Vem minns inte Anders Berglund - vi som var med från Melodifestivalens början gör det åtminstone. Han dirigerade Melodifestivalsorkestern hela 15 gånger. Sista gången var 1999 och jag förmodar att det också var sista gången det uppträdde en riktig orkester i detta evenemang. Jag var väldigt imponerad av honom - han var ju en duktig pianist också.
Mot slutet dök han upp på scenen till allas förtjusning och rev av ett medley av samtliga melodier som gosskören sjungit på kvällen. Han kallade det själv för snabbreprisen. Stort jubel när han slutade spela.
Anders Berglund spelar "Snabbreprisen" under överinseende av Konsertkören.
Innan dess hade Konsertkören sjungit Waterloo under ledning av Karin Skogberg-Ankarmo. Hon är konstnärlig ledare för Stockholms Gosskör och organist i Kungsholms kyrka till vardags. (Det är också där som gosskören ska ha sin julavslutning, såg jag.) Jag minns hur euforisk jag blev när jag för första gången hörde Waterloo framföras på Melodifestivalen av ABBA, som jag inte visste något alls om då. Låten vann ju som bekant vid Eurovision Song Contest som hölls i Brighton 6 april 1974. Jag älskar den fortfarande. Men inte ens denna sång kunde få gossarna i kören att gunga det lilla minsta eller röra på någon hand eller fot. Händerna på ryggen även här! Fint lät det i alla fall.
Konsertkören sjunger Waterloo under ledning av Karin Skogberg-Ankarmo
Anders Berglund i slutet av "Snabbreprisen". Än leva de gamla gudar!
Som avslutning fick vi höra alla körerna sjunga Stad i ljus. Balladen som är skriven av Py Bäckman sjöngs av Tommy Körberg då han vann finalen i Melodifestivalen i Sverige och kom tolva med i ESC 1988 i Dublin. Det året vann Céline Dion och det var startskottet för hennes karriär. Intressant att veta att det egentligen var meningen från början att Jan Malmsjö skulle sjunga låten men att han tackade nej på grund av sin krogshow på Börsen. Mer om Stad i Ljus kan man läsa här på Wikipedia.
Stad i ljus med hela Stockholms Gosskör.
Då var det slut med rapporteringen från vårkonserten på Musikaliska med Stockholms Gosskör. spännande att se om Casimir blir antagen till Diskantkören i höst.
10 kommentarer:
Det kanske kan ha varit i den vevan, när de slutade med levande orkester som jag helt tappade intresset för ESC?
Den här kören låter i alla fall väldigt bra! Och jag vill minnas att det är väldigt roligt att sjunga i kör (det var väl bara sådär drygt femtio år sedan) fast jag hade lite svårt att erkänna det.
Ronny:
Då var du väl med i någon barnkör, haha. Pojkar i allmänhet brukar inte var så intresserade av att sjunga i den åldern.
Nej, det var skillnad på den tiden, både på artisternas framförande tillsammans med den jättefina orkestern och låtarna. Så musiker jag är kan jag aldrig komma ihåg en enda melodi nu för tiden. Och är man inte schizofren innan blir man det om man ser hela programmet med de påfrestande ljusreflexerna som hela tiden ändrar sig.
Denna gång såg jag programmet t.o.m Sveriges bidrag eftersom jag inte hade sett denne Frans tidigare. Han gjorde inget större intryck på mig men kanske skulle ha gjort det om jag hade varit 11 år sisådär. Texten kommer jag däremot ihåg eftersom den väl upprepade samma ord 25-30 gånger "I'm sorry". Och det förstår jag så väl att han var...
Ingrid
Fast, jag som fascinerats av det här med scenisk kör, tycker att körens uttryck inte stämmer med sången. Jag saknar rörelser.
Dirigenten jobbar i gamle Dornbuschs anda, minns du att händerna skulle vara i brösthöjd och inte synas bakiffrån? "Du vinkar inte adjö åt svärmor!" sa han om vi viftade så det syntes. De som dirigeras efter Eric Ericsons stil brukar mest jobba långt ner och med ganska stora rörelser. (Det lärde jag mig på dirigentkurserna, fast jag gick inte i hans grupp förstås... MEn vi fick smyga dit och titta.)
Anders Berglund!
Klassiker i Melodifestival-sammanhang. Man liksom rös då han kom in för att dirigera Sveriges bidrag. Yes, indeed!!
Det var superkul att se ESC iår, och jag tycker SVT gjorde ett otroligt jobb!
Programledarna så topp. Och musiken? Somligt bra, somligt mindre bra.
Trevlig helg!
Kram!
Bloggblad:
VEM saknar inte rörelser? Men killarna är drillade att stå stilla med händerna på ryggen och det gör de även när det svänger. Jag är i alla fall tacksam (för Casimirs del) att ledningen har lättat upp repertoaren något. Får väl se i framtiden om det även lättar vad gäller det sceniska framträdandet. Hade jag haft de kraven när jag hade haft en barnkör skulle jag inte få några ungar till nästa gång jag skulle ha repetition.
Jag förstår att du menar Jonas Rasmusson (tror jag det var) i förra inlägget. Jag kommer inte ihåg vad D sa, jag har en känsla av att jag var väldigt dålig på området. Ingen sa något om det på kantorskurserna dock.
Annika:
Scenografin var magnifik - tror aldrig jag har sett något liknande i något sammanhang. sångerna såg jag bara däremot till Sveriges bidrag. Not my cup of tea :-). Jag är ju lite mer gammaldags och vill gärna ha en melodi som innehåller mer än tre toner och dunka, dunka...
Men allting verkade ju klaffa perfekt och håller med dig om att programledarna var jättetrevliga och bra.
Kram tillbaka från Ingrid som också önskar dig en skön och trevlig helg!
Det är lite olika sorts sångkulturer, eller hur, eftersom jag inte kan stå still själv skulle jag aldrig kunna leda en sån kör. Mina barnkörer både hoppar och gör rörelser och snurrar och sjunger med inlevelse, kanske sjunger de inte lika perfekt men de ser definitivt gladare ut... Men visst är det vackert med gosskör, så jag vill ju inte att traditionen ska försvinna :-)
Nej, jag menar Karin Skoglund på första schlagerklippet. Lite yvigare på Stad i ljus.
Anna:
Det var ju en helt annan repertoar här än den gosskören brukar sjunga. Det lär nog inte bara vara du, Bloggblad eller jag som kommer att ha synpunkter på bristen av rörelser till de här svängiga sångerna. Men det kanske också kommer så småningom - mig veterligen har kören aldrig sjungit schlagers tidigare.
När jag hade min barnkör satt de mycket sällan stilla - jag försökte hitta på rörelser till nästan alla sånger. De sjöng också med stor glädje. Man kunde kanske lättat på trycket lite grann åtminstone för de yngsta pojkarna i gosskören! Det borde väl inte vara helt omöjligt att koreografera dem lite, de är ju så duktiga för övrigt tycker
Ingrid
Vad roligt att veteranen Anders berglund dök upp! Honom minns jag verkligen från många mellofestivaler.
Kul med ABBAS Waterlo, den håller än.
Men trots att gosskören sjunger så fint kändes det lite stelt när jag såg dem i just det numret.
Har hört elever från Adolf FRedrik framföra den och då var dte med mer schwung i låten och mer medtyckande.
Men dte är förvisso olika körer.
Stad i ljus tycker jag också om men där känns det mer naturligt med ett "stramare" framförande.
Jätteroligt att få ta det av denna fina konsert.
Och så roligt att för dig att vara på plats.
Stolt mormor förvisso.
Kram!
Skicka en kommentar