lördag 3 oktober 2015

1176 Lördagstema - EN MÄRKESKVINNA

Det är Karin på Åland som står för ämnena i lördagsbloggen i oktober. Det första har rubriken EN MÄRKESKVINNA. Månadens övrig lördagsteman och andra lördagsbloggare hittar man på bloggens högra sida.

Jag bläddrade lite på måfå bland mina gamla Bonniers Veckotidningar och vad får jag se om inte en artikel om - just - en Märkeskvinna. Rubriken var EN SVENSK MÄRKESKVINNA UR TIDEN. Det var alltså en minnesteckning jag råkade slå upp. Men det passade ju alldeles utmärkt till dagens tema.


Artikel i Bonniers Veckotidning nr 1 5 januari 1924 (Bilderna går att klicka större.)

Den som hade gått ur tiden var Kata (Katarina) Dalström,1858 - 1923, känd socialistisk agitator i början på 1900-talet. Jag tycker att det är ovanligt fint av Bonniers Veckotidning, som inte precis delade de åsikter som hon stod för, att skriva en så positiv artikel om henne. Och detta trots att hon så småningom övergick från det socialdemokratiska partiet till det socialistiska vänsterpartiet. Hon stödde både bolsjevikerna och oktoberrevolutionen i Ryssland står det bland annat här på Wikipedia.

En brasklapp i början av artikeln finns förstå med. "Man må hysa vilken uppfattning som helst om den samhällsåskådning och de lärosatser, som den i dagarna bortgångna Kata Dalström (hon dog 11 december 1923 min anm.) under ungefär trettio år predikat på praktiskt taget varje plats i vårt land - kvar står dock som ett ofrånkomligt faktum, att med hennes död en svensk märkeskvinna gått ur tiden." Förhoppningsvis går resten av artikeln att läsa om man klickar upp bilden ovan.

"Hon var den svenska arbetarrörelsens Blenda" skriver man vidare. Ester Blenda Nordström var en journalist som 1914 skrev en bok som fick stort genomslag - En piga bland pigor. Hon hade under falsk identitet tagit plats som piga och berättade om det hårda och slitsamma livet för denna låglönegrupp. Här kan man läsa mer om Blenda- en annan märkeskvinna.


Fotot från Gunnela Björks artikel om Kata Dalström i magasinet Populär Historia.

Kata Dalström var också engagerad i nykterhetsrörelsen och skrev böcker om bland annat nordisk mytologi. En annan mycket intressant artikel om Kata Dalström är skriven av samma författare som skrivit boken om Margret Thatcher, docenten i historia vid Örebro universitet, Gunnela Björk. Här kan man läsa den.

20 kommentarer:

Karin sa...

Vilken intressant artikel du hittat! Det verkar som om Bonniers Veckotidning haft en redaktör med feministiska sympatier. Hon var ju verkligen en särpräglad personlighet. I Fredrik Ströms skildring av henne finns många intressanta detaljer från barndomen och ungdomen. Finns att läsa här: http://www.marxistarkiv.se/profiler/f_strom/kata_d.pdf

Tove Olberg sa...

Jag njuter läsningen!
Märkeskvinna kram!

Klimakteriehäxan sa...

Bra märkeskvinna du lyfter fram! Min är tämligen annorlunda ... men bra!

Anna/notonmusic sa...

Vad roligt Ingrid med dessa gamla tidningsartiklar som dyker upp då och då inne på din sida! Det här var verkligen roligt att läsa och så passande till dagens tema :-)

Anna/notonmusic sa...

Vad roligt Ingrid med dessa gamla tidningsartiklar som dyker upp då och då inne på din sida! Det här var verkligen roligt att läsa och så passande till dagens tema :-)

Eleonora sa...

En intressant och modig kvinna var hon!

olgakatt sa...

Roligt att du lyfte fram Kata!Hennes sätt att hellre se till människan än könet känner jag igen hos "min" märkeskvinna, Ada Nilsson. Hon råddes att inte ta hamnsjåarna som patienter men gjorde tvärtom.
Hon blev populär bland dem och fick alltid hjälp med sin motorbåt av dem!

TantGlad sa...

Vilket intressant inlägg. Kul att hitta den här gamla tidningen.
Kram .

Musikanta sa...

Karin:
Tack för länken. Ska gå in och läsa den när jag får tid. Verkar mycket intressant! Jag visste ju egentligen ingenting mer om denna kvinna tidigare än att hon var socialist i början på 1900-talet.
Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Vilken tur jag hade! :-)
Kram

Musikanta sa...

Anna:
Jag tyckte det var en förvånansvärt bra och välskriven artikel utan klichéer och floskler som brukar vara vanliga ibland i tidningarna vi d den här tiden. Nästan som om den kunde varit skriven idag.
Kram från Ingrid som önskar dig en skön och inte alltför jobbig helg.

Musikanta sa...

Aina:
Jag hade som sagt tur när jag hittade artikeln nästan direkt. Visste liksom inte vad Karin menade med märkeskvinna riktigt. Funderade på Coco Chanel och liknande. Jag ska gå in och läsa om din märkeskvinna om en stund.
Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Det var hon alldeles tydligt.
Jag kommer upp den 20 september och då kanske vi kan träffas några timmar på torsdag eller fredag om du är hemma.
Kram från Ingrid som önskar dig en skön och trevlig fortsättning på helgen.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Det var ju mer än slump att jag råkade slå upp just den sidan i en av de första BVT som jag tittade i. Intressant var det i alla fall att läsa om henne.
Jag ska gå in och läsa om Ada Nilsson om en stund.
Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.

Musikanta sa...

TanGlad:
Det var ju inte så svårt att hitta tidningen, jag samlar ju på dem och de ligger i en hög under skrivbordet :-). Men visst var det tursamt att jag råkade hitta just den här artikeln i en av de översta i bunten.
Kram tillbaka från Ingrid

Anki sa...

Spännande och intressant läsning! Kul med gamla tidningar!
Kram

Ditte sa...

Tack för både rolig och intressant läsning!Och tänk, Bonniers Veckotidning var nog allt lite framåt. (Annat än många veckotidningar idag....)
Kata Dahlströn har jag läst om och hon var på olika sätt en föregångare i mångt och mycket.
Kram!

Pettas sa...

Härligt att läsa om Kata! En brinnande själ hade hon denna märkeskvinna som kom till dig så där bara.
Man lär sig hela tiden någonting nytt, för för mig var Kata okänd.
Tack Ingrid!
Kram

Anonym sa...

Så roligt att du uppmärksammar Kata Dalström. Jag skrev om henne först helt kort i Kvinnoalmanackan 2014, sedan till Populär historia, och blev helt gripen. Sedan dess har jag jobbat rätt hårt på en biografi om henne - tycker att det finns något viktigt att säga. Hon är ju en komplicerad människa som går från att vara "Våran Kata " till att bli hårt angripen fram för allt av ungdomsförbundet, Ture Nerman m fl i Sveriges kommunistiska parti (bildat 1921).

Hälsningar Gunnela

Musikanta sa...

Gunnela:
Hej och välkommen till min blogg. Uppenbarligen hade du inte något emot att jag la in din artikel i bloggen - skulle naturligtvis ha frågat dig först men glömde bort det.
Ska bli spännande att läsa din biografi om Kata Dalström när du blir färdig med den. Det var ju mest av en slump som jag hittade den här minnesteckningen av henne i Bonniers Veckotidning. Är det något du kan använda dig av i den står det dig naturligtvis helt fritt.
Hälsningar Ingrid