torsdag 21 oktober 2010

Einar Jolin på Liljevalchs och Terrakotta-utställning

Dagarna rinner iväg som sand mellan fingrarna. Nu var det precis en vecka sen Eleonora och jag träffades i Stockholm och bl.a. besökte Terrakottautställningen på Östasiatiska museet. Jag åkte med Mirren upp till Mälarhöjden på tisdagskvällen och åkte hem med Swebus på fredagsförmiddagen.

Eftersom Mirren hade ett besök inbokat på onsdag eftermiddag tog vi tunnelbanan in till stan tillsammans. Jag steg av vid Slussen eftersom jag tänkte passa på att besöka Einar Jolinutställningen på Liljevalchs museum på Djurgården.


Jag tog enklaste vägen dit – nämligen Djurgårdsfärjan. (Bilderna går att klicka större). 

När jag steg iland på Djurgården hade jag inte riktigt kläm på åt vilket håll jag skulle gå till museet, så jag gick naturligtvis åt motsatt håll dit jag skulle. Det visade sig vara en intressant felnavigering eftersom jag plötsligt befann mig i kvarter med gamla hus, där jag aldrig förr varit. Ett av husen måste ha haft anknytning till Bellman eftersom hans porträtt var uppsatt utanför. Jag tänkte inte på att ta foto av det, tyvärr...

Det var inte så svårt att hitta till Liljevalchs sen när jag vänt om och gått åt andra hållet. Men vad gjorde det med en extra liten promenad denna underbara höstdag.


Hasselbackens restaurang

Jolin-utställningen gjorde mig inte besviken. Jag är väldigt förtjust i hans konst, i synnerhet de tavlor han målade på fyrtiotalet. Men jag visste inte att han varit så enormt produktiv. Fem, sex salar med bara tavlor härinne – och det finns väl många som fortfarande är i privat ägo och inte kommit med här.


Entrén till LiljevalchsJolin är speciellt känd för sina StockholmsmotivUnderbar tavla


Porträtt av Inga TidbladPå torsdagen åkte jag in till stan för att träffa EleonoraVete-Katten. Vi upptäckte varandra på långt håll och sen pratade vi utan uppehåll i fyra timmar! Det blir väl så när man har läst varandras bloggar och har skrivit och svarat på kommentarer under en längre tid. Man vet ganska mycket om den personen…

Vi festade på Budapestbakelser med dåligt samvete och pratade länge innan vi gick vidare till Östasiatiska museet. Eleonora är ju infödd stockholmska, så hon kan ju stan på sina fem fingrar. Så det blev tunnelbana till T-centralen med byte till Kungsträdgården och sen promenad till Skeppsholmen.


Utsikt från bron över till Skeppsholmen

Utställningen var mycket välgjord men den svindlande upplevelse, som man får när man står inför alla tusentals lersoldater i Xian, uteblev naturligtvis. Men jag fick lära mig en hel del som jag inte visste tidigare. T.ex. att huvud, händer och fötter gjordes i massfabrikation och sen distribuerades till olika skulptörer, som fick utforma dessa med individuella drag. Sist satte man ihop delarna. Eleonora har skrivit mycket utförligt om utställningen i sin blogg och länkat till mycket.En av tusentals terrakottasoldater.


Överallt fanns tavlor med information om utställningen på svenska och engelska.

Vi avslutade vår sejour med lunch på Nationalmuseum, en mycket trevlig och inte särskilt dyr restaurang, där jag aldrig tidigare varit. Dessutom var maten väldigt god och riklig och det lär inte vara sista gången jag besöker den. Ser redan fram mot mitt nästa stockholmsbesök då Eleonora har lovat att visa mig fler affärer än den lilla skojiga Tiffany-affären som vi tittade in i på vägen till utställningen.
Interiör från Tiffany på Drottninggatan

14 kommentarer:

Ninja sa...

trevlig utställning på Liljevalchs man skulle kanske ta sig dit...

Musikanta sa...

Ninja:
Välkommen till min blogg - kul att du hittade hit.

Gör det - du kommer inte att bli besviken tror jag. Länken visar ju en del av de tavlor som finns där.

Miss Gillette sa...

