torsdag 26 juni 2014

952 Min fem-tvåmeny

Så var det dag fem igen. Jag försöker sedan några månader tillbaka gå ner i vikt med hjälp av fem-tvådieten. Alltså; man äter som vanligt fem dagar i veckan och går på svältkost i två dagar. Det är viktigt att det är minst två dagar mellan dagen med den vanliga mathållningen och dagen med den magra ransonen. Annars ställer kroppen om sig till svält, har jag hört och läst och man blir bara trött.

Det finns många (och krångliga) menyförslag till denna diet, men jag går efter min egen meny. Den funkar för mig och jag har klarat mig från migrän hittills, något som alltid brukade följa tidigare när jag försökte dra ner kraftigt på kalorierna. Min vikt går stadigt nedåt, men väldigt långsamt och inte särskilt mycket. Så det gäller att hänga i.

Metoden tilltalar mig mer än Viktväktarnas, som kanske är effektivare, men tråkigare eftersom man nästan ALDRIG kan unna sig en kaka eller en bulle till teet eller kaffet. Då går ju genast summan av pointsen upp och dagen är förstörd. Åtminstone vad gäller att gå ner i vikt...


Lunch som består av en grönsakssoppa lagad på en halv grönsaksbuljongtärning, en liten morot, en palsternacka och en näve purjolök.

Det här är vad jag äter de dagarna. Ingen frukost (jag är inte så hungrig på morgonen), grönsakssoppa på lunchen  och på kvällen några crabsticks. Jag brukar äta en tallrik yoghurt innan jag går och lägger mig eftersom jag har svårt att sova annars. Menyn är kanske ett tips till någon som funderar på fem-tvåmetoden.


Fem crabsticks till middag. Man kan naturligtvis äta sallad och tomater till om man vill. Men jag är inte så förtjust i råa grönsaker utan dressing d.v.s. olja och vinäger. Och då är det ju kört...


Sen dricker jag förstås några koppar te med en halv tesked honung i och lite mjölk. Men det blir inte så många extra kalorier trots allt.

Uppdatering:
Min bloggvän Veiken, som har en trevlig och intressant blogg, har kommit med på tävlingen om "Veckans blogg" på Besökstoppen. Rösta gärna på hennes blogg! Länk till Besökstoppen finns på höger sida på bloggen, annars kan man komma direkt till hennes blogg här.

14 kommentarer:

Första året i Hjo sa...

Kan avslöja att 5:2 har varit ett inslag mathållningen i Hjo också. Men kvällarna blir långa och tomma.

Musikanta sa...

Hans:
Man kan väl dricka ett glas vin i alla fall de dagarna. Inte många kalorier...
Ingrid

Gunnel sa...

Tror det är mycket bättre om viktnergången går sakta, så skinnet hinner med och inte hänger och fladdrar som gardiner runt kroppen sen. Lycka till i fortsättningen.

Första året i Hjo sa...

Det kanske inte är kvällen som är tom, men magen - och kvällen i iallafall lång.

Bloggblad sa...

Om du gillar surkål så har 100 gram (som är en stooor hög) bara 17 kcal. Jag älskar surkål. Sen tycker jag faktiskt om att tugga en bunt salladsblad bara rakt av. Är den skuren vill jag gärna ha dressing, men bara tjofsa in och tugga är jättegott.

Crabsticks har jag inte ens tänkt på - inte soppa heller eftersom jag är så lat de dagarna.

Jag trivs bra med fastedagarna också, men måste fortsätta nu när jag kommit ner i rätt BMI, för annars går jag upp igen.

Musikanta sa...

Gunnel:
Du har så rätt! Man få ta det långsiktigt - jag tror man vänjer sig vid att äta lite mindre de andra dagarna också så småningom. Jag är heller inte så hungrig om dagarna som jag var tidigare. Och inte heller så sötsugen.
Kram

Musikanta sa...

Hans:
Kanske det är bättre att äta lite stadigare på kvällen i stället för på lunchen. På dagen har man ju i allmänhet så mycket att göra.
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Gör du surkålen själv eller köper du på burk?
Jag tror också att man måste fortsätta med fastedagarna för att behålla vikten när man äntligen kommit ner till godkänt BMI. Jag gick ner 14 kg med VV för ett tiotal år sen. Det tog bara två år innan jag var uppe i den gamla vikten igen.

Karin sa...

Efter ganska lyckat resultat efter ett år med Itrim tror jag att 5:2 är den idealiska metoden att hålla vikten. Eller 6:1, kanske. Det gäller bara att komma ihåg sina 2-dagar.

Du skriver att det ska vara minst två dagar mellan dagen med den vanliga mathållningen och dagen med den magra ransonen. Det tolkar jag som att man inte ska ha två "magra" dagar i rad. Stämmer det?

Ett av mina trick är att koka en kyckling, så att jag både får en god buljong (perfekt lunch med ett par ägghalvor) och en massa magert kycklingkött till sallader.

Klimakteriehäxan sa...

Beunbdrar dej som klarar 5-2! Jag ger upp utan att ens försöka ...
Men bara så du vet: nu finns Older Ladies Anthem på min blogg, med hela texten!

Musikanta sa...

Karin:
Jag det är rätt tolkning. Har man två "fastedagar" i rad är det risk att kroppen ställer om sig på svält- Det hinner den tydligen inte göra när det är två eller tre dagar emellan.
Jag har bestämt dagarna till måndag och torsdag. Lustigt nog är jag inte särskilt mycket hungrigare än vanligt den andra dagarna.
Bra tips till en 5:2 meny med mager kycklingsallad.
Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Jag ska genast gå in och kika. Men du behöver väl inte går ner i vikt, eller?
Ingrid

Veiken sa...

5:2 har jag försökt, men gett upp efter ett tag! Det är kanske dags igen nu! Det ser så gott ut det du visar!
Tusen tack för länkning och röst! :)
Kram

Musikanta sa...

Veiken:
Grönsakssoppan är ju i alla fall varm. Grönsakerna är nätt och jämt kokta så de fyller ju också. Det blir en rätt stor portion av bara en morot, en palsternacka och en näve purjolök. Hade jag haft selleri hemma kunde jag ju haft det med också.
Jag tycker mycket om crabsticks så det är ingen uppoffring att äta det.
Ska påminna om din blogg i lite senare inlägg. Jag vet ju hur det känns när man är uttagen till tävlingen om "Veckans blogg". Det blir en röst till i kväll.
Kram tillbaka