onsdag 18 februari 2015

1075 En gammal dröm blir verklighet

Jag gav mig själv ett nyårslöfte i år som jag har hållit hittills till skillnad från alla tidigare. De har mest gått ut på att jag skulle börja ett nytt och hälsosamt liv med motion och viktminskning. I år lovade jag mig själv att öva på pianot minst en timme per dag. Löftet har jag hållit och jag har till och med ökat på det med en timme. Här kan man läsa inlägget om detta.


Stjärnexpressen utanför vårt hus på onsdagseftermiddagen. Det är detta företag som flyttat instrumenten trots vad det står på lastbilen. (Bilderna går att klicka större.)

Det visades sig emellertid att jag inte var helt nöjd med mitt gamla Schimmelpiano som fått stå ganska oanvänt de senaste årtiondena. Det har varit övning på orgeln som gällt istället för pianot eftersom jag var så illa tvungen att spela in postludier och andra stycken till gudstjänster och förrättningar på detta.

Så efter någon månad ringde jag helt sonika till min vän Björn Jansson - min pianostämmare sedan många år tillbaka - och frågade honom om han hade någon flygel till mig. Han svarade glatt att det hade han. Han säljer egentligen inte instrument men har en verkstad - Musikverkstaden - i Norrköping där han renoverar stränginstrument - pianon, gitarrer och fioler samtidigt som han åker runt och stämmer pianon och flyglar. Men det händer att han får in instrument då och då som han säljer när han renoverat upp dem.


Det går åt tre män att lyfta in instrumentet i huset. Som väl är över ett enda trappsteg.

Så Kent och jag åkte in förra veckan till Norrköping för att beskåda och spela (jag) på instrumentet. Det utföll helt till belåtenhet sedan jag tagit av mig mina hörapparater som gjorde att jag tyckte att flygeln skorrade i diskanten. När jag hade tagit av mig dem lät den som en vanlig bra flygel. Blüthner är också ett gammalt fint och känt märke.


Flygeln är inbäddad i många lager filtar och rullas in på en platta med hjul. Måste dock bäras över trappsteget in till huset.

Så idag kom den nya familjemedlemmen hem till huset, väl inslagen i filtar och varsamt inburen och inrullad i huset av tre toppenkillar från Stjärnexpressen. (Läser någon av er det här så blev sista bilden med alla så suddig tyvärr så den gick inte att ha med.) Det gick relativt lätt att få in den och sedan monterades de tre benen på av samma gäng. Björn själv monterade pedalen och sen var det bara att sätta sig ner och spela.


Nu ska benen monteras på.


Björn till vänster övervakar det hela.


Till sist läggs locket på.


Hej då, gamla piano. Hoppas du får ett nytt bra hem!

Det låter helt fantastiskt när jag spelar på flygeln tycker jag själv och den är mer lättspelad än mitt gamla piano. Vilket både är en för- och nackdel. Det tungspelade pianot har gjort att jag spelar snabbare på flygeln, men å andra sidan tränade jag fingrarna mer med det gamla. Det sista betydande minnet från mitt tidigare liv (förutom de äldsta barnen förstås :-)) - mitt Schimmelpiano inköptes 1961 - har därmed försvunnit eftersom Björn förbarmade sig över det och tog det i byte. Jag saknar det inte.


Underverket på plats. Kent förevigar Björn och mig framför den nya familjemedlemmen. 


Det här var härligt! Kent tog bilden.

34 kommentarer:

Västmanländskan sa...

Åh, så härligt! Grattis :)Kram!

Musikanta sa...

Västmanländskan:
Så glad jag blir av din kommentar. En del kanske tycker det är onödigt, men jag är väldigt lycklig. Har inte riktigt förstått att jag har fått ett sådant instrument än, som jag har drömt om sedan jag flyttade hemifrån för 60 år sen.
Kram tillbaka

Margaretha sa...

ÅH vad imponerad jag blir!! Vad duktig du är. Och företagsam!
Hoppas du får många härliga dagar, kvällar och nätter med din nya flygel. Ser verkligen fram emot att få höra dig spela på den på riktigt. Jag kommer i sommar! Kram

Äventyret framtiden sa...

