fredag 9 november 2012

692 Galleri Fredag - Mitt favoritrum

Victoria i Florida har hittat på fredagsteman för november. Övriga fredagsgallerister hittar man till höger i min blogg. Rubriken 9 november är Mitt favoritrum.

MM påstår att alla rummen i vårt hus utom hans eget arbetsrum och sängkammaren är mina. Det kanske han har rätt i - delvis i alla fall. Mitt favoritrum är i alla fall gemensamt - det kombinerade köket och matrummet. Det är samtidigt hall, vilket ställer till en hel del problem när det kommer gäster.

I det här kombinerade köket och matrummet tillbringar MM och jag väldigt mycket tid. (Bilderna går att klicka större.)
Jag har bara sett liknande entréer som vår, där folk stövlar in rakt i vardagsrummet med skor och ytterkläder, i amerikanska filmer ibland. Vi har en groventré där vi alltid själva går in och där finns också en garderob för ytterkläder. Våra nära vänner och släktingar vet om detta så de går också alltid in genom grovköket.

Vi tillbringar en avsevärd del av vår vakna tid i detta rum. Lagar mat och äter alla våra måltider där. Dessutom har jag också mitt "kontor" här, ett litet bord under köksbänken, där en av telefonerna står. Almanackan ligger alltid framme!

Väggen till höger är tapetserad med Mirrens tavlor från åttaårsåldern och uppåt. Undantag är den lilla kinesiska väggprydnaden av papper. Ytterdörren längst ner till vänster bakom golvlampan.
Jag föredrar också att sitta vid matbordet och läsa böcker, vill helst sitta rakt upp och ner på en vanlig stol. MM brukar lösa korsord samtidigt. I mitt arbetsrum får jag inte plats med att rita eller göra annat som fordrar utrymme, så jag sitter alltid och gör detta vid matbordet. Det används också av barnbarnen för skapande verksamhet...

Kort sagt - ett verkligt favoritrum för alla åldrar.

14 kommentarer:

Karin sa...

Härligt med ett stort och mångfunktionellt kök!

Precis som i USA hann jag tänka när jag läste om entrén rakt in i köket, och så såg jag din kommentar om amerikanske filmer.

Maggan sa...

Så hemtrevligt! Där skulle jag också trivas!

Kram

Musikanta sa...

Karin:
Kul att det stämde med mina amerikanska filmer.
Ingrid

Musikanta sa...

Maggan:
Ja, fast det är inte alltid lika städat som nu när jag tog fotot :-)...
Kram tillbaka

Annika sa...

Hemtrevligt har ni det, Ingrid!
SANT är att många amerikanska hem saknar hall. DOCK inte vårt. OCH numera tror jag att de flesta hus byggs med entre.
Men i äldre villor är det väldigt vanligt. Absolut!
Förstår mkt väl att ni trivs och har det bra där!!
Kram!!

englundskan sa...

Det är ungefär som hos oss, och det är ju i köket man hamnar, ätandes, pratandes jobbandes, pysslandes.

Musikanta sa...

Annika:
Jag tror att det var meningen att det skulle bli en hall från början eftersom det är olika färg på tapeterna i rummet. Men sen ångrade sig den som byggde huset och gjorde hela rummet och köket öppet. Det är bra att duka i när man är många - men, som sagt, gästerna får i så fall slussas in genom (det städade) grovköket. Jag brukar ha en klädställning där att hänga kläder på. Allt går om man bara vill. Ingen har opponerat sig hittills...
Kramar

Musikanta sa...

englundskan:
Ja, de flesta gånger vi har gäster kommer dessa aldrig in till vardagsrummet. Bara om det är många sång- och spelsugna eftersom jag har pianot där.
Ingrid

Anna, Fair and True sa...

Antar att det var en vägg vid dörren från början?

Musikanta sa...

AFT:
När vi köpte huset för 22 år sen fanns det i alla fall ingen vägg där. Hur det såg ut innan dess vet jag inte. I ett grannhus är det en spaljévägg som delar kök-matrum från hallen. Möjligen har de haft en sådan där - den kan ju inte ha varit så svår att ta bort. Det finns inget utrymme för att hänga kläder i alla fall - bara i grovköket. Huset är från början ett hemmabygge så det är väl därför det inte liknar något annat.
Kram!

Pettas sa...

Köket är hemmets hjärta och i ert fall stämmer det perfekt.
Vackert och inbjudande! Vi har likadana golvlampor och snudd på likadana matbordslampor också:)
Kramar

Anonym sa...

Vilket varmt och ombonat kök du har!=) Köket är mitt favoritrum också. /Penny

Musikanta sa...

PettasKarin:
Är det inte så nu för tiden att köket blir den naturliga platsen för samvaron. I vårt vardagsrum är jag bara en gång i veckan, när jag ska se Downton Abbey. Vi har nämligen vår teve där. MM är aldrig där eftersom han inte ser på teve alls. Så varför ska man egentligen ha ett sånt rum?
Jag älskar den golvlampan eftersom den ger ett så bra ljus - för att inte tala om "tiffany"-lampor. Skulle kunna ha hur många som helst...
Kramar tillbaka!

Musikanta sa...

Penny:
Tack! Ja, när det någon gång ser ut som på bilden är det väldigt trivsamt. För det mesta är det ganska stökigt tyvärr...
Ha det gott!
Ingrid