tisdag 23 februari 2016

1246 Vårstädning

Att det är dags för den stora vårstädningen förstår jag av att det dräller in reklambroschyrer med diverse städredskap att inhandla. Jag har bland annat uppmanats att förnya min sophinksutrustning och köpa ett nytt sopborstställ av metall. Inte nog med städning, jag bör också köpa en rullande klädhängare så att jag kan ta ut alla kläder ur garderoberna och hänga ut och vädra dem på gården eller balkongen. Och naturligtvis städa garderoberna innan jag hänger in kläderna igen efter att ha sorterat ut alla vinterkläder.

Själv städar jag när det faller sig lämpligt, vilket brukar sammanträffa med antalet dammråttor som kommer emot mig när jag stiger upp på morgonen. Det brukar ta några veckor innan de blir alltför påträngande. Jag brukar kolla med almanackan också. Har jag inte städat sängkammaren och bäddat om på tre veckor är det dags.


Bilderna går att klicka större så att man förhoppningsvis kan läsa de intressanta texterna nedan.

Jag suckar när jag läser om vad forna tiders husmödrar ansågs böra ägna sig åt varje vecka. Bilder och text i inlägget är från Husmoderns Presentbok om Hemvård och Klädvård från år 1930. Jag har tidigare skrivit om några städtips från den här boken. Här kan man läsa det inlägget.Kanske något att göra innan nya böcker från bokrean ska sättas in bredvid de gamla. Noterar att frun i huset (hembiträdet var alltid klädd i uniform) hade skorna på sig när hon klev upp i sängen. 

Det tolfte kapitlet handlar om hur man håller rent i hemmet. Det är mycket omständligt och detaljrikt beskrivet.


Meningen slutar: ...blommor eller oklart vatten i någon vas! 

Sista stycket på föregående sida börjar så här:
I de flesta hem brukar man en gång i veckan städa mera grundligt - vad vi skulle kunna kalla för mindre rengöringar - och dessutom...Dammsugaren var en relativt ny uppfinning den här tiden och det var inte så många som hade tillgång till en sådan, även om AB Lux (senare Electrolux) började tillverka denna 1912. Man förstår därför kanske varför det är så mycket skriverier om denna i boken.

8 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag vet inte om du har läst Kristina Sandbergs böcker om Maj från Örnsköldsvik, de är verkligen ett tidsdokument om bland annat städning. Glansningen av diskbänken var nästan dagens viktigaste uppgift.
Ha en fin kväll!
Kram, Ingrid

Annika sa...

Hahaha! Ja, min städning är mycket enklare än sådär. Jag har alltid varit mycket dålig på att städa och rensa upp omkring mig - drivit familj, man och olika varianter av inneboende till vansinne - men förra året upptäckte jag hemligheten med att städa: det rensar ut hjärnan och gör att man får mer energi! Och hittar projekt man glömt att man höll på med och gör att man kommer vidare i livet. Tog bara 40 år att inse det :) .

Plötsligt var städningen inte längre ett tråkigt måste utan faktiskt en stor hjälp både med mitt professionella liv (som ju förutsätter att jag har energi och kreativitet och att jag ser klart) och mina fritidssysselsättningar. Men min städning följer inga såna mallar din bok beskriver utan går mycket på känsla. Jag dammsuger, dammtorkar, plockar undan (och slänger!) plotter och onödigheter men det är när det KÄNNS rent och när inget liksom tynger ner olika delar av hjärnan eller blickvinklarna, när man känner hur det är friskt inne och allt liksom passar ihop på ett harmoniskt sätt, då ÄR det rent.

Just nu är det rätt stökigt härinne, som alltid när jag skriver mot en deadline och försöker få klart något stort. Imorgon är jag hemma på förmiddagen, då är det nog dags att göra en rejäl undanröjning. Men inga mallar, manualer och inget nära tittande i hörnen.... ;)

Kram!

Musikanta sa...

Jag har läst den första som jag blev så frustrerad över att läsa. Därför ville jag inte läsa den andra. Jag förstår att KS har fått en del uppslag till denna bok genom att läsa sådana gamla böcker som den här. Jag sörjde mest över att hon helt negligerade sin dotter på grund av hennes självpåtagna städplikt. Hennes man brydde sig ju inte särskilt mycket om hemmet var städat eller inte, har jag för mig. Nej, det var ingen rolig bok!
Jag önskar dig också en fin kväll!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

AnnikaCA:
Tack för din intressanta kommentar. Ska fundera på hur jag känner mig nästa gång jag har städat - om jag får mer energi och tänker klarare efteråt. Jag känner mig förstås alltid nöjd när städningen är klar och jag skriver upp i almanackan att jag gjort ett rum färdigt. Dessutom är det ju bra motion.

Det där med att röja är svårare. I synnerhet när man ska försöka rensa i bokhyllorna bland alla (tusentals?) böcker. Då blir man verkligen sittande när man hittar någon intressant bok som man alldeles glömt bort att man har.
Kram tillbaka från Ingrid


Tredje året i Hjo sa...

Varje torsdag är det dammsugarens dag här hemma. Vi har tom köpt oss ex nr 2 till övervåningen. Hundhår i soffan är ett kapitel för sig. Vi skulle aldrig klara oss utan ett par tre stycken tejprollers på lager. Du vet sådana man tar bort hår och damm på kläder med. Hjo-Hjo är superuttråkad på all städning. Och det är husse med.

Ditte sa...

Dessa böcker är så roliga att läsa och det är ändå inte så länge sedan detta skulle utföras. Jag kan minnas min mamma och hon arbetade också halvtid utanför hemmet....
Vi tittar ibland efter tips på nätet och har fått bar sådana vad gäller fläckborttagning, silverputs osv. från gamla böcker Tyvärr har jag för egen del gjort mig av med dessa böcker, ägde ett par som jag ärvt av mamma. Men det går väldigt bra ändå. Hos oss är det mest maken som städar och han är en noggrann typ.
Tack för trevlig läsning!
Kram!

Musikanta sa...

Hans:
Sådan rutin hade jag när jag var nygift. Städning varje fredag, eller när jag jobbade, varje lördag. Men så hade jag hund också på den tiden. Tejprollers fanns väl antagligen inte på den tiden - hade varit ett bra tips i så fall.
Självklart måste man ha två dammsugare i ett tvåplanshus! Vet hur det var när jag släpade den upp- och nerför trappan när jag bodde i ett sådant. Numera är det enplanshus som gäller och då räcker en dammsugare :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
När jag växte upp var det en städhjälp som kom varje fredag och städade hela vårt hus. Trots att min mamma var hemma.
Det finns faktiskt en hel del tips i de här gamla böckerna som man kan ha nytta av. Här hemma är det jag som städar och Kent som lagar mat. Just nu väntar jag på att hans pizza ska bli färdig :-).
Kram från Ingrid