Jag anade det! När du började städa och städa och städa så förstod jag att det var ett instrument på gång eftersom inte någon kör var på intåg. Stort grattis och mycket lycka önskas vid flygeln.

kram

Hanneles bokparadis sa...

Härligt! Spela på!

olgakatt sa...

Varma gratulationer till din uppfyllda dröm! Det är rätt, lev loppan medan du vill och kan!

Karin sa...

Grattis till

1. fina flygeln
2. att den får plats och
3. att du kan spela på den!

Så underbart! Vi hade en flygel hemma hos oss något år, men på grund av bristande speliver (min!) och utrymmesbrist (eller konkurrerande verksamheter) åkte den ut och in kom ett piano i stället. Även om jag bara hunnit till andra övningshäftet i pianoläran vid det laget kunde jag känna skillnaden. Men jag insåg nog att jag aldrig skulle bli tillräckligt flitig, så jag tjatade aldrig på att få tillbaka flygeln. Men jag tror jag förstår hur nöjd du är!

Bloggblad sa...

Grattis! Den är du värd, men du skulle ju ha haft den för många år sen.
När jag var ung och övade massvis, drömde jag om en flygel. Men numera rör jag knappt pianot ens, bara när jag absolut måste öva in nåt. Eller traggla mig igenom nåt jag ska skriva text till.

Du får väl lägga ut en filmsnutt så vi får höra snart.

Anna/notonmusic sa...

Men åh grattis!!! Jag fattar precis...och vilken bra belöning för det flitiga övandet! Då är en flygel precis vad man ska ha :-) Den kommer du att ha mycket glädje av!

Tant Gröns Lilla Bod sa...

Att ha en flygel vore härligt. Men själv är jag alldeles för sentimental för att förmå mig att skiljas från min Schimmel. Det är en trotjänare sen lång tid tillbaka, med en underbar klang, så det får stanna :). Grattis till ditt nyförvärv! Ni kommer att ha många fina stunder tillsammans.

~ Maria ~

em sa...

Så roligt!
Och skönt med pålitliga gubbar som flyttar instrumenten, jag har hört så många skräckhistorier om tappade flyglar.
Praktiskt med villa, mer komplicerat om man bor högst upp i ett hyreshus. Mor berättade om hur deras självspelande piano fick hissas upp utanpå huset, för att komma in fönstervägen, när hon var barn.
Margaretha
vars Schimmelpiano
står sorgligt
ospelat

Geddfish ♥ sa...

Vad läckert!
Det gjorde du rätt i.
Nu måste det ju bara bli roligare att öva, härligt!
Kram, från mig som ska tåga iväg till Örebro snart. /Gerd ♥

Gunnel sa...

Så roligt att få ett instrument som man verkliigen vill ha. Jag kan inte se något onödigt i det. Alla har vi så olika önskningar och det är vi själva som avgör vad som är onödigt. Lycka till med spelandet.

Ingrid sa...

Du är en handlingens kvinna Ingrid! Så roligt det måste vara att få en ny flygel och nu blir det nog ännu lättare att uppfylla målet med en timmes övning per dag.
Kram, Ingrid

Eleonora sa...

Underbart underbart - du min söta Ingrid - vilket härligt instrument du har skaffat dig!!Nu får jag önska dig lycka till med att "klinka" på som bara den och jag ser fram emot att få komma på konsert hem till er någon gång i framtiden.

Många många kramar och Lycka till.
Eleonora

Annika sa...

Ja, man ser hur härligt du tycker att det ÄR!!!
Nu kan du spela. Wish I was there!!
Kramar!!!!

Musikanta sa...

