söndag 11 november 2012

694 Galleri Hantverket och Anita Hedin

Triptyk av Anita Hedin. (Bilderna går att klicka större.)
Jag har tänkt länge att jag skulle skriva ett inlägg om Mirrens och mitt besök på Galleri Hantverket i slutet på oktober. Det har inte blivit av förrän nu eftersom jag har haft så många teman att skriva om på sistone.
 
Från Klimakteriehäxan fick jag tips om en textilkonstnär som ställde ut sina tavlor just på Galleri Hantverket. Eftersom den 25 oktober var sista dagen för utställningen och jag kom till Stockholm den 24, bestämde vi oss för, Mirren och jag, att gå dit och titta. 
Varken Mirren eller jag hade tidigare hört talas om detta galleri, som ligger bara ett kvarter från Medborgarplatsen på Söder. Vi startade vår lilla utflykt med lunch på Happy India på Söder  – Mirrens favoritrestaurang – som har många goda vegetariska rätter på menyn. Dit gäller det att komma före klockan halv tolv för att få ett bord.
Mirren gillar indisk kryddad mat, till mig beställde hon ett glas mjölk för säkerhets skull
 
 
 
 
 
Efter lunchen gick vi till den lilla butiken X-pand ett stenkast därifrån. Det är en mycket speciell affär med kläder i stora storlekar och mammakläder. Passar precis för mig att gömma magen i. Har köpt några jeansklänningar där tidigare, men eftersom jag har haft samma klänning därifrån på mig varje gång jag är på utflykt i Stockholm och blivit fotad av Mirren sedan två år tillbaka, tyckte jag att jag behövde en ny i-mage.

Jag hittade naturligtvis en klänning/tunika med detsamma trots att jag bestämt mig för att inte köpa något nytt innan jag gått ner minst tio kilo. Jag måste ju i alla fall ha något på mig under tiden…
Anita Hedin – som textilkonstnären heter,  hade skapat  underbara tavlor, precis som Klimakteriehäxan berättat. Hon färgar själv sina tyger i batik och komponerar ihop olikfärgade bitar, som hon syr ihop på symaskin, till helt geniala mönster och motiv. En fantastisk kombination av hantverksskicklighet och konstnärskap.  Mer om hennes tavlor och ateljén på Öland kan man läsa här.
Det var fritt fram för fotografering, så här kommer några exempel på hennes vackra tavlor. I galleriet fanns också inrymt en presentbutik, där man med fördel kan handla roliga och vackra saker i keramik eller glas - kanske till någon som "har allt".

Vitsippor


LandskapPorträtt


Kanske Italien?


Italien här också?
 
 

Utsikt från ett fönster kanske...
 


Mirrens ( och Klimakteriehäxans också tror jag) favorittavla.
 
 
Min favorittavla.

6 kommentarer:

Karin sa...

Oj, vad man får veta mycket om sina hemtrakter här! Fantastisk "målningar"! Den där med tyllgardinen(?) är genial. Är det verkligen tyg alltihop?

Och det är klart man måste köpa lite under-tiden-kläder medan man går ner. För att hålla humöret uppe om inte annat.

Eleonora sa...

Min favorittavla blir densamma som din.

Trevlig restaurang ni har hittat. Dit måste jag ta med mig Sofie, som ju också är veg. Grattis till att du hittat en ny klänning (inte det lättaste)

Skön och god vecka önskar jag dig. Kramar

Musikanta sa...

Karin:
Tyllgardinen är en riktig gardinbit som hon har draperat på tavlan och sytt fast.
Skönt att du håller med mig om utkl (under-etc). Jag såg ju att på nästan alla bilder av mig som tagits de två senaste åren hade jag samma på mig. Så den är nästan intjänad nu...
Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Kul att du gillade just den tavlan också! De har väldigt god mat på HI, men man kan be att de inte gör maten så stark. Och, som sagt, man ska helst vara där vid 11-tiden. Sen väller lunchgästerna in.
Jag önskar dig en skön och omväxlande vecka också - ditt kök ser jag är klart nu :-)!
Kramar från Ingrid

Bloggblad sa...

Fina tavlor!
Men... var det inte du som skulle sluta vänta tills du gått ner 10 kg... och upptäckte att huvudsaken är att du blev frisk i somras? Njut av att du ser riktigt bra ut - och strunta i kilona. Du är i alla fall smalare än vad jag är!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det är ju alltid en tröst :-)! Men jag är ju å andra sidan kortare än du. Så är magen alltid i vägen när jag ska knyta skorna eller ta på mig strumpor. Tyvärr är det den som går åt sist...
Jag ska ta till mig ditt råd i alla fall!