söndag 18 november 2012

696 Galleri Fredag – Knappar

Lite försenat på grund av bloggpausen i veckan kommer här bidraget till Galleri Fredag. Det är Victoria i Florida som har bestämt att vi ska skriva om Knappar.  I första hand tänkte jag inte alls på de många knappar som vi dagligen trycker på, utan mina tankar gick omedelbart till knapplådan i det kombinerade sy- stryk- och leksaksrummet.

Även om man glömt plaggen man slängt eller gett bort genom åren, kommer minnet tillbaka när man hittar gamla extraknappar. Tänk att jag hade storlek 38 i många år...
Jag i storlek 38 med hotellägaren i Palma de Mallorca för ungefär 50 år sen. Inga knappar men synligt SKÄRP. (Det har jag inte använt sen dess...)

Naturligtvis vet jag att det finns enkelknäppta och dubbelknäppta kavajer, men inte att man INTE ska knäppa den sista knappen i en enkelknäppt kavaj. Det läste jag på Wikipedia.

En kavaj från HM
Det påstås att det var kung Edward VII som införde detta mode genom att hans embonpoint inte tillät honom att knäppa den nedersta knappen i sin kavaj. De tre eller fyra knapparna som sitter på ärmen har också sin särskilda historia. När ärmarna på en konfektionssydd kostym eller kavaj är för långa, flyttar man bara upp knapparna en bit på ärmen. De är nämligen utan knapphål och går alltså inte att knäppa eller knäppa upp.
På en skräddarsydd kavaj är ärmknapparna försedda med knapphål. På så sätt kan man skilja agnarna från vetet och se vem som hade en skräddarsydd eller åtminstone måttbeställd kavaj. Då är ju ärmen redan i rätt längd från början.


En person, som är klädd i en sådan kavaj kan ibland markera detta genom att ha den sista ärmknappen oknäppt. Så nu ska jag hålla utkik på nästa tillställning om det är någon som glömt knäppa den sista knappen på kavajärmen...

Lite reklam för Panduro till sist. Där finns många roliga knappar, men inte alltid så billiga!

 
 
 

8 kommentarer:

Pettas sa...

Ja, tänk så många olika knappar vi har runt omkring oss av de mest skilda slag.
Så då lärde jag mig det också! Att det är kung Edward den sjunde som är förfadern till den fåniga knäppningen. Jag tycker inte att det är snyggt alls. Kläderna ser helt enkelt för små ut, precis som om de har krympt.Men det är min personliga smak. Många tycker säkert helt tvärtom.
Tjusig tjej på första bilden!:)

kramar!

Eleonora sa...

Jag hör till dem som sparar gamla knappar. Förra året sorterade jag emellertid bort väldigt mycket och gav till Lions Loppis. Det finns ju fortfarande damer som syr. Sådana här knappar tänkte även jag på, men sen finns det ju hissknappar, dörrknappar, bankomatknappar osv....
Önskar dig en trevlig vecka. Jag ska inleda denna dags kväll med att gå på Operan och se baletten Törnrosa - det gläder jag mig åt.
Förhoppningsvis ska upplevelsen finnas kvar i min kropp hela veckan ut.

Annika sa...

Oh la la vilken snygging på bilden. DU ALLTSÅ!!
Så snygg och hipp för femtio år sen.
ja, du är fortfarande jättesöt!
Roligt att se gamla bilder är det.
Kram!!

Musikanta sa...

PettsKarin:
Hade ingen aning om att den sista knappen inte ska vara knäppt. Tänk vad man lär sig av att blogga! Jag ska även hålla utkik efter herrar som inte vet om detta på nästa tillställning, haha.
Angående den tjusiga tjejen så var hon ca 20 kg lättare än jag...
Kramar tillbaka!

Musikanta sa...

Eleonora:
Bra att dina gamla knappar kom till användning. Knappar är ju ett dyrt kapitel numera. Det lönar sig ju inte att sy kläder längre när man kan köpa så mycket som är billigt. I synnerhet barnkläder!
Underbart med balett. Det går ju inte att jämföra att se balett live i stället för på TV. Upplevelsen sitter nog i längre än en vecka ska du so.
Kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
TAck! Jag har tyvärr inte så många kort från den tiden. Vi tog mest diabilder då. Men det är kul att se att jag var klippt som en pojke. Det var tydligen inne med piratbyxor även då.
Kram tillbaka från Ingrid.

Anna, Fair and True sa...

Där lärde jag mig lite nytt om herrmodet. Eller jag visste det om knäppningen men inte historien bakom.

Musikanta sa...

AFT:
Jag också! Jag visste inte ens om det där med knäppningen av enkelkavajen, men noterade att Luuk inte hade den sista knappen knäppt i På Spåret i fredags.
Kram