Det är Victoria i Florida som är värdinna för
fredagsgalleriet i november. Övriga gallerister hittar man på högra sidan i min
blogg.
Första ämnet, som hon tycker vi ska illustrera och skriva om
är Laga mat. Jag tycker INTE det är roligt att laga mat, men lagar god mat om
jag är tvungen. Ska jag ha många gäster någon gång har jag alltid buffé med
ungefär samma rätter. Potatisgratäng, köttbullar, lax, purjolökslåda, sallad
och lite annat kallskuret. Nästan allt kan man göra färdigt dagen innan.
|
Här är det hemlagade köttbullar, potatisgratäng och ostbricka på buffébordet. (Bilderna går att klicka större.) |
|
Och här samsas lax och skinka med purjolökspaj och kokt potatis. |
Till efterrätt hemmagjord tårta, som man också har bakat sen
tidigare. Mandeltårtor är utmärkta att frysa.
Är det många barn med kan man bjuda på lasagne – det gillar
både barn och vuxna. Nu senast fick jag det hemma hos Mirren när hon hade
släktkalas med sex barn – det äldsta nio år – och sju vuxna. Mirren, som är
vegetarian, hade även gjort en vegetarisk lasagne till sig själv. Lasagnen hade en
strykande åtgång! Barn gillar däremot i allmänhet inte tårta, så då får man ha
glass till efterätt i stället. Det går alltid hem.
|
Clarissa - Lissan till vardags - uppskattar verkligen mamma Mirrens lasagne. |
Rekommenderar till sist en morotssallad som jag fick recept av från en
medpassagerare på flyget när vi flög hem från Frankrike förra året. Man blandar
först en vanlig dressing på olja, vinäger och en pressad vitlöksklyfta i en skål - viktigt att
dressingen ska vara först i skålen. Sen river man morötterna fint och blandar
ner och strör persilja över. Lätt som en plätt, men gott. Morötterna får en
friskare smak och smakar knappt sött längre.
|
Fransk morotssallad
Uppdatering
Mirren: Nu har jag uppdaterat bloggen med ordet även :-).
|
12 kommentarer:
Det verkar som att jag bara lagade mat till mig själv vilket jag i all ödmjukhet vill berätta inte var fallet. Till resten hade jag gjort köttfärslasagne (med ostsås istället för vit sås emellan). Det är kul att det blev så uppskattat trots att jag inte kan smaka själv... M&P
Oj, nu blev jag verkligen hungrig! Set gott och välplanerat ut. Och det där med barn och tårta är väl lustigt. Minns aldrig att jag hörde någon unge säga att den inte gillade tårta när jag var barn, men i dag är det vanligt.
PS. Nejdå Mirren, jag tror ingen uppfattar det som att du bara lagade åt dig själv!
Mirren:
Du kan ju läsa vad Karin skriver här nedan :-). Men jag har i alla fall uppdaterat bloggen med ÄVEN. En hel långpanna gick nästan åt, så visst var det uppskattat. Men du är en fena på att laga mat - konstigt att du kan göra så god köttfärssås när du inte kan smaka av!
M&P
Karin:
Jag hade inte heller en aning om att det kunde missförstås på något sätt att alla var tvungna att äta vegetariskt även om den lasagnen var precis lika god.
Apropå tårta hade vi aldrig tårta i min barnkör om vi firade någonting eller hade avslutning. Vanlig vaniljglass med kola-eller chokladsås i tub och olika sorters strössel var däremot populärt. Just att kunna välja.
Ingrid
Håller med dig. Att laga mat är verkligen inte speciellt kul. Speciellt inte vardagsmaten.
Ditt matbord ser iallafall jättefint ut. OCH gott UT!!
MUMS!
Morotssallad brukade jag äta ofta förr, och det är verkligen gott.
Ibland hade vi apelsin i också. Blir lite sugen på att göra en sådan sallad igen. Ska testa ditt recept.
Lasagne är gott och tacksamt att laga, En av mina stapelrätter.
Kram!
Annika:
Jag är lyckligt lottad av att ha en man som tycker det är roligt att laga mat. Tyvärr är han vegetarian och äter inte kött, fisk eller skaldjur, så vill jag ha något av det får jag laga det själv. Men jag äter ofta samma som han därför att jag slipper att laga själv.
Ha en skön fortsättning på Allhelgonahelgen önskar Ingrid.
Kramar tillbaka.
Allt ser verkligen jättegott ut!! Fiffigt med buffé.
Vet att det är många barn som inte gillar tårta - när vi har barnkalas brukar vi bjuda på glass - det gillar de flesta barn - och diverse kakor och kex. Våra tre tjejer älskar dock tårta! :-)
Annika:
Tack! Det bästa med buffé är att man kan göra i ordning det mesta i förväg. Det skulle inte funka annars i vårt hus där vi har köket öppet till "matrummet". Jag gillar också tårta men äter det sällan av vissa skäl ;-)...
Kramar!
Den där morotssalladen ska jag pröva!
Att du är duktig på att laga mat vet jag. Jag minns när du lärde mig några knep när jag var ung och okunnig husmor.
Bloggblad:
Duktig vet jag inte om jag är, men iofs brukar maten som jag lagar smaka bra. Inte kommer jag ihåg att jag lärde dig någonting. Kanske att skära potatisen i bitar innan man gjorde potatismos :-)!
Den buffén hade jag gärna blivit bjuden på;) Kram!
Västmanländskan:
Du hade nog gillat det mesta - det var faktiskt mycket uppskattat. Åtminstone att döma av åtgången :-).
Kram tillbaka.
Skicka en kommentar