torsdag 7 oktober 2010

På promenad i ett regnigt Prag

Det regnade när vi kom fram till Prag och det regnade fortfarande de första dagarna. Paraplyerna och vinterjackorna kom väl till pass när vi tog våra promenader. Tillsammans med hundratals andra paraplyförsedda turister utgick vi för det mesta från Karlsbron.
Turister, turister, turister överallt trots det regniga vädret. (Bilderna går att klicka större.)
På väg upp till Karlsbron

Där finns mycket att titta på – en dag kom vi just när det var tävlingsrodd på Moldau. En av båtarna klarade inte forsen i mitten av floden, utan kantrade. Den efterföljande motorbåten fick plocka upp roddarna som fallit överbord.

Roddarna plockas upp ur vattnet av följebåten

Flera duktiga konstnärer har sin försörjning på bron genom att teckna av turister, antingen som karikatyrer eller rena porträtt. Man upphör aldrig att förvåna sig över hur skickliga de är.

Ett gäng musiker, väl påpälsade, underhöll med populära melodier och gladjazz i mitten på bron.


När man gått över bron är man bara några kvarter från det berömda torget, Stare Mesto. Redan en halvtimme innan det skulle bli dags för figurerna att visa sig ovanför den berömda astronomiska klockan, hade det samlats massor av turister framför rådhuset.

Stare Mesto

Den berömda astronomiska klockan på rådhuset i Prag

Eftersom vi var på väg till den judiska begravningsplatsen, gick vi vidare. Enligt ryktet sparade Hitler den gamla synagogan och kyrkogården som ett monument över ett folk som inte längre skulle finnas till…
Den gamla synagogan

Judiska museet med begravningsplatsen bakom

Biljetterna som vi köpte inbegrep också besök i det judiska museet och i en tom synagoga, vars väggar från golv till tak var tapetserade med hundratusentals namn på dem som dödats i gaskamrarna. Lille Benno, som dog 1943 som de flesta andra, blev fyra år och lille Pavel bara tre, lika gammal som Lillmirren...

Sen ville jag inte läsa mer namn. När jag skriver detta får jag fortfarande, liksom då, tårar i ögonen. Vi gick i alla fall runt efteråt på begravningsplatsen och förvånade oss över alla gravstenar som trängdes med varandra och stod där huller om buller. En märklig syn!


Vegetarisk mat är inte den mat som Prag är mest berömd för... Men vi hittade en restaurang tvärs över gatan från hotellet, som serverade två vegetariska rätter, en med grönsaksragu och en med friterad camembert. Jag, som aldrig brukar dricka öl annars, svepte med glatt mod en halvliter av det goda tjeckiska ölet. Sen fanns det också pizza på en restaurang en bit därifrån.


Det berömda tjeckiska ölet smakade väldigt gott

Senare åkte vi spårvagn till Vaclavplatsen, där det redan 1988 förekom demonstrationer. Här var det mesta sig likt, utom att det på den tiden knappast förekom några uteserveringar eller eleganta affärer. (MM, alias Mogateus, har just startat en blogg där han visar några bilder på hur det kunde se ut på gatorna i Prag 1988. Inte undra på heller att jag inte kände igen huset där vi bodde.)

Gott om duvor på Vaclav Namesti


Nationalmuseet i bakgrunden på Vaclav Namesti

Trampa inte på gräset eller i rabatten!

Vidare till Kruttornet för att leta reda på Mozartoperan. Vi hade tidigare på dagen köpt biljetter på Nationaloperan till en föreställning av Don Giovanni som spelades på Mozartoperan. Teatern låg bara ett kvarter från Stare Mesto, på gångavstånd från hotellet. En gammal fin teater där alla ovanför parketten satt i loger.

KruttornetMozartoperan

Att skicka vykort är inte lätt eftersom man bara kan köpa frimärken på ett postkontor. Vi hittade med hjälp av vakten utanför det södra tornet, ett som låg undanskymt på en liten tvärgata en bit från Karlsbron. Därinne kände man fläkten från 1988 när allt var reglerat och affärerna var få och det inte fanns att köpa särskilt mycket i dessa. Jag fick också bannor när jag fotograferade MM när han köpte frimärken.

Många var turisterna som ville fotograferas tillsammans med tornvaktenPostkontoret nära Karlsbron

Så handlade vi lite mat och dryck i den lilla matvarubutiken och gick hem till vårt hotell, trötta efter en hel dag ute i friska luften.

8 kommentarer:

Bloggblad sa...

Så roligt att se - jag minns så väl den sommaren ni var där, det lät så exotiskt, och jag fick aldrig se några bilder... så det var roligt att göra det nu.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det är rätt kul att jämföra MM:s bild på trottoaren vid backen upp till "vårt" hus med mig på trottoaren upp till ambassaden idag. Verkligen en förändring...

Eleonora sa...

Tack kära Ingrid för alla fina bilder och för att jag fick följa med på en tur i Prag. Det är en stad jag grna vill besöka - få se om min önskan kan bli verklighet.

Trevlig helg och kram

Londongirl sa...

Jag tackar också för turen i Prag! Så trevligt att få hänga med här genom dina bilder.
Helt underbart med operabesök också! :-)

Ha en skön fredag och helg!

Musikanta sa...

Eleonora:
Ja, Prag är väl värt ett besök. Tyvärr var vädret inte det allra bästa, men jag föredrar det framför hetta på sommaren. Kanske man ska åka dit i april eller maj för att få bättre väder.
Många kramar!

Musikanta sa...

Londongirl:
Det var ett fantastiskt utbud på konserter och annan musik. Ingen konst att få biljetter samma dag heller. Alla kyrkor ordnade t.ex. konserter varje dag för 250 till 300 sv. kr. Jag tror inte vi betalade mer för våra operabiljetter!
Jag har ett dop och en musikgudstjänst i helgen, så det blir trevligt, även om jag just nu är jätteförkyld och har ont i halsen. Det ska gå över till i morgon :-)
Jag önskar dig också en skön helg!

Anna, Fair and True sa...

Tog du några bilder när du var där 1989? Hade varit kul att se lite före- och efterbilder eller vad man ska kalla det.

Musikanta sa...

Anna, Fair and True:
Inte jag, men Mogateus (alias MM) har några på sin nystartade blogg. Han finns länkad hos mig i "Mina länkar" och även i "Mn blogglista".