:
Miró har även målat några tavlor som hänger inne i muséet och har flera andra skulpturer som står vid entrén. Men den här delen är så speciell eftersom han har satt sin prägel på den från början. Vigelandsparken besökte jag för 30 år sen men kommer fortfarande ihåg hur imponerad jag var av den.
Kramar!

Grekland nu sa...

Intressant rundtur! Såna här verk gör sej verkligen bäst utomhus och inte instängda i museer. Fick ni alltså betala 5 euro för att fota? Det har jag aldrig hört talas om att man gör så.

olgakatt sa...

Det här väcker minnen av mina två besök för nu ganska många år sedan. Tack, Ingrid!
Fjolårets stora retrospektiva utställning på Tate Modern poppar också upp, liksom den i Stockholm när F. Maeght renoverades. Och en gång hade Louisiana en stor Miro-utställning som jag såg guidad av Nils Tryding, vår främste expert på Miros affischkonst.
Oj, vad det blev mycket Miro i min skalle! Härligt!

Musikanta sa...

Ingabritt:
Håller med dig om att de här skulpturerna passar väldigt bra utomhus. Bara tanken att ha dem inomhus är skrattretande...

Ja, vi räknade med ungefär 50 kr, det var det värt. Folk fotar väl ändå med sina mobiler så de hade väl lite inkomster på det i alla fall. :-)Fast vi betalade bara för en som fotograferade och det var det ju inte alltid som syns av bilderna. Jag har heller aldrig träffat på det tidigare.
Kramar!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Jag tänkte faktiskt på dig när jag skrev inlägget. Vet att du var intresserad just av Mirós labyrint. Tänkte också på dig när jag var där...

Jag visste inte tidigare att Miró var så bred. Har bara sett hans måleri tidigare.
Ingrid