tisdag 13 oktober 2015

1181 Höststädning i trädgården

En vän på Facebook berättade att han varit ut och räfsat löv och sedan klippt gräset och jag blev inspirerad av hans inlägg. Dessutom hade jag ingen lust att gå på promenad och tänkte att lövräfsning också är motion. I synnerhet som gräsmattan var full av nedfallna lönnlöv från de tre självsådda lönnarna.


Mycket löv! (Bilderna går att klicka större.)

Så medan Kent var borta på möte på eftermiddagen beväpnade jag mig med två räfsor och grep mig an fienden - löven - med stor energi. Nu undrar kanske någon varför jag hade två räfsor och det ska jag förklara nu.


Under mina sex år på universitetet i Linköping, direkt efter det att jag gått i pension, lärde jag mig mycket men har tyvärr glömt det mesta. Men en sak lärde jag mig där som jag aldrig glömmer. En höstdag  var det en kille som räfsade löv utanför ett fönster i korridoren, när jag gick förbi. Han hade räfsat ihop en stor lövhög. Löven från högen tog han upp med två räfsor som han höll emot varandra. Jag var helt fascinerad och stannade en lång stund och tittade på honom. Så enkelt och så effektivt. Varför hade jag aldrig tänkt på det?


Med två räfsor tar man upp löven hur lätt som helst. 

Nu säger kanske någon att det där är väl inget nytt! Men då kan jag tala om att när vi häromdagen var på kyrkogården, Kent och jag, var det en kyrkogårdsarbetare som räfsade löv. Dessa tog hon upp med hjälp av EN räfsa och sin sko. Trots att hon hade en likadan räfsa en bit bort. Jag var på vippen att tala om för henne att man kunde använda den också men eftersom Kent var med sa jag inget...

Nu blir det Kents jobb att klippa gräset endera dan. Man får väl hoppas att det blir säsongens sista. Visserligen sitter det ett och annat löv kvar på lönnarna, men mest är det bara näsor kvar. De kan man tyvärr inte ta upp med räfsorna för de faller mellan pinnarna. Tolv fulla skottkärror blev det i alla fall.


Gräsmattan från ena hållet...


... och från det andra.

22 kommentarer:

Andra året i Hjo sa...

Jag kör över löven med min förträffliga multi-clipgräsklippare. En gång och två. Sedan är det klart. Hur enkelt som helst.

Karin sa...

Tolv kärror – respekt!
Och tvåräfsmetoden verkar effektiv och bra.
Själv har jag kört en sista gång med gräsklipparen i helgen och nu längtar jag efter att det ska bli vår så att man får känna doften av nyklippt gräs igen!

Musikanta sa...

Hans:
Samma sa Kent när han kom hem, fast vi har en vanlig gräsklippare. Men då hade det ju inte blivit ett inlägg här :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Ja, jag kände mig rätt duktig. Det går fortare än du tror, rätt vad det är blir det vår igen. Jul och påsk först förstås.
Ingrid

Ditte sa...

Så fint det blev! Detta med räfsorna lärde jag mig av min pappa när jag var i 10 årsåldern och har haft nytta av detta hela livet. Men visst förenklar detta knep...
Bra motoion för hela kroppen har du också fått.
För egen del sopar jag terrassen på ca 4x5 m två gpnger om dagen . Några blad faller ner från blommorna...
Kram!

Ingrid sa...

Här har löven inte alls fallit av ännu, så någon räfsning är inte aktuell, men jag ser ju att du haft en hel del att ta hand om. Det där knepet med två räfsor var ju inte dumt alls.
Här har jag inte så mycket bekymmer med lövräfsning, för det sköter vaktmästaren och de få löv som hamnar på mina gräsplättar är inte mycket att orda om, men på Stenstugu är det desto mer att ta hand om. Det är skönt att slippa det nu!
Ha en fin morgondag!
Kram, Ingrid

Pettas sa...

Här har löven inte fallit ännu, bara några torra björklöv, men förmodligen händer det snart efter flera frostnätter. Jag räfsar inte löv överhuvudtaget på hösten. När höststormarna kommer, vilket de gör, sköter de om att löven drar iväg mot trädgårdslandet där de mera än väl får vara. När våren är här igen så har det mesta förmultnat.

