lördag 24 oktober 2015

1184 Erik Chambert på Norrköpings konstmuseum

Erik Chambert är en möbelarkitekt och konstnär som jag bildligt talat växte upp med under min ungdom. Han var nämligen Norrköping trogen under hela sin livstid trots att hans möbler och tavlor finns på många museer världen runt. Hemma hade vi också en soffa och en stol som kom från Chamberts möbelfabrik och som föräldrarna var mycket glada över, även om jag hade tyckt att det hade varit roligare med en soffa i kretong som en del kompisar hade hemma hos sig.

Konstmuseet senaste utställning handlar om denne intressanta konstnär häromsistens var Kent och jag där på visning tillsammans med en grupp veteraner från Kents jobb. Som guide hade vi Kerstin Holmer, alltid lika rolig och intressant att lyssna till.


Kerstin berättar att det lilla skrivbordet är Erik Chamberts gesällprov som tjugoåring. (Bilderna går att klicka större.)


Erik Chambert fick sitt genombrott redan som 28-åring på Stockholmsutställningen 1930. Där möblerade han en lägenhet där han stack ut från mängden, bland annat genom en vilstol som han hade designat. Mer om Chambert kan man läsa här.


Skåp i intarsia med Norrköpingsmotiv. Rådhuset i mitten och hamnen i nedre högra hörnet. Bakom ett textiltryck också med Norrköpingsmotiv.


Det som imponerade mest på mig under denna utställning var intarsiamöblerna som ofta tillverkades i möbelfabriken i Norrköping. Men Erik Chambert var en mångsysslare och skapade även textilmönster som man kan se på bilden ovan.
Skissen till nedanstående skåp i intarsia.Även om inte Erik Chambert gjorde alla intarsiadetaljerna själv var han utbildad i konsten och hade en gedigen kunskap om vilka träsorter som kunde användas till detta. Ofta ingår även pärlemor som han ibland tog från pärlemoknappar.


Tyvärr trycks inte den här vackra tapeten upp längre som bildar bakgrund till det fina lilla skrivbordet på bilden nedan.


Erik Chambert har också påverkat många unga möbelkonstnärer och hantverkare vars verk visades i flera av salarna. Jag fastnade för det här roliga skåpet, även om "lådorna" kanske inte rymmer särskilt mycket. Utställningen pågår fram till 24 januari och är väl värd att gå och titta på enligt min mening.


Erik Chambert vid sitt ritbord.


Gesällarbete av Sebastian Gonzalez.

14 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

Snygga skåp!

Anki sa...

Han gjorde många vackra möbler och fina tyger... en arkitekt och konstnär vi ska vara stolta över :)
Önskar dig en fin söndag!
Kram

Marie i Skrifvarstugan sa...

Vilka konstverk han gjorde. Mycket vackra !
Trevlig söndag önskar jag dig !

em sa...

Roligt att få se bilder på hans verk, har bara sett några få tidigare.
Mor hade hans syster som lärare i kvinnlig slöjd - det lär ha varit en amper dam.
Margaretha

Andra året i Hjo sa...

Underbar tapet! Fanns det inget skåp med Hjomotiv?

Musikanta sa...

Hannele:
Håller med!

Musikanta sa...

Anki:
GAN är ju en annan berömd konstnär med Norrköpingsanknytning. Så visst kan vi vara stolta!
Ingrid

Musikanta sa...

Marie:
Jag tycker också det är rätt fantastiska saker han gjorde. Jag gillade möblerna mer än jag gillade tavlorna.
Ingrid

Musikanta sa...

Margaretha:
Hans fru var också konstnär men fick naturligtvis stå åt sidan för sin berömde man. Hon hade med en tavla på en utställning med kvinnliga konstnärer för några år sen som jag blev mycket förtjust i. Men jag visste inte att hon var textillärare också. Intressant!
Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Det fanns ett med muttrar, tänger, skruvar och andra verktyg, men det är väl inte speciellt Hjoskt, antar jag. Ingen möbel med hundar heller...
Ingrid

Birgitta Malmstedt sa...

Underbara möbler. Roligt att få veta litet om denna konstnär, som jag bara hört namnet på.
Hälsningar
Birgitta

Ditte sa...

Vad roligt att via dig följa med på denna utställning. Ohc kansk ehinner jag själv ner till Norrköping för att se den. Har min svärmor där...
Jag har bara hört talas om Chambert men inte sett möbler eller annat som tillverkats av honom. Vilka konstverk dessa möbler är! Och roligt att få veta mer om honom.
Kram!

Musikanta sa...

Birgitta:
Ja vet ju att du är ju road av möbler, även om det är i det mindre formatet :-). Jag visste heller inte så mycket om honom tidigare mer än att vi ofta gick till hans affär på Gamla Rådstugugatan i Norrköping, mamma och jag, när jag växte upp och tittade på möbler.
Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Det fanns massor att se förutom de möbler jag visat. Han målade ju tavlor också, skapade textilier och tavlor i plexiglas. Sen fanns det ju också många verk av unga möbelsnickare och andra konsthantverkare som visades samtidigt. Jag går gärna med dig en gång till och tittar om du kommer ner till Norrköping. Så kan vi ta en fika på stan efteråt.
Kram från Ingrid