onsdag 7 oktober 2015

1178 Månadens illustratör oktober 2015 - Björn Berg

Anledningen att jag valde Björn Berg som oktober månads illustratör var att jag sprang på en bok av Alf Henriksson  och Björn Berg när jag var på upptäcktsfärd i antikvariatet Alfa senaste gången jag var uppe i Stockholm. Den betingade det facila priset av 30 kr vill jag minnas. Boken är på 97 sidor.

 
På bokens omslagspärm finns en mycket liten illustration med av Björn Berg så jag väljer att visa första sidan i boken istället. (Bilderna går att klicka större.)

När jag kom hem och bläddrade i denna bok såg jag att det var en verklig dyrgrip jag hade fått i min ägo. Om Björn Berg visste jag inte så mycket mer än att han illustrerat Emil i Lönneberga,  Teskedsgumman av Alf Pröjsen och många av Alf Henrikssons historiska böcker.

Eftersom vi aldrig prenumererade Dagens Nyheter visste jag alltså inte att Björn Berg var mångårig medarbetare där och illustrerade Alf Henrikssons dagsverser under 40 års tid. Här kan man läsa om hans liv och hans arbete. Jag är imponerad över Björn Bergs enorma produktivitet - listan över böcker som han illustrerat är flera A-sidor lång.

Här kommer några illustrationer till verser av Alf Henriksson från boken TECKNINGAR & VERS av Björn Berg och Alf Henriksson. Notera att Björn Bergs namn kommer först! (Denna lilla pärla finns att köpa på Bokbörsen för omkring 60 kr om någon är intresserad.)


Verserna talar för sig själva!Boken kom ut 1976 så det är inte svårt att räkna ut att Jonas Jonasson, som skrev Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann har läst det här. Det var ju hundraåringens pappa som hade som sitt motto "att det är som det är och det blir som det blir." (Fast det här talesättet kan ju förstås vara ännu äldre.) Men jag blir emellertid förvånad när jag googlar och inte hittar den här versen utan bara referenser till Hundraåringen. DEN boken kom ut 2009...

Världsberömd blev han väl när han illustrerade Astrid Lindgrens EMIL I LÖNNEBERGA. Det är oerhört svårt att välja eftersom alla illustrationerna håller så hög klass. Jag tycker för min del att de är helt underbara. Jag föredrar dock de svart-vita eftersom jag tycker att de är mer genuina och att illustrationerna kommer bättre till sin rätt än de färglagda. Här är huvudpersonerna i Emil i Lönneberga församlade. Pappa Anton Svensson, mamma Alma, pigan Lina, Emil med sin älskade "bysse" i handen, lillasyster Ida och drängen Alfred.


Här har Emil fått den fina blommiga soppterrinen på huvudet och kan inte få av den. Bergs illustration av handfallenheten hos alla är magnifik, tycker jag.

Mycket folk på hästmarknaden i Vimmerby. Han kunde inte bara rita människor, Björn Berg, utan även hästar, kor, grisar och fjäderfän. Många exempel på det finns i boken. Jag är också imponerad av att han lägger ner så mycket omsorg på ALLA personer som han ritar. Som t.ex. gumman i bilden nedan. Och så vinkar jag också adjö till Björn Berg - för den här gången. Jag kanske inte kan avhålla mig från att publicera några andra illustrationer av honom om jag stöter på några i framtiden. Vill man se hur Björn Berg såg ut kan man läsa minnesteckningen i DN här.

17 kommentarer:

Gunnel sa...

Jag gillar också de svartvita illustrationerna bäst. På något underligt vis känns de mer verkliga. Kram

♥ Hanneles bokparadis sa...

Kul vers :)

Musikanta sa...

Gunnel:
Ja, jag tycker de sticker ut mer.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

De andra i boken är lika fina. Det var svårt att välja vilka bilder jag skulle ha med.
Ingrid

Krönikören sa...

Underbara teckningar och kluriga små verser. Jag visste inte att han skrev själv också. Underfundiga formuleringar, sånt gillar jag.

Musikanta sa...

Lotta:
NEJ! Det var Alf Henriksson som skrev verserna - det trodde jag framgick av första sidan av boken.
Ingrid

Vi i Kasperian sa...

Jag gillar också hans illustrationer väldigt mycket. För att inte tala om Alf Henrikssons underbart kluriga dagsverser. :)
Berit E

Musikanta sa...

Berit:
Jag tänkte skriva lite om AH också så småningom. Han är helt suverän med sina små verser.
Ingrid

Musikanta sa...

Berit igen:
Jag tänkte speciellt på den här versen som så ofta står i dödsannonserna:
”Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag
och något alldeles oväntat sker.
Världen förändrar sig varje dag
men ibland blir den aldrig densamma mer.”
Citat Alf Henriksson.
Den säger allt tycker jag.
Ingrid

Veiken sa...

Jag läste först Björn Borg och undrade om han kunde teckna, men innan tanken var färdig såg jag att det stod Björn Berg!
Jag älskar dessa teckningar och verser! Kramar

Musikanta sa...

Veiken:
Haha, jag skrev fel flera gånger i inlägget på namnet. Men det berodde ju på att man är så van vid tennisspelarens namn. Visst är Björn Bergs teckningar och Alf Henrikssons verser fantastiska!
Kramar tillbaka
Ingrid

Annika sa...

Ja, för mig är han nästan enbart känd från Emil, och även Teskedsgumman. Gillar verkligen sättet han ritade på.
Tror jag minns honom från DN.
Önskar dig en fin helg!
Kram

Karin sa...

Åh, H! Under dagsverserna i DN stod det bara ett H. Och oftast var det ju Bengt Berg som illustrerade.

Min pappa var en Henrikssonbeundrare och klippte ofta ur dagsverserna, med sina fina illustrationer. Någonstans finns en bunt verser ordnade månad för månad. Jag såg den när jag ordnade arkivet i somras, men jag undrar hur lätt det är att hitta den nu... I alla fall: Ett mycket bra val av månadens illustratör, med vidhängande dagsversmakare!

Musikanta sa...

Annika:
Man lär sig mycket när man ska skriva inlägg ibland :-).
Önskar dig också en fin helg!
Kram tillbaka
Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Du menade väl Björn, eller :-)? Tänk om du skulle hitta de verserna. Jag har försökt hitta dagsverserna med illustrationer på nätet men fick inga träffar vare sig antikvariskt eller på Tradera. Jag älskar de här verserna också.
Roligt att du gillade inlägget.
Önskar dig en fin helg!
Ingrid

Ditte sa...

Oh, denna bok har jag. Och har glömt bort den. Men nu ska den fram igen! Har haft den i min ägo jättelänge.
Den är så fin både vad gäller teckningar, text och citat.
Stor kram och tack till dig för detta.

Musikanta sa...

Ditte:
Kul att mitt inlägg påminde dig om den boken. Den är en liten pärla.
Ha en skön fortsättning på helgen!
Stor kram tillbaka