onsdag 15 augusti 2012

Konstig blommaMin kolossalt snabbväxande krukväxt. (Bilden går att klicka större.)
Från början var den här plantan bara ett pyttelitet skott som hade kommit upp i krukan vid sidan av min brudorkidé i slutet av juni. Efter en vecka dagar hade den växt någon decimeter och jag var nyfiken på vad det kunde vara för ogräs som växte så fort. Kanske början till ett litet träd rentav. Efter ytterligare en vecka var växten hälften så hög som brudorkidén och då planterade jag om den i en egen kruka.
Jag har fortfarande ingen aning om vad det kan vara för planta, som har växt med sådan raketfart. Idag har den högre än brudorkidén och har fått små, små vita blommor i bladvecken. Bladen är ljust gröna och släta och inte taggade det minsta. Kanske någon av mina bloggvänner vet? Jag hoppas att det inte är någon ”farlig” växt i alla fall, har googlat och inte hittat någon som liknar den. 

Ibland deppar den oavsett om jag vattnar eller ej och slokar med bladen. Efter några timmar är den pigg igen.

16 kommentarer:

Karin sa...

Ett vilsegånget al-sly, kanske. Dom växer väldigt fort. Blir ett träd på nolltid!

Bloggblad sa...

Jag tänkte på physalis, den växer också så det knakar... men har nog tunnare blad.

Musikanta sa...

Karin E:
Jag begriper i så fall inte hur ett alfrö skulle kunna hamna hos min brudorkidé som aldrig har varit utomhus efter vad jag förstår...Men det vore ju kul om det blev ett träd rätt vad det är. Jag ska pröva att plantera det i ett hörn av trädgården.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Physalis kanske är tänkbart. De här bladen är väldigt tunna. Men de klarar väl inte vintern utomhus, eller?

olgakatt sa...

Nån kryddväxt? Doftar bladen?

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Eleonora sa...

Inte en aning och har inget att föreslå. Hoppas du får veta, annars får du väl ta med dig växten och gå in till en trädgårdsmästar eller blomsteraffär. Lycka till!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Ska genast lukta på bladen och smaka lite försiktigt...
Nej, bladen luktar ingenting och smakar bara som vanligt - d.v.s. lite beskt. Men jag slogs nu av att bladen är så stora i förhållande till själva plantan. och blommorna är pyttesmå.

Musikanta sa...

Eleonora:
Tack för tipset! Jag ska skicka en förfrågan till "Slottsträdgårdsmästaren" - han brukar veta allt!
Kram!

Anonym sa...

Jag tyckte den påminde om flitig lisa, så kanske kan det vara en balasminsläkting av något slag? De kan växa ganska aggresivt.
Hälsningar Sylvia

Musikanta sa...

Sylvia:
Välkommen till min blogg! Jag har googlat på balsaminväxter men tycker mig se att samtliga har sågtandade blad, vilket inte min växt har. Den lilla, lilla blomman har fem vita kronblad, alla likadana.
Ingrid

Ylva sa...

Hej,
"Trillade" in här från Västmanländskan och läste detta inlägget om din växt. Tyvärr har jag inte den blekaste aning om vad det kan vara för växt men blev däremot väldigt nyfiken. Så nu vill jag med veta vad det är som växer så fort. :)

Musikanta sa...

Ylva:
Välkommen till min blogg! Kul att du tittade in. Fortfarande vet jag heller inte vad det är för en växt men hoppas att någon hör av sig med tiden. Får väl lägga ut den på bloggen igen när det blivit ännu större :-)...

✿Ewa sa...

Det finns en växt som heter Japansk lykta, bladen påminner om den. Utomhus sprider den sig som en löpeld men den här har börjat sin tillväxt inomhus så det är nog något annat. Jag blir nyfiken. :)

Musikanta sa...

*Ewa:
Jag har tittat på den Japanska lyktan, men bladen är inte likadana. De här bladen har bara smala nerver som går ut till bladkanten som är helt slät. Förmodligen är det väl ett litet frö som hängt med från orkidéns hemland och som plötsligt bestämt sig för att skjuta skott. et är spännande i alla fall att se vad det kan bli för frukt.
Kram!

Marianne sa...

Ja jag tycker att bladen ser ut som på mina bilder med balsaminer, och Flitiga Lisa som Sylvia säger är ju tydligen en släkting. Håll den inomhus så att den inte kan sprida sig i trädgården, så är det nog ingen fara.

Kram!