Vackra sköna höstbilder!
Kram

Gunnel sa...

Vi har inte så mycket löv än, men det kommer. Fast då blir det Göran som får ta hand om det. Ha en fin onsdag.

Musikanta sa...

Ditte:
Önskar att jag också hade haft en pappa som hade lärt mig det när jag var barn. Det hade besparat mig mycket jobb och frustration. Som jag har kämpat med löven i alla år tidigare.
Ibland har man lust att bara ha en liten terass eller balkong att städa! :-)
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Förstår att det är skönt att slippa allt jobb på Stenstugu - i synnerhet när du vet att det är friska armar som har tagit över! Och att du kan åka dit när du vill och bara njuta.
Önskar dig en fin onsdag.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Jag brukar också präga in en hel massa löv i häcken. De finns inte kvar till våren...
jag hade gärna struntat i att räfsa också, men med alla grannar som har lövfria gräsmattor måste man ju bjuda till.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Kent klipper gräset men han är inte så mycket för att räfsa. Tycker att löven kan vara kvar. Det ligger kanske något i det.
Önskar dig också en fin onsdag.
Ingrid

Annika sa...

BRA träning där! Tycker också det kan vara trevligt att räfsa löv. Gillar ju trädgårdsarbete övh.
P och jag brukar blåsa löven i högar. Vi har SÅ mkt lövträd här, och när de tappar sina blad måste man ta hand om löven, annars blir det inte så kul.
Men våra löv är mest gröna än, även om de verkligen börjat skifta nu.
Kramar!!

Eleonora sa...

Jag måste ju säga att du har varit supereffektiv och det fina resultatet syns ju sannerligen på de två sista bilderna. Skönt att ha det gjort antar jag.
Idag fick mina pelargoner komma in och ska klippas ner så att jag kan ha dem i en vas så länge som dom själva vill. Det blev så tomt på balkongen och ensligt.
Kram till dig min rara vän
Eleonora

Krönikören sa...

Att räfsa löv kan vara en rätt skön sysselsättning, tycker jag. Om det är ganska fint väder och inte så blåsigt. Vi har bara en räfsa men knoddarna har en miniräfsa, den brukar jag använda när jag ska plocka upp löven. Här är de flesta löven blad fortfarande, så jag får vänta lite till.

Musikanta sa...

Annika:
Jag förstår att ni måste ha en lövblås. Vi behöver det inte än så länge - det tog 2,5 timmar att räfsa ihop löven och köra bort. Inte särskilt svårt...
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Det gör väl inte så mycket om det är tomt på balkongen nu när det snart är vinter. Du sitter väl inte ute där nu? :-).
Det är bra med bloggen - då blir saker och ting gjorda. Och så får man dessutom lite respons.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Lotta:
Förstår bara varför det bara är jag som inte har vetat om det där med två räfsor tidigare? Nu har det redan fallit ner fler - men inte så många i alla fall.
Ingrid

Vi i Kasperian sa...

Imponerande fina gräsmattor. :) Så ser det sannerligen inte ut på min tomt, jag låter löven ligga (en nästan-naturtomt) som skydd för alla blå- och vitsippor som nog finns där nere i jorden och kanske längtar efter vår lika mycket som jag. :)
Berit E

Bloggblad sa...

Vi räfsar aldrig. Runt vårt hus blåser det alltid, så det ligger sällan kvar nåt. Det blåser väl in till grannarna? Jag sköter ALLT inomhus (för annrs skulle vi varken ha mat eller rena kläder) därför struntar jag i trädgården, det får Per ta hand om. Fast jag brukar få tjata lite...

Musikanta sa...

Berit:
Önskar att jag också hade haft en naturtomt! Men jag har grannar...
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Ni har ju fina häckar runtom huset så det är inte många som kan se in utifall att :-). Jag sköter ju nästan allt inomhus också utom att Kent lagar mat till sig själv och mig också ibland. Kommer det gäster är det ju jag som står för allt, matlagning, städning och planering t.ex. (Även hans egna större födelsedagsfester.)Vad gäller trädgården tycker han som många andra att löven kan få ligga kvar men jag tycker det ser skräpigt ut.