torsdag 23 augusti 2012

Bäst att borsta tänderna ordentligt


 
Har förgäves försökt på nätet att få tag i en bild av en äldre person som borstar tänderna, men inte hittat någon. Den här kissen får duga. Jag hittade den på den här bloggen.

Läser i DN att man löper större risk att bli dement om man inte borstar tänderna ordentligt. Enligt en amerikansk studie finns det en klar koppling mellan bristfällig tandborstning och demenssjukdom.  Man undrar i sitt stilla sinne hur man har kommit fram till detta resultat. Man hade tydligen under 18 år följt en grupp äldre människor. De var i genomsnitt 81 år när studien inleddes. Allmäntillståndet var tydligen gott hos samtliga då man måste ha uppnått den aktningsvärda åldern av 99 år när studien avslutades.
Hur man har burit sig åt för att undersöka om dessa försökspersoner borstade tänderna varje dag eller hade gjort det tidigare, kan man fråga sig. Om man endast intervjuade försökspersonerna kan man kanske utgå från att de som började bli dementa inte kom ihåg ifall de borstat tänderna eller ej, eller kanske inte ens visste vad man menade med tandborstning överhuvudtaget.
Många äldre har också löständer. Tog man med dem i gruppen också? Många frågetecken som behöver rätas ut…
Ska gå och borsta tänderna nu igen för säkerhets skull.

6 kommentarer:

Pettas sa...

Så tänker jag göra också. Inför kanske två gånger extra per dag. Om jag nu kommer ihåg det:)

kramar
Karin

Musikanta sa...

Pettaskarin:
Haha!
Kramar!

Karin sa...

Det var värst vilka följder det kan få om man inte borstar tänderna! För ett tag sedan var det hjärtat som tog stryk om tänderna var oborstade och nu är det hjärnan... Undrar hur mänskligheten överhuvudtaget tagit sig fram till detta århundrade, med tanke på att tandborstar är en relativt ny uppfinning, sett ur ett evolutionärt perspektiv.

Musikanta sa...

Karin E:
Jag läste också om att både hjärta och hjärna kunde påverkas om man misskötte sina tänder. Men det är ju mer förståeligt eftersom man skyllde på inflammation i tandköttet som kunde påverka dessa organ. Det är ju känt att inflammation i käken kan få katastrofala följder, har haft ett exempel på nära håll.

Förr i världen var det väl ganska vanligt att man drog ut tänderna när de bråkade. Då var man ju av med besväret. Läste någonstans att det ansågs fint med löständer bland fattigt folk på 1800-talet. Man petade väl också tänderna även om man inte borstade dem?

Västmanländskan sa...

Jag läste också om den forskningsrapporten och funderade över sambandet. Hursomhelst kan det ju aldrig vara dåligt att borsta tänderna.

Musikanta sa...

Västmanländskan:
Mina barnbarn ska klara sig från demens i så fall så noga som föräldrarna är med att borsta deras tänder...
Annars anser jag nog att sambandet är högst osannolikt :-)!
Kramar!