tisdag 17 juni 2008

Besök hos Mirren i Stockholm

Förra veckan tillbringade jag fyra dagar tillsammans med Mirren, Mirrmaken och Lillmirren i Stockholm. Anledningen till att jag så skändligen övergav MM att stiga upp själv på morgonen och fixa sin frukost – har inte varit borta från honom någon natt på närmare 20 år – var att Lillmirren skulle vänja sig vid sin mormor, som lovat att ta hand om honom medan hans mamma hade handledning i Linköping senare samma vecka.

Lillmirren är nämligen extremt mammig och inte särskilt intresserad av att bli ompysslad av någon annan än möjligen sin pappa. Här finns det mer att läsa om denne unge man.

Det blev en mycket trevlig vistelse och jag hade verkligen semester eftersom Mirren lagade all mat och Mirrpappan städade och diskade när han var ledig. På måndagen blev det lunch hemma för en god vän och kaffe borta hos en annan, och på onsdagen fick jag följa med till öppna förskolan. Tänk om man hade haft en sådan att gå till när man var nybliven mamma och väldigt ensam.


Här kan mammor och pappor träffas och utbyta tankar och fika medan barnen leker med alla leksaker som finns


Sångstund med klapp och klang på Öppna förskolan

Dessemellan gick vi långa promenader i den vackra villaförorten och pratade om det mesta. Höjdpunkten var emellertid den mycket långa promenad som vi företog oss på tisdagen i strålande solsken.

Det började med att vi tog tunnelbanan till Östermalmstorg. Därifrån gick vi Nybrogatan ner till Nybroplan. På vägen fanns en liten boutique där Mirren inhandlade några toppar – ta tre betala för två. Det är inte så ofta hon har tillfälle att prova i lugn och ro nuförtiden. Lillmirren och jag var utanför affären och tittade på alla hundar som spatserade förbi med sina mattar och hussar. Han är helt fascinerad av dessa djur och vill gärna klappa alla han ser.
Mirren och Lillmirren på Östermalmstorg

När Mirren slitit sig från affären gick vi vidare till min favoritshop – Svenskt Tenn. Jag älskar tygerna och möblerna. Är uppvuxen på den tid då kretongsoffor var högsta modet och älskar dessa soffor. När ska de bli moderna igen?

På Svenskt Tenn finns det många vackra kretongsoffor. En sådan soffa kostar tyvärr ungefär lika mycket som en bättre begagnad bil så det var inte mycket att tänka på. Men tallriksunderlägg med tulpanmönster hade jag i alla fall råd med – min gamla börjar bli slitna.


Mina nya tallriksunderlägg pryder sin plats på köksbordet

Underbara gardintyger fanns också – men jag räknade raskt ut att gardiner från Svenskt Tenn till mitt vardagsrumsfönster skulle gå på en sisådär 8-10 000 kr. så de gamla får duga ett tag till. Men så vackra! Blommiga förstås! Det skulle i alla fall bli billigare att köpa linnegardiner i kretong än att köpa en soffa från Svenskt Tenn. För både blommig soffa och blommiga gardiner i samma rum kanske blir lite för mycket av det goda!

På vägen passerade vi Guccis boutique på Birger Jarlsgatan där Mirren tillsammans med några japaner gick in bara för att titta sig omkring. Eftersom jag äger flera Gucciväskor och Guccihattar inhandlade i Kina, brydde jag mig inte om att gå in. Japanerna handlade tydligen, men inte Mirren för hon kom ensam ut nästan med detsamma.


Mirren utanför Guccibutiken på Birger Jarlsgatan

NK var nästa anhalt på vår promenad. Där gick vi omkring en stund med Lillmirren i vagnen och beundrade alla vackra, dyra märkeskläder, väskor och skor. När jag var liten var NK och PUB de enda varuhus som fanns i landet och rulltrappor var en stor sensation för ett litet barn. Det har inte ändrat sig så mycket på 60 år och det är ganska intressant. Inget handlat här heller.

NK är sig likt sedan jag var barn

Vi drog vidare genom Kungsträdgården där TV4 hade monterat upp sin studio inför Fotbolls EM. Framför podiet fanns långbord och bänkar där fotbollsentusiaster i blågula T-shirts redan kl. 3 bänkat sig med sina öl.

