torsdag 1 september 2016

1319 Glan runt 1

Säg den svenska senior som inte kan räkna upp sjöarna i Östergötland: Vättern, Boren, Roxen, Glan, Sommen, Åstunden och Tåkern. De största sjöarna i landskapet näst Vättern är Roxen och Glan med sina 95 respektive 74 kvadratkilometer.

Igår åkte vi Glan runt med buss, en resa som tog hela dagen. Det var SIV-veteranerna som hade anordnat utflykten och jag fick följa med eftersom Kent arbetat nästan hela sitt yrkesverksamma liv på Invandrarverket, som det hette då. Därav förkortningen SIV - Statens Invandrarverk. Numera heter det Migrationsverket som alla vet.


Här tas SIV-veteranerna emot av Lennart, mjölnare i fjärde generationen. (Bilderna går att klicka större.)

Resan var mycket ambitiös och välarrangerad med första stopp vid  Orga kvarn i Skärblacka. Här fick vi en intressant guidning av Lennart som är mjölnare i fjärde generationen. Mycket sköttes av robotar, men även en del säckar fylldes för hand och slängdes manuellt upp på en lastpall.


En del av Orga kvarn.


Här fylls säckarna för hand och sys ihop med en liten symaskin. 


I bakgrunden siktas mjölet 30 - till 40 gånger i maskiner som skakar med ett förfärligt oväsen.


Vår gode vän Leif, som bland annat sjunger i Sankt Anna vokalensemble, jobbar som elektriker på Orga kvarn. Det blev ett kärt återseende. Leif drev tidigare Söderköpings Elvalskvarn tillsammans med sin bror. Jag har skrivit ett inlägg om denna här.

Sedan var det dags för elvakaffe som vi intog i Vånga hembygdsgårds trädgård. Vädret var fantastiskt och vi stannade och fikade en god stund.


Vånga hembygdsgård.


Alla trädgårdsmöbler stod fortfarande ute så alla fick plats att äta och dricka av sin medhavda matsäck. 

Efter det satte vi kurs mot Björke Vävstuga eller Björke Väveri som det också heter. För mig kanske det var det som drog mest, det var ganska många år sen jag var där senast. Väveriet ligger mycket vackert och är inrymt i ombyggda lador och andra förrådsbyggnader till en bondgård.



Otroligt vacker och välskött trädgård med vidsträckta, välklippta gräsmattor. Kent tog bilden.


Väveriets ägare, visade oss hur det går till när maskinerna sätter igång och väver med ett öronbedövande buller. 

Vi blev även här guidade och fick  veta mycket om väveriets historia som grundades av vår guide för 35 år sen. Ett mycket trevligt föredrag som genererade många skratt. Vi fick bland annat veta att om man ska få tillträde till det innersta hos något annat väveri ska man fråga om de har en positiv eller en negativ regulator.


Den här duken blev jag mycket förtjust i men Kent tyckte den var för mörk och det kan jag väl hålla med om.


En mycket dramatisk duk i mitt tycke.


Tabletter och löpare till överkomliga priser.


En duk i det här tyget, som är lite blåare på undersidan, köpte jag eftersom vi båda tyckte det var vackert. Bara att vända på om man får någon fläck. 

När alla var färdiga med sina inköp och ätit upp sina glassar, som även gick att handla på väveriet, åkte vi vidare till Sankta Maria kyrka eller Risinge gamla kyrka som den också kallas. Men bilder från denna fantastiska medeltida kyrka sparar jag tills nästa inlägg.

6 kommentarer:

Bloggblad sa...

Tänk, jag har aldrig varit på Björke väveri, trots att så många åker på utflykt dit. Jag skulle nog ha köpt den dramatiska lila/röda duken, den blev jag väldigt förtjust i. Skulle passa perfekt hos mig och matcha din tavla på väggen!

Per har beslutat att sluta jobba tidigare än han tänkt, så snart får jag en pensionär hemma som förhoppningsvis gärna åker på små utflykter... (Hehehe)

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag betalade 1250 kr för min duk och antar att det var samma pris på din. 120x250. Det fanns kortare också något billigare men inte mycket. Bara så du vet.
Det var mest damer med på utflykten - herrarna skrämdes kanske bort av Björke Vävstuga. Det blir väl Flygvapenmuseum eller något annat tråkigt nästa gång...

Eleonora sa...

Ännu en trevlig dag med goda vänner. Visst är det fantastiskt att gå igenom ett stort väveri! Har själv varit på Klässbol och det var väldigt intressant och givande. Men oj vilket öronbedövande ljud alla vävstolarna för. Fin duk ni har valt till köksbordet (antar jag).

Trevlig utflykt och även så lärande. Ha det gott
Kram från
Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Ja, det var ett fruktansvärt oväsen både i kvarnen och i väveriet. Verkar inte som de som jobbade där hade hörselskydd heller. Måste vara väldigt påfrestande.
Javisst ska duken vara till köksbordet :-). Den blir fin till mina danska kaffekoppar som jag tar fram vid högtidliga tillfällen.
Man lär sig mycket på sådana här utflykter som du skriver.
Kram tillbaka från Ingrid

Ditte sa...

Vilken trevlig tur och att titta mer på sin egen trakt är alltid roligt.
Och vilket bra upplägg det verkade vara på resan där ni fått med lite av varje vad gäller studiebesök.
Roligt att följa med!
Kram!

Musikanta sa...

Ditte:
Roligt att du ville följa med! Ja, i Vånga har jag aldrig varit trots att jag är uppvuxen ca två mil därifrån i Norrköping. Man borde utforska sitt närområde med än man gör, det finns ju, som du skriver, mycket att se.
Kram tillbaka från Ingrid