onsdag 22 augusti 2012

Ordspråk på modern svenska 1




Är det månne Axel Wallengren, alias Falstaff, fakir som skrivit om nedanstående Ordspråk på modern svenska? Bilden från nätet.

När jag började röja bland mina papper igår hittade jag dessa Ordspråk på modern svenska. De är inte så svåra att lista ut om man kan lite latin eller är bra på att lösa korsord. Om det är någon som sett dem förut kan hen ju bara skriva det i kommentaren och låta andra kommentatorer gissa. Här är några exempel:

1.       Kvaliteteten hos att genom extraktion av animaliska och/eller vegetabiliska komponenter aktiverat fluidum framställt nutritivt preparat förhåller sig omvänt till numerären hos den i produktionen engagerade kulinariskt skolade personalen.

2.       Ett manuellt baserat specimen av klassen Aves är mera profitabelt än cirka ett fjortondels gross dylika in en population av förvedade fanerogamer.

3.       Personer vilka residera i arkitektoniska kreationer av en mestabil transparent smältprodukt av övervägande kiselsyra bör iakttaga abstinens i fråga om utnyttjandet av smärre petrologiska enheter som projektiler.

4.       Den vokala manifestationen av triumfkänsla bör uppskjutas till en tidpunkt hinsides överskridandet av en smärre naturlig akvedukt.

5.       De limnologiska lokaler, vilka ha den i vertikalplanet största utsträckningen trafikeras av de rumsligt mest betydande iktyologiska fenomener.

Det sista ordspråket var faktiskt lite knivigt att översätta till gammalt ordspråk, men med hjälp av Google kunde jag lösa det. Kan det vara Falstaff, fakir som möjligen är upphovet? Någon som vet?

14 kommentarer:

Karin sa...

Hmmm... klurigt! Känner inte igen det från Falstaff, men det kan det ju vara ändå. Eller nåt Grönköpingskt. Eller Uarda-akademin.

Håller med om att den sista är svårast och jag skulle vilja ha det till att "i de lugnaste vattnen går de största fiskarna", men så står det ju inte, utan "i de största vattnen" och då är jag lite lost!

Musikanta sa...

Karin E:
Ja, Grönköpingst är nog en bra idé. I trean stod det faktiskt "böra" så det måste väl ha tillkommit någon gång innan 60-talet i alla fall. Jag gissade på samma ordspråk som du, man har nog inte hittat någon adekvat synonym till "lugnaste" som inte gjorde det alltför lätt.

Musikanta sa...

Karin E:
Heter det förresten "innan" 60-talet eller "före" 60-talet. Jag har väldigt svårt för det...

Mirren sa...

Jag klarade faktiskt alla *klappar mig stolt på axeln".Vad gäller det sista ordspråket har jag hört flera versioner av det. Vad gäller "före" respektive "innan" är det väl en generationsfråga. Har för mig att äldre människor oftast säger "före" och yngre "innan".

Mirren sa...

Har för övrigt för mig att just frågan om det heter "före" eller "innan" är något som romanen "Innan frosten" utgår ifrån. Inte för att jag läst boken i fråga, men hörde ett inslag om just detta ifall det heter innan eller före som utgick ifrån denna bok.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Innan_frosten_(bok)

Musikanta sa...

Mirren:
Jag behöver väl inte skriva facit, antar jag. Har man en gång gissat så är det lätt att förstå sedan. Har fem kvar som jag ska lägga ut när jag inte har något annat att skriva om. Blir mer och mer säker på att det är Grönköpings redaktör som är upphovet...
M&P

Musikanta sa...

Mirren:
En del bloggvänner är helt säkra på när det ska vara det ena eller det andra. Jag är aldrig säker...
M&P

Karin sa...

Innan och före är knepigt!

- Innan jag gick ut, tog jag på mig stövlarna.
- Jag gick ut före klockan tolv.
- Jag gick ut innan klockan hann bli tolv.

Vänta... Wellander står ju här någonstans i huset...

Och så här lyder den regel som svensklärare bankade in i huvudet på skolbarn så effektivt att man knappt vågar ta ordet innan i sin mun/penna/dator:

”Innan är företrädesvis en konjunktion och bör ej brukas som preposition i fall där före ger fullgott uttryck åt meningen.”

Fast så enkelt är det nog inte och jag tror att man kan använda vilket som, bara det inte låter helt galet.

Musikanta sa...

Karin E:
Tack för upplysande kommentar! Det hela blev så oerhört mycket lättare sedan också jag fick lära mig skillnaden mellan "före" som preposition och "innan" som konjunktion. I så fall borde boken som Mirren skriver om ju hetat "Före frosten", eller hur? Men det kanske är underförstått "Innan frosten kom…?"
Ingrid

Musikanta sa...

Mirren:
Du måste läsa Karins kommentar ovan där hon redogör på ett enkelt sätt för skillnaden. "Före" ska man alltså helst sätta framför ett substantiv. ex. "Jag måste komma dit före min dotter" efter vad jag har förstått.
M&P

Eleonora sa...

Packar väskan för att resa bort igen i morgon bitti och (även om absolut inte kan något) hinner inte med att svara. Kul och tokroligt låter det i mina öron. Ha det gott min sköna! Kram!

olgakatt sa...

De vatten som har sin utsträckning mest i vertikalplanet, dvs inte är ett vattenfall eller har höga vågor är nog också de lugnaste.
Skulle gissa mer på Uardaakademin eller likasinnade, absolut inte Falstaff Fakir ock knappast Grönköping heller. Kul om någon hittar källan!

Musikanta sa...

Eleonora:
Såg inte din kommentar förrän idag. Nu har du väl både rest och hunnit hem igen, förstår jag :-)!
Kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Tack för din förklaring - då blir väl Karin E. nöjd. Jag har försökt att googla och hittar de här ordspråken på många olika ställen. Men inte någonstans hittar man källan tyvärr.

Jag undrar i alla fall om det inte kan vara GV från början. Annars måste det vara påhittat före mitten av 50-talet eftersom det fanns pluralformer av verben på flera ställen. Jag tror inte att personer i UARDA-akademin använde sådana.
GV svänger ju sig med sådana ändelser fortfarande ibland.