Supportrarna redan på plats i Kungsträdgården tre timmar före matchen

Matchen skulle inte gå av stapeln förrän kl. 6. Ville man hellre dricka champagne kunde man handla det i ett intilliggande stånd för 400 kr. glaset. Det fanns billigare också för 200 kr. glaset.


Här kan man få champagne för 400 kronor glaset

Över Riksdagsbron till Gamla Stan där vi sakta strosade Västerlånggatan fram till Järntorget tillsammans med alla turister. Lillmirren hade slocknat vid det här laget och sov djupt i sin vagn. Målet för promenaden var ett besök hos Mirrens goda vän C. som innehar en boutique med samma namn på Skeppsbron 32. Hon har också en butik på nätet. Här är länken till denna.


Mirren och Lillmirren på besök hos C. på Skeppsbron 32

C. har specialiserat sig på att inreda barnrum men säljer också en del barnkläder och leksaker. Vid det laget hade Lillmirren vaknat och fann sig väl tillrätta bland alla roliga leksaker.
Jag inköpte ett jättesött tyskt födelsedagståg av minimodell. I stället för vagnar (det fanns ett tåg med riktiga vagnar också) är det olika djur i trä som man hakar i varandra och på varje djur finns ett litet hål för ett ljus och en siffra i trä. Glömde naturligtvis att ta kort på detta underverk men får ta ett nästa gång vi hälsar på.

Efter besöket hos C. var det dags att ta tunnelbanetåget från Slussen hem igen. Mirrpappan kom farande med nästa tunnelbanetåg så vi fick hjälp med att köra hem vagnen. Då hade vi varit borta i över fyra timmar.

9 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag längtar efter att strosa i Sthlm... fast helst utan barnvagn...

Grekland nu sa...

Jag längtar också till världens bästa och vackraste huvudstad, men i augusti är det äntligen dags. Då blir det många promenader och mycket strosande, både med och utan affärer...

Miss Gillette sa...

Ett sånt födelsedagståg har mina barn! De har fått det av Lille Georges gudföräldrar vilka jag är rätt säker på hade köpt det i Kalmar, så tåget finns nog på fler platser runtom i landet om man är hugad spekulant. Faktiskt en väldigt trevlig sak vars skojfaktor varar länge i och med att det tas fram så sällan.

Men Skeppsbron 32 ska jag inte missa nästa gång jag är i Stan.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag bodde ju i Stockholm 2,5 år när jag gick på gymnasiet som du väl vet. 1,5 år bodde jag på Järntorget så därför är det alltid roligt att komma tillbaka till Gamla Stan och uppliva gamla minnen.

Ingabritt:
Det finns ju så mycket att upptäcka i Stockholm - på gångavstånd faktiskt. Djurgården t.ex. Det får bli nästa Stockholmspromenad.

Miss Gillette:
Det är fint med rejäla träleksaker i stället för alla i plast som översvämmar världen. Kul att du har ett sådant tåg - jag hade aldrig sett det förr.

Roligt också att du tänker göra ett besök i den lilla affären på Skeppsbron. Den har en mycket vänlig och mysig atmosfär för övrigt!

Marianne sa...

Härliga dagar och härlig promenad. Stockholm är nog den bästa promenadstad jag vet. Man kan gå hur långt och länge som helst utan att tröttna.

Men kommer du inte ihåg Sidenhuset? Jag tror att det låg vid Norrmalmstorg, på hörnet Hamngatan/Kungsträdgårdsgatan, men jag är inte riktigt säker. Det var i de krokarna i alla fall.

Musikanta sa...

Visst kommer jag ihåg Sidenhuset som låg precis där du sa och MEA där jag inhandlade en alldeles underbar halvlång klänning i grågrön chiffong med vid kjol av många lager tyg.

Jag tror den kostade 500 kr. Det var 1955 så det måste ha varit en förmögenhet på den tiden. Jag skulle ha den till den första och (hittills) enda socitetsbalen i mitt liv som jag blivit bjuden på.

Föräldrarna kanske hoppades på något bra parti. Därav blev intet, inte den gången i alla fall...

Marianne sa...

Oj, vilken klänning! Du måste ha blivit oerhört vacker! Hihi, du har ju gjort ett bra parti nu, det är det viktigaste : )

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Marianne:
Jag vägde åtminstone 12 kg mindre då än idag och jag har inte blivt längre - snarare tvärtom. Men vacker...?

Ur ekonomisk synpunkt kanske inte det allra bästa, men ur de flesta andra, ja...