Margaretha:
Du är så välkommen! Jag är hemma i sommar för det mesta eftersom jag ofta vikarierar som kantor då när andra kantorer har semester.
Kram


PettasKarin:
Kul att du gissade det. Det är det ingen annan som gjort. Nej, kören är numera över 20 personer så det är lite svårt att bjuda hem dem.
Tack för lyckönskningen!
Kram tillbaka


Hannele:
Jag lovar! Har spelat TVÅ timmar idag - det är så härligt för att det låter så fint om flygeln.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Ja, jag tänkte på alla gamla fina pianister som har fortsatt att spela tills de var 90 år och mer. Kan de så kan väl jag :-). Det är faktiskt märkligt att det går att öva upp tekniken när man är så pass gammal som jag.


Karin:
Det är klart, en heminredningsexpert skulle väl inte falla i trans över vårt vardagsrum eller för den del något övrigt rum i huset. Men, som min mamma sa, en flygel får alltid plats överallt. Det blev att flytta ut några små fåtöljer bara.
jag har längtat efter en flygel i hela mitt liv eftersom jag växte upp med en.

Det ÄR skillnad på instrumenten även om Schimmelpianot på den tiden var det bästa märket. Innan kineser och japaner gjorde sitt intåg i musikvärlden.Bloggblad:
Jag har ju heller inte övat på piano tidigare eftersom orgeln har tagit upp all tid. Men nu när jag inte har så mycket jobb längre tyckte jag att det kunde vara roligt att sätta igång igen. Och till min stora förvåning så har jag tagit upp mig en hel del sen jag började i januari. Jag är jättenöjd med flygeln - den har ett härligt ljud.
Det dröjer nog innan jag lägger ut något på nätet - jag lyssnar ju på Spotify hur de stycken jag spelar ska låta och än är det många, många timmar dit. Om jag någonsin kommer så långt - kanske lite i närheten. Ska man lägga ut något får man inte spela något enda litet fel alls har jag förstått...

Musikanta sa...

Anna:
Du som är musiker själv förstår nog hur lycklig jag är. Det ÄR skillnad på en flygel och ett piano trots att det var ett bra piano jag hade. Roligare är det i alla fall att öva.Maria i Tant Gröns lilla bod:

Varmt välkommen till min blogg. Kul att du hittade hit. När jag köpte pianot 1961 var Schimmel det bästa märket som fanns. Det har fått konkurrens numera av Yamaha och andra kinesiska och japanska märken. Men efter 15-16 flyttningar och mycket övning och spelning på av mig och mina barn så hade det blivit lite trött.

Anonym sa...

Måste säga att du har jobbat snabbt. Lycka till! /Anna - Lisa

Musikanta sa...

EM:
Så glad jag blev över att se ditt namn i kommentarsrutan igen! Jag har varit dålig på att kommentera hos dig men ska ta igen skadan. Jag har saknat våra diskussioner på nätet :-) Jag får kalla dig EM i fortsättningen eftersom jag har en annan Margaretha som är flitig kommentator här på bloggen.

De här tre flyttkillarna var oerhört försiktiga och hade lindat in flygeln i säkert fem filtar. Så den såg exakt likadan ut som i affären när de väl hade fått av alla och monterat på benen.

Vad som är mer praktiskt med villa i stället för hyreshus är att man inte har några grannar som blir störda. Min duktiga mamma slutade spela när de flyttade till en lägenhet eftersom grannfrun berättade att det var så underbart att lyssna till henne när hon spelade på sin flygel. Jag spelar minst en halvtimme skalor varje dag, det skulle bara inte gå om man inte bodde i hus.

Bestäm dig för att börja spela en halvtimme per dag så får du se att Schimmeln blir glad och även du!
Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Konstigt nog är det numera roligt att öva - förr i världen tyckte jag att det var mest jobbigt. Min pappa såg till att jag övade en timme per dag under hela min uppväxt och numera är jag väldigt glad för det. Men, hade han inte bestämt det, hade det nog inte blivit så mycket övat.
Ha det så gott med barnbarnet i Örebro.
Kram från Ingrid som troget röstar på dig.

Musikanta sa...

