torsdag 29 oktober 2015

1188 - Lilla Akademiens konsert på Riddarhuset

Förra veckan tillbringade jag med Mirrfamiljen i Mälarhöjden. Två konserter som anordnades av musikskolan Lilla Akademien stod på veckoschemat. Den första konserten jag skulle få lyssna till ägde rum på Riddarhuset med bland annat Jessica som violinsolist. Temat för konserten var KÄRLEK och överskottet från konserten gick till Rädda Barnen. På den andra konserten, en avdelningskonsert för gitarristerna på Lilla Akademien, skulle äldsta yngsta barnbarnet, Casimir 8 år, spela solo. Mer om den i nästa inlägg.

Bilderna går att klicka större.

Jessica bor hos Mirren i veckorna och går sedan förra hösten på Lilla Akademien. Dessförinnan åkte hon mellan Köping och Stockholm varje helg för att spela för en av lärarna på skolan. Hon kom med sin mamma från Cuba för några år sen men talar redan perfekt svenska. Caspar, 6 år, som går i förskoleklassen på Lilla Akademien åker dit tillsammans med henne varje morgon på tunnelbanan och för det mesta gör de sällskap hem också.

När Jessica kommer hem till Mälarhöjden övar hon cirka fyra immar varje kväll, sedan hon ätit middag - dels på sin fiol och dels på pianot, som är hennes andra instrument. Men så är hon otroligt duktig också. På konserten på Riddarhuset spelade hon Largo av Veracini underbart vackert. Klippet finns nedan.


Lilla Akademiens stråkorkester. Här har Jessica - längst fram i svart med vit blus - avancerat till att stå längst fram i första fiolen. 

Programmet var omfattande med både piano-, sång-  och saxofonsolister utöver Jessicas violinsolo. Förutom stråkorkestern medverkade en slagverksensemble samt skolans fina blåsorkester. Barn i årskurs 3 hade skrivit dikter om vad kärlek betydde för dem och några av dem framförde dem för publiken mellan musikstyckena. Små fina dikter som lästes högt och tydligt och utan minsta darr på rösten. 


Jessica igen.Här spelar Jessica Largo av Veracini. Hon ackompanjeras av sin lärare Nina.

Några flickor från gymnasiet sjöng också helt underbart. Här är tre flickor som säkert låter tala om sig i framtiden.


Tre skönsjungade gracer från gymnasiet på Lilla Akademien. 

Stormande applåder fick den här kvintetten av gymnasieelever när de sjöng La diva de l'Empir av E. Satie.Flickorna som uppträder heter enligt programmet Isabella, Ellen, Laura, Eleonora och Minna. Jonathan kompar till sången på flygeln. 

14 kommentarer:

Andra året i Hjo sa...

Lilla akademin verkar ha samlat ett ansenligt gäng fina barn och ungdomar. Ambitiösa och duktiga.

Bloggblad sa...

Härligt! Jag förstår att du gillar att åka upp dit och vara med på olika evenemang.

Musikanta sa...

Hans:
Ja, de är mycket ambitiösa, barnen och ungdomarna. Även när det gäller övriga ämnen i skolan. Det är en skola med bara en parallell från förskoleklass till gymnasiet, så lärarna känner igen de flesta barnen på skolan. Det är inte lätt att vara anonym då Föräldrarna är också mycket engagerade vilket naturligtvis är ett plus.
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Ja, det är kul att komma upp eftersom det alltid händer något. Roligt också att gå och shoppa alldeles själv, haha.

Karin sa...

Åh, vad härligt med all musik i din familj! Och vad spännande med duktiga Jessika som musikaliskt tillskott!

Musikanta sa...

Karin:
Ja, hon är inte bara ett musikaliskt tillskott utan en förebild för barnen med sitt övande också. Så tar hon ju med sig Caspar också till skolan. Casimir åker själv (med byte vid Slussen)...
Ingrid

TantGlad sa...

Det låter härligt. Musik är ju härligt och glad blir man av att lyssna åxo.

Ha det gott!

Musikanta sa...

TantGlad:
Ja, det är ju det som är meningen :-)!
Önskar dig en skön helg!
Kram från Ingrid

Veiken sa...

Underbara ungdomar! Det är så roligt att se hur mycket arbete dom lägger ner på att utvecklas och bli bättre hela tiden! Härligt! Kram

Annika sa...

Vilken otroligt fin skola LA verkar vara! En ynnest för dina barnbarn att gå där. Fantastiskt.
OCH vad kul att Jessica bor med dem. Hur gammal är hon? HON spelar HELT otroligt fint. Nu ska jag lyssna på tjejerna som sjunger, förstår att de är jättebra.
Förstår att du med nöje kollar in vad som händer på den skolan!!
Trevlig helg och stor kram från mig!!!

Ditte sa...

Tack! Så fint att få lyssna på dess otroligt duktiga barn/ungdomar! Och Jessica vilken talang! Förstår att hon övar mycket. Musik och elitidrott kan nog jämföras här. Mycket träning är nödvändig och talang dessutom. Jag har vid et par tillfällen för några år sedan hört och sett L.A. framträda i Berwaldhallen.
Förstår att du är en stol mormor.
Och vilken förmån att ha talangen, förmånen och möjligheten att gå på L.A.
Jag tar nog och lyssnar ännu en gång...
Kram och trevlig helg.

Musikanta sa...

Veiken:
Ja, det är en lisa för själen att se dessa trevliga och fina ungdomar när man hör så mycket gnäll på dagens ungdomar. Finns naturligtvis i många andra områden förutom musiken. Ungdomar som jobbar hårt och brinner för någonting och vill någonting med sina liv. Härligt!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Skolan är bland de fem bästa i Sverige med avseende på resultaten. Och det är ingenting som förvånar - eleverna är lika disciplinerade i sina studier som i sina musikövningar. De är ju vana att jobba hårt. Jag tror också att den goda stämningen på skolan beror mycket på att alla har samma intresse - musiken. Det blir ju väldigt mycket ensemblespel också vilket bidrar till att äldre och yngre elever ofta spelar tillsammans. Det är ju bara en parallell ända upp till gymnasiet så de flesta eleverna och lärarna på skolan känner igen varandra.
Kramar tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Jessicas mamma var med i landslaget i pingis på Cuba så hon har nog tränat en hel del hon också. Absolut att man kan jämföra musiken med elitidrotten. Visserligen måste man ha en viss talang från början, men sen är det bara jobb och träning som gäller. Jessica har siktet helt inställt på att bli konsertviolinist och det är därför som hon övar så mycket som hon gör. Det är roligt att hon har fått möjlighet att öva så mycket hon vill numera - hemma fick hon inte öva efter kl. 7 på kvällen för grannarna...
Det ska bli spännande att följa hennes karriär!
Och visst är jag glad och tacksam över att barnbarnen har fått möjlighet att gå på denna fina musikskola. Det har blivit så många roliga tillfällen att komma iväg och lyssna på olika små konserter sen de började på skolan. Sen sjunger ju Casimir i Stockholms Gosskör också så det blir ytterligare en konsert med dem framåt jul.
Kram från Ingrid som också önskar dig en skön och trevlig helg.