söndag 30 oktober 2011

Fransk morotssallad.


På hemvägen från Frankrike hade vi sällskap på flygplanet med en svensk expat, en översättare som var på hem till Sverige, bl.a. för att träffa sin dotter. Vi hade en trevlig samvaro och resan gick mycket fort under livlig diskussion om allt mellan himmel och jord.

Han hade bott tio år i Provence, berättade han, och skulle aldrig kunna tänka sig att flytta tillbaka till Sverige. När vi började närma oss Skavsta, gled samtalet in på mat – vi började bli hungriga allihop.

Och det var då jag fick ett tips om en enkel morotssallad, som jag ätit nästan varje dag sen jag kom hem, eftersom jag tycker den är så god. Jag fick samtidigt lära mig att man FÖRST ska göra dressingen i skålen och SEN vända runt salladen i denna. Det var viktigt betonade vår vän, och så gör alltid fransmännen.

Här är receptet på morotssalladen.
Dressing:
1 msk rapsolja (om man tycker att olivoljesmaken är för dominant.)
1 tsk äppelcidervinäger eller annan ofärgad vinäger.
1 klyfta pressad vitlök. (Det är vitlöken som ger salladen den goda smaken och gillar man inte vitlök kan man glömma bort receptet. Dubblerar man receptet får man nog vara lite försiktig med vitlöken dock…)
1 krm örtsalt (jag tar som bekant alltid VEGETA)

Att vända ner i dressingen:
En rejäl morot, ganska grovriven.
Hackad persilja att strö över. Det är lustigt, men sötman i moroten försvinner genom dressingen. Salladen är inte lika god att spara, även om den går att äta dagen efter. Bon appétit!

15 kommentarer:

Marianne sa...

Det låter gott, och om det tar bort sötman ur moroten kanske Klas gillar det. Han är inte så förtjust i morötter annars, men det får han ändå äta massor av : )

Kramar!

Miss Gillette sa...

Hm. Jag pressar ju nästan aldrig vitlök längre, men i det här fallet skulle jag möjligen kunna tänka mig att göra ett undantag. Är du säker på att det inte blir lika bra om man skivar eller hackar vitlöken (man kunde ju ta två klyftor då)?

Grekland nu sa...

Ska jag pröva IDAG! Tack för tipset.

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

ALLA:
Jag har ändrat måttet på örtsaltet till ett KRYDDMÅTT i stället. Men det kan man ju ta så mycket man känner för.

Marianne:
Du kan ju pröva. Konstigt, men den söta morotssmaken tycker jag är helt borta. Det var det han sa, också, han som tipsade mig om det.
Kram från Ingrid.

Miss Gillette:
Det blir ganska stark smak av en hel klyfta pressad vitlök till en så liten sats, så en halv kanske räcker. Men den ska ju "röras" ut i dressingen, så det är därför det är bättre att pressa än att hacka.

Ingabritt:
Lätt som en plätt. Konstigt att man inte tänkt själv på det förut.
Lycka till!

Äventyret framtiden sa...

Tack!
Jag skall testa till middagen idag!

Kramar!
Karin

Annika sa...

Det låter otroligt gott.
DET skall testas.
Tack för recept!
Kram!

Musikanta sa...

Pettaskarin:
Kul att höra vad du tycker sen!
Kramar från Ingrid.

Annika:
Otroligt gott, vet jag inte, men lite spännande och annorlunda med så enkla ingredienser i alla fall :-) !
Kramar från Ingrid.

✿Ewa sa...

Mums så gott det låter! Jag älskar morötter och äter en stor hög rivna morötter varje dag på jobbet. Den här dressingen till låter jättegod.

Tack för tipset!

Kram!

Suss sa...

Det där lät RIKTIGT GOTT! Ska försöka komma ihåg att testa den. Vitlök gillar jag, men då kanske den inte passar till riktigt allt som morötter normalt fungerar med, eller??? Kram!

Musikanta sa...

*Ewa:
Den här enkla sallden är förvånasvärt god, jag är inte så förtjust i rårivna morätter i vanliga fall.

Suss:
Salladen tycker jag fungerar bäst som ensamsallad till potatis och en kött- eller fiskbit. Den är så speciell så den bör nog inte blandas med andra grönsaker. Vitlöken är nog det som sätter piff på den i alla fall.
Kram tillbaka!

Dubbelörn sa...

Det här låter verkligen gott o ska absolut testas i veckan.

Musikanta sa...

Dubbelörnen:
Bon appétit!

Andersson Jesica sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Bektesh Jehona Sjostrom sa...

Mitt namn är Jehonna Bekteshi, en läkare av yrket vid Stockholm Teaching Hospital Sweden. Sedan den 21 mars 2019 var mitt kärleksförhållande stort kärleksfullt och förtroende, strax efter utbrottet av Covid-19 har min man agerat så fruktansvärt fusk mot mig, det finns ingen öppenhet och sanning i äktenskapet från min kärlekspartner lurar och ser några andra kvinnor där ute, jag älskade honom så dyrt och jag vill att han ska älska mig på samma sätt, men han fortsätter att fuska, han är inte konsekvent och tar ansvar som hemman, inget barnstöd, vi har två barn tillsammans, Jane och Terry är så härliga barn, de frågar mig hela tiden när kommer pappa att återvända hem, jag måste övertyga dem om att deras far gudar ett jobb i västra länder och de har velat se sin far igen, Jag försökte allt mitt bästa för att söka hjälp för att få honom hem, min man lämnade hemmet för cirka 11 månader sedan, inga textmeddelanden och inga telefonsamtal från honom och han blockerade mig, jag kan inte kontakta honom igen, jag trodde aldrig på kärleksförtryck med ljus och ljus material kan föra tillbaka min man hem, tills min mycket goda vän presenterade mig för en stor man som heter Dr.Oduduwa kärlek stavkanal, jag kontaktade honom och inom några minuter fick jag svar och han berättade för mig allt som är krävs och procedur för att delta i kärlek stavning framgångsrikt. Jag följde noggrant alla hans instruktioner och vägledning under bönprocessen för förtrollning av kärlek. det var enkelt och enkelt att förstå snabba svar är säkra. inom några timmar är det gjort och jag fick ett telefonsamtal från min kärleksman som har så länge inte kunde ringa mig på telefon och han ringde mig direkt omedelbart efter att all kärlek stavaktivering är framgångsrik. detta kan hända med någon om du tror att prova idag. Jag är väldigt nöjd med min familj tillsammans eftersom jag gör alla åtgärder för att få honom tillbaka. Jag älskar min man så mycket, jag var redo att göra allt mänskligt möjligt för att få honom tillbaka till mig. vi har båda framtiden tillsammans och jag kan inte släppa honom. Idag är jag väldigt glad att jag har honom väldigt nära mig just nu med mer kärlek och förtroende för vårt kärleksförhållande mer än någonsin tidigare. Allt tack till Dr.oduduwa kärlekstempel för brådskande lösning för att få tillbaka ex kärlekspartner. han hjälper dig att lära dig och utveckla bättre sätt att hantera de frågor som står i vägen för dina kärlekslivsmål.
kommunicera e-postmeddelande till Dr.Oduduwa nu (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
Endast WhatsApp-meddelande: +79268011965