måndag 11 oktober 2010

Fönstershopping i Prag i slutet av september 2010

Förra gången vi var i Prag, för 22 år sedan, fanns det inte särskilt många affärer i centrum. Några ganska stora affärer där sålde i alla fall böhmisk kristall, där vaser och skålar stod uppradade på enkla hyllor. Man fick inte vända på dem och se vad de kostade, det kommer jag ihåg. Då kom genast en ilsken expedit fram och sa till. Men det var relativt billigt, och jag köpte tre rejäla kristallskålar och gav var sin till barnen när jag kom hem. Jag ångrade givetvis efteråt att jag inte köpte en till mig själv också, i synnerhet som vi åkte bil hem…

Så det enda jag planerade att handla under denna resa var just en kristallskål. Nu fanns det hundratals och åter hundratals små affärer överallt, som sålde kristall, kasperdockor i alla storlekar, färger och former, katter, keramik, miniatyrhus och andra souvernirer.

Kasperdockor i parti och minut (bilderna går att klicka större)

Även kasperdockor modell större som denna häxa var till salu

Eleganta och dyra guldsmedsaffärer fanns överallt. Här med en gammal vacker lyktstolpe framför entrén.


Populärt med små miniatyrhus.

Varuhusen lyste med sin frånvaro, åtminstone i de centrala delarna. De övriga stadsdelarna av Prag såg vi ju inte så mycket av, eftersom vi bodde så nära Karlsbron. Priserna var åtskilligt högre denna gång, och jag tyckte heller inte att glaset var särskilt vackert, många gånger överlastat av dekor i guld och svart som det var.

En affär med böhmisk kristall

Den här lilla affären, som låg precis nedanför Karlsbron, sålde också kasperdockor.
Denna kissen kostade många hundra kronor - hade gärna tagit med den hem om den inte hade vägt så mycket...

Efter det att vi besökt den judiska begravningsplatsen hamnade vi på Parizcka - gatan där alla de stora modehusen har sina boutiquer. Inga sådana fanns i Prag när vi bodde där. Här ligger Dior granne med Vuittoni och Armani. Inga priser finns utsatta i skyltfönstren. Den här täckjacksvästen hos Prada påminner en hel del om dem man kan hitta på Rusta eller Kappahl hemma i Sverige. Priset skiljer förmodligen en del...

Fritidsdresser hos modehuset Prada

Änglar var också något som förekom i olika former och material


Jag utanför Galerie Mjau. Svenska ambassaden skymtar i bakgrunden.

Så det blev inte något handlat alls, förutom mat, förrän vi var på flygplatsen och hade lite tjeckiska kronor över. De räckte precis till en liten kristallkaraff, redan packad och klar och lätt att ta med sig. Ett litet minne i alla fall…

Men det var roligt att gå omkring i stan och kika in i alla de små upplysta affärerna på kvällarna.

Vacker keramik skyltade man också med


Ja, vad ska man säga? Synd att jag inte upptäckte den lilla ugglan förrän jag lade in bilden...

Så var det kanske dags för lite till livs...

19 kommentarer:

em sa...

Det låter som en jättetrevlig resa.
Margaretha
i vars vandrarfot det börjar klia

Musikanta sa...

Margaretha:
Det var ju så lätt att resa denna gången med Ryan Air och sen boka hotell själv på nätet! Skavsta ligger ju mycket närmare där vi bor än Arlanda! Det blir nog fler småresor vartefter, nu har jag fått blodad tand :-) Barcelpona nästa, kanske. Där har jag aldrig varit!
Ha det gott!

Lotta sa...

Det ser jättehärligt ut! Jag har aldrig varit i Prag men staden står på min must-see-lista. Jo, vänta...jag var ju på väg en gång då när Dash-planen halkade av banorna i tid och otid. Till särbons förtvivlan vägrade jag att flyga i ett sådant plan så resan fick avbokas. Istället blev det en härlig helg i Berlin dit vi tog oss med buss :-)

Musikanta sa...

Lotta:
Prag var väl värt ett besök igen - det finns ju massor att se och ett enormt utbud när det gäller konserter, opera och teater t.ex. marionetteater. Det var också smidigt att åka med Ryan Air - tycker du skulle pröva. Berlin är ju också en underbar stad - kanske vi tar en tripp dit nästa gång!

Om du åker till Prag annan tid än på sommaren, rekommenderar jag varm klädsel. Man blir lätt nerkyld när man är ute och går hela dagarna...

Annika sa...

Vad härligt att trampa asfalten i Prag och samtidigt ta sig en titt på alla mysiga affärer. jag skulle älska det.
Är det dyrt överlag? eller hittar man fynd för en billig penning?
Kram!!

Evatina-beth sa...

Många gånger räcker det med fönstershopping.

Anna, Fair and True sa...

Prag har länge varit på min lista, hoppas det blir av snart! Har varit för lite i östeuropa i allmänhet tycker jag.

Miss Gillette sa...

musikanta: Ja, visst är Skavsta en jättebra flygplats! Liten och behändig, snabbt och smidigt har det gått när jag har flugit därifrån.

Prag verkar ha genomgått samma västifiering som så många bitar av Östeuropa gjort. Jag har bara varit där en gång, -89 tror jag; då var jag ung och fattig och det var därför extra frustrerande att det var så komplicerat och omständligt i butikerna att det nästan var omöjligt att få köpa nånting av de konsumtionsvaror som fanns -- de var billiga till och med för mig. Inte fanns det mycket, men hattar köpte jag en hel hoper minns jag, för en spottstyver.

