måndag 19 november 2012

697 Lördagstema Show&Tell – Kungligheter

Englundskan har hittat på ämnena för lördagstemat i november. Denna gång med rubriken Kungligheter. Övriga lördagsbloggare hittar man till höger i min blogg.

Vad vore en veckotidning utan kungligheter?  Mig veterligen är ICA-kuriren den enda veckotidningen som inte ständigt intresserar sig för vad kungen, drottningen, prinsessorna, prinsarna och deras respektive har för sig.
Även på 30- 40- och 50-talet var kungligheter ett stående inslag i veckopressen. Det som skiljer nu- och dåtid åt är att man på den tiden nästan alltid gifte sig inom sitt stånd – dvs. med någon annan prins eller prinsessa. Gifte man sig med någon icke-kunglig förlorade man sin prins- eller prinsesstitel.

I mina gamla Husmodern från 40-talet och Damernas Värld från 50-talet har jag hittat nedanstående bilder. Om man klickar dem större går det att läsa artiklarna om dem.

Det visste man inte då att han skulle komma att vända blad 65 år senare...


Att folket var glatt och tacksamt över lillprinsens födelse. kommer jag inte ihåg trots att jag var 10 år vid det laget. Men då hade vi ju inte kognatisk tronföljd som idag. Prins Gustav Adolf och prinsessan Sibylla hade ju bara döttrar sedan tidigare. Birgitta, Desirée och Margaretha kan man se i trappan i bakgrunden. Lilla Christina fick väl vara hemma.

 

Prinsessan Sibylla blev aldrig riktigt lika folkkär som drottning Silvia. Hon var tydligen ganska tuff som både körde bil och kunde klara av ett motorfel.
 
 
Hagasessorna var otroligt populära och hade för det mesta likadana klänningar. Här verkar det som om Sibylla också hade samma tyg i sin klänning. Varför Christina hade en annan outfit kan man undra. Tyget kanske inte räckte...Sibylla och Margareta har pärlor runt halsen och Sibylla även i öronen.
 
 
Drottning Elisabeth av England gillade också pärlor - åtminstone enligt artikeln i Husmodern. Här är det en tävling i tidningen där första priset är ett pärlsmycke (?) värt 100 kr. 2:a pris är 50 kr kontant och tredjepriset 25 kr.

6 kommentarer:

Bloggblad sa...

Har du verkligen sparat tidningarna? Jättekul att se, men jag lider med de stackarna som går omkring med pärlor dagligen... inga mysbyxor där inte!

Jag trodde att jag skulle fe se gamla festbilder med dig på, till det temat... ;)

Pettas sa...

Jag känner igen tidningarna, jag också, fastän jag är för ung för det egentligen:), men de fanns sparade på vinden i mitt barndomshem och där satt jag och klippte ut dem tillsammans med min vän Ghita. Vi använde oss av en taggig sax. Vilka minnen!:D. Kungligheter, filmstjärnor och andra "glittriga" bilder rök så tidningarna var omöjliga att läsa efter vår framfart.

kramar
Karin

Musikanta sa...

Bloggblad:
Nej, det är tidningar från Tradera. Köpte t.o.m ett ex av första upplagan av Husmodern för en spottstyver, men har inte lagt ut något från den på länge. Det är underbart att läsa en del artiklar och se vad damerna hade på sig t.ex.
Nej, jag har aldrig festat med kungligheter, bara med en prinsessgemål och hans bror några gånger.

Musikanta sa...

Pettas Karin:
Synd egentligen att man inte sparade åtminstone några ex av Damernas Värld, tidningen som mamma prenumererade på under 50-talet. I synnerhet när Gunilla Pontén och Kerstin Lokrantz kom med sina kollektioner för tonåringar.

Jag vill minnas att det fanns en klubb som hette Tina-klubben också där man kunde utgjuta sitt hjärta över sina oförstående föräldrar. Tyvärr har jag inte hittat någonting om den på nätet.

Det är kul med bloggen - gamla minnen dyker upp som man för länge sen glömt bort. Jag klippte mest ut filmstjärnor i Photoplay och andra amerikanska filmmagasin och satte upp på väggen.
Kramar tillbaka från Ingrid.

Anonym sa...

Christina är visst med på Carl Gustafs dop - Birgitta håller henne i handen. Skymd på den bilden, men hon är med!
Har du bilder från Kronprins Carl Philips dop??? De verkar vara bortcensurerade överallt, tom på STVs sidor på nätet.

Musikanta sa...

Anonym:
Roligt om du talade om VEM det är som skriver! T.ex. ett förnamn (om du vill vara anonym) under kommentaren.

Bra att du såg att Christina var med. Nu när du påpekar det ser jag det också.

Tituleras han verkligen kronprins, Carl Philip? Det visste jag inte. Ska titta efter om jag har några bilder på hans dop. Tror inte det eftersom jag har väldigt få tidningar från den tiden.
Ingrid