fredag 23 november 2012

700 Galleri Fredag - Böcker, böcker

Victoria i Florida är upphovskvinna till ämnena i Galleri Fredag för november. Hon tycker att vi ska skriva om böcker och böcker. Ganska lätt ämne för mig... Övriga gallerister hittar man på högra  sidan i min blogg. Lördagstemat handlar om att läsa böcker, så det sparar jag tills dess.

 
En av väggarna i mitt rum.
 
 
Den andra hyllväggen som är mitt projekt under arbete. Jag har lyckats få ordning på två hyllor till vänster.
 
När jag tittar igenom vårt förråd av böcker inser jag omedelbart att jag bör rensa ut åtminstone hälften. Men var ska jag börja? Kanske med någon av våra tre kompletta uppslagsverk. Ett från 30-talet och två från 50-talet. Vi hade var sitt, när vi gifte oss - MM och jag - och jag ärvde ytterligare ett, som var mycket lite använt av mina föräldrar


Böcker, pärmar och noter i det kombinerade sy- stryk och leksaksrummet.
 
 
Mest musikböcker i samma rum mittemot.

Jag vet inte när jag senast slog upp någonting i en uppslagsbok. Det var längesen i alla fall. Böckerna som var kurslitteratur i engelska 1955 har jag fortfarande kvar. Jag ska nog börja med att slänga dem i alla fall. Jespersens eller Zandvorts engelska grammatikor tänker jag i alla fall aldrig titta i någon mer gång.


Böcker i smatten mellan kök och vardagsrum med bl.a. ett uppslagsverk från 1930-talet och ett från 50-talet.
 
 
Vardagsrummet skulle hållas fritt från böcker men de här böckerna som jag ärvde av föräldrarna fick inte plats någon annanstans. De gamla diabilderna ska gås igenom vid tillfälle...

Jag fick i alla fall en rejäl tankeställare när jag gick omkring i vårt hus och fotade alla våra böcker.  Det kanske blir lite glesare med böcker på hyllorna vartefter tack vare dig, Victoria!


Böcker i smatten in till det kombinerade orgel- och gästrummet. Numera fungerar detta också som ateljé.
 
 
Gamla böcker i klädkammaren.
 
 
Orgel- och gästrummet igen. Här står böcker i dubbla rader på de översta hyllorna, bl.a. 19 volymer av Kungliga Vitterhetsakademins årsbok 1944-75.

22 kommentarer:

Karin sa...

Heja, på dom bara!Böcker smyger sig in, hittar en vrå att slå sig ner och så sätter de igång att föröka sig.

Fast uppslagsböcker är kul. Dubbletter kanske inte behövs, men det är kul att ha från olika generationer. Men Vitterhetsakademiens årsbok kan du nog räkna med att Vitterhetsakademiens bibliotek kommer att ha tillgänglig för långliga tider.

Anonym sa...

Min pappa älskade sin hylla med Nordisk Familjebok. Jag minns från barndomen hur han ofta satt och läste i dem. Men... Vi har inte plats, och läste inte i dem, så nu är de borta. Jag vill inte ha en massa saker av ren nostalgi. Jag vill tycka om det jag har.
Du kan få låna boken om feng shui om du behöver slänginspiration.
Bloggblad

Anonym sa...

För den som tycker att jag är hård, så har jag minnet kvar... Pappa finns ju inte vare sig jag har hans böcker kvar eller ej.

Musikanta sa...

Karin E:
Problemet är att både MM och jag är uppvuxna med traditionen att böcker slänger man inte. Men jag måste nog tänka om om vi själva ska få plats i huset. Tack för länken - jag ska höra mig för om någon vill ha böckerna.

Jag önskar dig en skön helg - för oss blir det På Spåret i kväll - det enda teveprogram där jag kan få MM att ta plats i fåtöljen bredvid mig. Han ser annars bara program från Kunskapskanalen eller möjligen dokumentärer på sin dator...

Musikanta sa...

Bloggblad:
Boken om Feng Shui har jag - får bara dåligt samvete av den. Men den är väldigt intressant!
Det är roligare att måla akryl och sitta vid datorn än att börja röja och slänga saker...

Musikanta sa...

Anonym:
Jag antar att min anonyma kommentator är Bloggblad igen - varför är du anonym? Jag hade inte en tanke på att du kunde vara hård - bara väldigt förståndig. Minnet sitter ju inte i böckerna...

Anonym sa...

Böcker ger hemmet en själ tycker jag. Har också jättesvårt att slänga böcker!

Äventyret framtiden sa...

Oj, så mycket böcker!
Vet du var du har den du letar efter?
När jag avslutade mitt första äktenskap gav jag bort nästan alla mina böcker. behöll endast dem jag ville ha och så skönt det kändes
Nu har de "avlat" av sig igen:)

kramar
Karin

Karin sa...

Oj, oj vad vi fick stryk i På spåret! Och vad duktiga makarna Haag är! Hagen och Hoa Hoa också, förstås, snudd på oavgjort. Vi kom minst tio poäng på efterkälken.