Annars var det mest minnesvärda -- förutom bröllopet jag var på -- att mitt sällskap lyckades bli utslängt från Kafkamuseet. Ändå gick det städat till. Men det räckte med att man höjde rösten för mycket, så blev man utgestikulerad av nån förtryckt statsanställd museiexpedit som säkert behövde sparka neråt ibland.

Fritt ur hjärtat sa...

Ett härligt bildreportage och tänk jag tror det ar till mig! Ända sedan operationen har maken sagt, när du är bättr åker vi till Prag. Jag har tvivlat och till sist gett upp, men dina bilder på näthinnan ger mig ju lusten tillbaks. De e klart vi ska till Prag!

Bloggblad sa...

Och jag som inte är så mycket för att flyga ... och därför inte kommer iväg så värst långt, tycker det är kul att resa på nätet.

Men... i morgon bär det iväg till Eskilstuna!

Eleonora sa...

Oj så härlig denna resa tycks ha varit! Jag har förstorat upp alla bilderna och det behövdes för att kunna se de proppfulla skyltfönstren. Så mycket roligt där fanns att titta på.

Tack söta rara vännen för vår trevliga torsdag!! Det var så mysigt att träffa dig och våra munnar höll inte tyst många minuter. Inte ens i grottan under jorden! Och tack för den goda lunchen.

Trevlig weekend önskar jag dig.
Kram
Eleonora

Musikanta sa...

Annika:
Jag upplevde allting som väldigt mycket dyrare än förra gången vi var där. Priserna på kristall var ungefär som hemma när det gäller Kosta och Orrefors.

Souvernirer gick i allmänhet på ett par hundralappar - som hemma. Så det blev inte mycket handlat, som sagt. Vi bodde ju mitt i centrum, och där brukar ju allting vara dyrt i alla storstäder...
Kram!

Musikanta sa...

Eva:
:-) Ja, i vårt fall gjorde det i alla fall!
Kram!

Anna, Fair and True:
Prag var bra, eftersom det var så lätt att åka dit med Ryan Air. Jag vet inte hur det är med övriga delar av Österuropa, t.ex. Polen!

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Kafkamuseet låg bara några kvarter från var vi bodde - men vi hann aldrig gå dit. Jag tror att många av de äldre anställda har kvar takterna från förr - jag tog en bild inifrån postkontoret och blev ordentligt utskälld av en postkassör...

Och i den lilla affären där vi handlade var det bara en enda av alla kassörskorna som var vänlig...
På tal om hattar fanns det ett uppbåd av fina hemstickade mössor - det kanske hade varit något för dig. Inte särskilt dyra heller.

Musikanta sa...

Simone:
Jag rekommenderar att du lånar en av de nyare böckerna på biblioteket om Prag och läser lite innan. Jag missade en byggnad som inte fanns när vi bodde där, när jag läste i boken efteråt. "Det dansande huset". Ny extrem arkitektur som hade varit roligt att se. Låg bara ett kvarter från nationalteatern dessutom...

Det finns massor, massor att se och uppleva. Vi köpte spårvagnskort för 250 kr var på flygplatsen så fort vi kom fram och åkte metro och spårvagn hela dagarna hur mycket man ville!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Har jag missat det? Att du inte gillar att flyga. Vem gör det? Men det går ju fort och lätt och jag tänker att det är mer synd om flygvärdinnorna, som är så unga, om vi skulle krascha än om mig. Jag tittar förresten alltid på dem och de ser jämt så lugna ut...
Lycka till i Eskilstuna!

Musikanta sa...

Eleonora:
Det var längesen jag hade en så trevlig eftermiddag! Jag ser fram emot nästa gång jag kommer till Stockholm så att du kan visa mig lite andra trevliga och spännande affärer.

Det är ju också trevligare att gå på något evanemang när man är två, så man har en upplevelse att dela. Mirren kan ju aldrig följa med eftersom hon har de små barnen som hon inte vill lämna.

Jag önskar dig också en skön weekend. Ska själv spela på en minnesstund för en kollega på söndag (sorgligt eftersom han inte fyllt 50 än) och efter det på IOGT-NTO-lokalen Majblomman i Norrköping tillsammans med Dagsbergsgänget. (Roligt!)
Många kramar från Musikanta-Ingrid

Marianne sa...

Härligt med en tur till Prag så här på höstkanten. En fin stad, vi var där för några år sedan. Synd bara att du inte hittade det du ville ha. Men visst är det så att det lätt blir överlastat när de dekorerar med för mycket guld och annat tingeltangel! Även om det är handgjort på alla sätt och vis och väldigt snyggt i grunden, tycker jag att det blir förstört med alltför många målerier. Synd.

Jag läser inte ikapp den här gången, jag hinner bara inte!

Kram!

Musikanta sa...

Marianne:
Vi köpte ju i alla fall en liten kristallkaraff utan några som helst dekorationer på flygplatsen för de överblivna tjeckiska kronorna. Det fanns en hel del sådan kristall också i Prag, men den var så hutlöst dyr att det inte var något för oss att handla.

Sen hade vi så mycket annat för oss de få dagarna vi var där, så det blev inte mycket tid över att gå i affärer. Och i centrum fanns det BARA sådana här dyra små boutiquer.

Roligt att du tog dig tid med att läsa detta mitt i alla dina flyttningsbestyr.
Många kramar från Ingrid