söndag 12 augusti 2012

Julkrubbsutställning i Tingstad kyrka


På grinden till Tingstad kyrka. (Bilderna går att klicka större.)
Idag var det sista dagen för utställningen av julkrubbor i Tingstad kyrka mellan Norrköping och Söderköping.  Tingstad kyrka har varit vägkyrka under sommaren, vilket betyder att den varit öppen varje dag mellan kl. 11 och kl. 16, 24 juli till 12 augusti. Man har dessutom kunnat fika för en billig penning.

Eva Spångbergs träskulpturer av den heliga familjen på hedersplats vid altaret. Hon tillverkade denna julkrubba för Linköpings domkyrka i början på 1980-talet. Till krubban hör flera djur och figurer som inte visas här. (De flesta av bildtexterna kommer från ett lånepapper på utställningen.)
Det var den påhittige prästen Johan Lamberth som kom på att man skulle ha en utställning av julkrubbor samtidigt som vägkyrkan var öppen. Han resonerade som så att på sommaren var det större chans att man skulle få låna julkrubbor att ställa ut.


Julkrubba i papper.
Det visade sig alldeles riktigt – t.o.m. kronprinsparet hade välvilligt lånat ut sin julkrubba. Men till denna fick Johan låna en monter från länsmuséet i Linköping att ha den i. Kan ju tänkas att den inte skulle fått vara i fred annars.

Julkrubba från Haga slott som är tillverkad i Betlehem. Bröllopsgåva till kronprinsparet år 2010 från Sveriges Kristna Råd. Krubban är skuren i olivträ. (Tillverkningen av julkrubbor är Betlehems förnämsta inkomstkälla.)


Den här julkrubban i terrakotta är inköpt hos en krukmakare i Farfa, en by utanför Rom. Änglarna lever farligt, verkar det som.


Julkrubba från Lübeck. Denna snurrande pyramid är en vanlig modell av julkrubba i Tyskland. Värmen från ljus får herdar och vise män att gå förbi och hedra den Heliga Familjen. Inköpt på en julmarknad i Lübeck 2009.
Till de vackraste julkrubborna i kyrkan tycker jag hör Tingstads egen julkrubba med figurer tovade av församlingsbon och konstnären Katarina Stening. Tingstad kyrka är i sig en liten pärla och väl värd ett besök. Lätt att besöka då den ligger bara hundra meter från E 22:an.

Konsthantverkaren Katarina Stening, som bor i Tingstad, har tovat alla figurerna i ull till Tingstad kyrkas egen julkrubba år 2008.


Katarina har även tovat figurerna till denna lilla krubba i ull.

Denna fina julkrubba i filt och träkulor är tillverkad av söndagsskolläraren Rosa Svan från Vikingstad. En vinst på en syföreningsauktion 1982. (Högsta vinsten får man väl anta!) Den får avsluta den här lilla exposén av julkrubbor.Söndagsskollärarens julkrubba


Ett exempel på Johans påhittighet.

10 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag har inte varit där och tittat, bara läst om det i NT. Däremot har jag gjort mitt vad gäller julen och skrivit tre verser på en julsång idag, ute på en klippa vid havet, med bara himmel och horisont inom synhåll. Ljuvligt!

Evatina-beth sa...

Så fint med julkrubbor så här års. Eva Spångbergs figurer är ju alltid fantastiska att titta på. Vi har en julkrubba från Jerusalem i olivträd, som min pappa köpte till oss för länge sedan. Den hör definitivt till våra jultraditioner.
Kram från Eva

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det gäller att ha framförhållning - julen är snart här :-)!

Musikanta sa...

Eva:
Det var intressant att se att det finns så många olika exempel på julkrubbor. Jag älskar Eva Spångbergs skulpturer, sörjer bara över att jag inte kom iväg till Hjälmseryd innan hon dog. Hon var, vad jag förstår, en mycket intressant personlighet också.
Kram tillbaka från Ingrid

Karin sa...

Fina! Först verkar det ju lite galet med julkrubbor på sommaren, men så inser man att det är riktigt smart. För vem vill låna ut sin krubba under julen? Dessutom blir ditt inlägg en trevlig påminnelse om att det finns ljuspunkter under den mörka årstid som nalkas.

Grekland nu sa...

Julkrubbor - NU?? Det var min första tanke, men varför inte egentligen. Och vad fina de var allihop! Jag kan själv inte tänka mej att julpynta utan att ta fram min krubba och pyssla med de små figurerna.

Musikanta sa...

Karin E:
Tack för rar kommentar!

Musikanta sa...

Inga-Britt:
Ja, det varväl samma tanke jag också hade från början. Men, som Karin ovan skriver, det är ju en påminnelse om att de finns ljuspunkter framöver! Det är också smart att kombinera vägkyrkan med en liten utställning. Något att titta på för de som hittar dit.
Kramar!

Ailas sa...

Tack för dessa trevliga bilder! Julkrubba kändes visserligen lite ovant så här i sommaren, men vackra är de och du har fångat dem så fint i bild.
Hoppas att du njuter av denna sommardag, det tänker jag göra.

Kram

Musikanta sa...

Aila:
Tack för trevlig kommentar, den inspirerar till fler bilder och inlägg! Jag kom i alla fall iväg på en promenad i går - annars lockar datorn just nu mer än solen. Jag har ju inte använt datorn på nästan en vecka...

Kram tillbaka