Musikanta sa...

ettstyckevardagsliv:
Det är nästan lite för mycket själ i vårt hus :-). Jag MÅSTE börja rensa, men blir alltid sittande med någon bok som jag plötsligt hittat och tycker är intressant.
Ha en skön helg önskar
Ingrid

Musikanta sa...

PettsKarin:
Jag vet ungefär var jag har mina böcker, men det händer att någon är helt försvunnen när jag behöver den. Att röja upp i röran är inte en fråga om några dagar, snarare veckor och det finns ju så mycket annat som är roligare. Kanske ett gratisbord på nästa SPF-möte.
Kramar tillbaka!

Annika sa...

Det är svårt att slänga böcker... Även om de är gamla och man vet att man aldrig kommer att läsa dem/bläddra i dem mer...

Musikanta sa...

Karin E:
Jag kunde inte så mycket mer än Gertrude Stein och något mer. Hade t.o.m glömt Ragnar Östberg fastän jag läst konstvetenskap för fem år sen. Tur att jag inte satt i buren! MM däremot kunde en hel del frågor, han tog t.o.m. Gustav Vasa, filmen och regissören som jag aldrig hade hört talas om. Musikfrågorna kan jag aldrig- fast förresten! Jag tog Anna-Lena Lövgren :-).
Visst är de duktiga båda paren. Cecilia Hagen tycker jag väldigt bra om. Jag har en ny webläsare och det fungerar inte lika bra med kommentarerna som tidigare så denna kommer inte under din kommentar. Hoppas du ser den ändå.
Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Jag måste nog stålsätta mig - annars får vi själva snart inte plats i huset...
Ha en skön helg och kram från Ingrid

englundskan sa...

Nej böcker får man inte slänga, fast egentligen tror jag det gällde innan bokmaskinerna satt igång med blocklimmad massprduktion av böcker.
Men man kan ju sälja dom på Bokbörsen. www.bokborsen.se/
Det är ett pyssel att skriva in alltihop och sedan ska man ha koll på var man har "böcker till salu" ifall någon vill köpa. Har du mutbar ungdom i närheten så är det ju en möjlighet.
Dessvärre kan man ju köpa böcker på Bokbörsen också

Klimakteriehäxan sa...

Hej Musikanta! Ang din fråga om bokomslag: ladda ner, scanna på. Ingen kommer någonsin att klaga, eftersom det funkar som (gratis) marknadsföring. DOCK FÅR DU FÖRSTÅS INTE påstå att det är du som designat dem eller tagit bilder eller så! För upphovsrätten har nån annan. Och din man har ju rätt i att det är lite tveksamt ur den synvinkeln, men pragmatisk som jag är säger jag bara: visa så många böcker du vill! Bioaffischer hanterar jag också så (och skulle nån klaga måste du genast berätta det för mig!) Sen kanske det blir snyggare att du plåtar boken/böckerna i nån miljö, men det är ju en smaksak. Fast den dag man börjar "låna" foton hej vilt är man illa ute och kan åka på praktfulla räkningar om fotografen upptäcker stölden - och det finns dataprogram som "et" hur man letar ...

Anna, Fair and True sa...

Det var inte dåligt med böcker! Jag hade också ett komplett uppslagverk som jag velade om länge men till slut fick de åka.

Musikanta sa...

englundskan:
Jag har nog tänkt på Bokbörsen, men det verkar så krångligt med distributionen - men man kanske lär sig. Dessutom måste man ju uppge ett bankkonto eller plusgiro att sätta in pengarna på...
Håller med dig om att det är farligt att logga in på Bokbörsen!

Musikanta sa...

Klimakterihäxan:
Tack för ditt svar! Jag tar dina råd ad notam. Känner mig lite lugnare. Jag försöker i görligaste mån endast lägga ut bilder som jag tagit själv - men ibland får man ju inte fotografera på t.ex. konstutställningar. Inte ens om man har blixten avslagen. Och då är det frestande att "låna" bilder från nätet om man vill göra ett inlägg.
Ingrid

Musikanta sa...

AFT:Men
Nej, det är alldeles åt pipsvängen för många! Men jag ska höra efter på något antikvariat om de vill ha några av böckerna innan jag slänger dem.
Kram

Klimakteriehäxan sa...

som VET hur man letar skulle det stå ...

Birgitta Malmstedt sa...

Oj, så mycket böcker! Ja, har man bara plats så gör det väl ingenting om du har dem kvar, men du antyder att snart har ni inte det. Det är bara du och din man som vet vad ni vill ha kvar. Sortera ut allt övrigt och glöm inte att fråga barnen om de vill ha något. Sedan kan du gå in på antikvariat.net och bokbörsen och se om ni hittar de böcker ni tänker göra er av med och se om de har något värde. Men allt detta tar naturligtvis tid. Ett hett tips från mig som är pensionerad bibliotekarie: underhållningslitteratur från 1970 och 1980-talet är människor sällan intresserade av. Typiska bokklubbsböcker finns i parti och minut i många svenska hem.