Gunnel:
Visst, en del åker utomlands flera gånger om året, en del spelar golf och en och annan köper en flygel i sitt liv. Den kostade inte mer än en sämre begagnad bil så det gjorde inte så stort hål i ekonomin att man fick dåligt samvete :-). Men visst var det roligt att Kent bara sa "Jaha" när jag sa att jag ville köpa en. Det är riktig kärlek det!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Det är så roligt att spela på flygeln att det har blivit två timmar sedan jag fick hem den. Så snart har jag kommit upp i den färdighet jag hade som elvaåring...
Kram tillbaka från Ingrid


Eleonora:
Du måste komma och hälsa på någon gång i sommar när jag har någon friluftsgudstjänst ute i skärgården. Det brukar vara så trevligt!
Många kramar tllbaka


Annika:
Det är konstigt att det kan vara sån skillnad att öva när man har ett härligt instrument att göra det på. Jag är mycket lycklig i alla fall med min flygel. Kent tycker också det är roligt som väl är även om han inte spelar själv.
Stor kram från Ingrid

Anonym sa...

Så roligt.
Det är så spännande med ett nytt instrument, Jag har visserligen inget piano, kan inte spela heller, men jag förstår känslan.
Det ser fint ut. Förstår att det måste vara många gubbar som bär för det är ju tunga instrument.
Kram till dig från wiolettan.

Bloggblad sa...

Jag bestämmer mig ofta för att öva en stund varje dag på gitarren, för ibland kompar jag mig själv på den. Men... jag lyckas glömma det. Ända tills jag absolut måste, och då övar jag så fingertopparna ömmar i ett par veckor. Sen ställer jag undan den. Tyvärr... för jag glömmer en massa finesser som jag lärde mig för länge sen.

Eva Trillian sa...

Det är något klassiskt mäktigt med en flygel i ett rum :)

TantGlad sa...

Ett härligt instrument som vi faktiskt gjort av oss. Men det ser snyggt och pampigt ut.

Fredagskram.

Spanaren sa...

Vilken kärleksförklaring till flygeln, flyttkillarna och din Björn. Nu njuter söta frun när hon får spela lätt och njutbart. Nu väntar vi alla på en videosnutt när du spelar på din nya vän. Hejdå till gamla vännen och hej till din nya musikvän/ kram

Krönikören sa...

Så roligt för dig, bra jobbat! Det ser så lyxigt ut med en flygel i ett rum. Nu får du bjuda dit Loa :)

Svar: Du kanske såg henne på tv i Gomorronsoffan? För det stämmer, hon har en chefsbefattning. Väldigt trevlig och driftig kvinna.

Kram

Musikanta sa...

Bloggblad:
Bestäm dig bara för t.ex. en halvtimme varje dag precis efter att du läst tidningen färdigt. Du kommer att märka vilken skillnad det blir bara på en vecka. Ha gitarren framme och ställ äggklockan. Jag önskar att jag kunde spela gitarr men jag hade aldrig tålamod med det.

Musikanta sa...

Eva:
Haha. Den tar upp precis halva vardagsrummet så det stämmer verkligen.
Kram


Tant Glad:
Spelar man inte dagligen på en flygel så är det inte så mycket mening att ha den kvar. Ett piano går ju precis lika bra att spela på i så fall. Flygeln tar ju upp en mycket större plats än ett piano.
Fredagskram tillbaka


Spanaren:
Jag klappar den ömt varje kväll innan jag lägger på locket för att det inte ska damma alltför mycket. Det får bli mer städning av vardagsrummet i framtiden...

Lotta:
Nej, jag ser aldrig på teve på morgonen. Förr satte jag mig vid datorn efter teet, nu är det pianopasset som gäller fram till lunch. Men jag VET att jag läst om henne någonstans. Men jag ska köpa ett ex av Allas idag igen. Det är många korsord att lösa för Kent som är korsordoman så han misstycker inte.
Kram tillbaka


Andra året i Hjo sa...

Det där tyckte du var roligt, det syns lång väg. Du kommer säkert att trivas med flygeln.
Trevlig helg!

Musikanta sa...

Hans:
Jag är väldigt kär i flygeln redan. Klappar den varje kväll när jag lägger på locket...
Ha en trevlig helg själv!
Ingrid