Jag har länge velat se den utställningen, och ska försöka avlägga ett besök på Östasiatiska i samband med en Gotlandsresa snart.

em sa...

Oj, så länge sedan jag var på Vetekatten!
Låter som en perfekt Stockholmsutflykt. Jolin hör till mina favoriter - skulle vara jätteroligt att se den utställningen.
Margaretha

Västmanländskan sa...

Är ändå lite sugen på terrakotta-utställningen. Utifall det blir så illa att jag aldrig kommer till Xian.
Jag ska till Stockholm med jobbet i början av november och hoppas hinna se den då.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Undrar varför inte din uppgradering kommer på min blogglista. Just nu är det säkert inte så mycket folk på utställningen - så passa på!

Margaretha:
Det var två underbara dagar - har fått kultur så det räcker ett tag. Vete-Katten (har jag sett att det heter) är alltid lika roligt (och fullsatt) när man än kommer. Ju tidigare ju bättre...Jolinutställningen var underbar!

Västmanländskan:
Den var väldigt intressant att se och det var mycket information att ta till sig. Det är en fin utställning och mycket arbete nerlagt.

olgakatt sa...

Noterade för en tid sen att Jolin ska vara kvar till den 9 januari - hoppas hinna med den. Blev ju ännu mer sugen efter ditt inlägg!
Från det att jag såg utställningen Kinas Skatte på Louisiana 1980 har jag längtat till Terrakottaarmén. Och nu har jag varit i Xian 2 gånger. Det är sannerligen mäktigt. Alla som inte varit där borde skynda till Östasiatiska nu, eller hur?
Så roligt att ni två bloggkompisar kunde träffas och ha så trevligt. Både VeteKatten och atriumrestaurangen på Nationalmuseum hör till mina smultronställen i Stockholm.Förr åt jag alltid en krabbmacka på Vetekatten men den har dom inte haft på senare år.

Äventyret framtiden sa...

Så många inspirerande utställningsidéer man får via din blogg. Stockholm är ju stan för oss, så kanhända det hinns med en endagsresa över havet under november

Kramar!

Eleonora sa...

O Ingrid så trevligt du har berättat om ditt Stockholms-besök. Och visst hade vi trevligt!!
Jag tror faktiskt att jag måste ta mig till Jolin-utställningen för det var så lockande tavlor du visade här.

Nästa gång du kommer får det bli litet mer shopping - eller?

Ha det gott och många varma kramar

Miss Gillette sa...

västmanländskan: Haha, nej utifall att det blir så illa att man aldrig kommer till Xian :-D får man nog massa sig till Östasiatiska.

musikanta: Jag har verkligen ingen aning, det där är en funktion som jag inte kör med själv. Fast nu ser det ju uppdaterat ut, har du gjort det för hand då?

Musikanta sa...

Olgakatt:
Även om man har sett terrakottaarmén på plats, gav den här utställningen mycket, tycker jag. Den är väl kvar tills du kommer tillbaka till Sverige, antar jag.

Jolinutställningen var också en upplevelse - härliga tavlor från hela hans konstnärsperiod. De första åren var han oerhört influerad av Matisse, men sedan utvecklade han en egen stil.

Att träffa Eleonora var också trevligt - vi hade mycket gemensamt! Vete-Katten har tydligen blivit ett inneställe - om det inte alltid har varit det. Min mamma gick ofta dit när hon var i Stockholm. Men vill man gå dit och dricka afternoon tea får man boka bord, säger Mirren som vet.

Musikanta sa...

Karin:
Passa på och åk nu när ni inte har så mycket att göra! Det finns ju alla upplysningar om allt på nätet numera, så man kan välja vad man vill titta på. Mycket att handla också :-)
Kramar!

Eleonora:
Jag tror nog att det blir BARA shopping nästa gång! :-) Möjligen en Budaperst på Vete-Katten. Ser fram emot det!
Varma kramar tillbaka!

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Nej, uppdateringen har kommit av sig själv, så det funkar väl igen då, antar jag.

Anna, Fair and True sa...

Jag måste ta mig till Östasiatiska innan utställningen är över! Minns du hur länge den är kvar?