onsdag 16 juni 2010

Sjungom studentens lyckliga dar

På torsdagsmorgonen i förra veckan gav sig Mirren och jag iväg från Mälarhöjden till Norrköping och Mogata sedan vi klätt på barnen och stuvat in dessa och oss själva samt bagage och barnvagn i bilen. Lillmirren, som hade sommarfest på sitt dagis lämnades där för att senare på eftermiddagen åka ner med Mirrmaken och vara med på Isabelles studentfest.

Isabelle, Bella till vardags, mitt näst äldsta nittonåriga barnbarn, skulle nämligen ta studenten denna dag och vi ville gärna vara med både på utspringet och på efterföljande fest. Vi hann nätt och jämnt komma fram till Mogata och kasta i oss någonting ätbart innan vi gav oss iväg igen till Ebersteinska skolan i Norrköping tillsammans med MM.

Det var inte lätt att hitta Bellas skylt eller skyltar – hon hade förärats med två stycken, men till slut hittade vi dem och den övriga familjen: sonen Kalle med fru Mari, bror Oscar med flickvän, mormor Gerd och morfar Rolf, syster Pia och kusiner med pojkvän och så Bellas pojkvän Johannes förstås.

Kalle med studentskylt. Också skylten bakom visar Bella som något äldre (Bilderna går att klicka större)

Faster Mirren med Minimirren som är mycket konfunderad över all uppståndelse

Först vidtog upprop på podiet och presentation av alla klasser och studenter 2010. Fortfarande bara pojkar på de tekniska och tekniska/praktiska linjerna utom någon enstaka flicka på den teoretiska linjen. Blandat på natur- och natur/samhällslinjerna.

Presentation av studenterna i Bellas klass

Bella med orange ballong i handen

När presentationen var över hittade Bella oss till slut och firades vederbörligen med blommor och gosedjur. Sällskapet upplöstes därefter temporärt eftersom Bella skulle åka med studentkompisarna på ett lastbilsflak till något ställe, där hon så småningom skulle hämtas upp av den stolta fadern.

Glad studentska med toppenbetyg

Mamma Mari, Bella, pappa Kalle och bror Oscar

Hemma hade Kalle rest ett partytält, vilket var ett förutseende drag eftersom det började duggregna så fort vi kom dit. Jag ångrade att jag inte hade tagit långbyxor och varmfodrad täckjacka i stället för tunna strumpor och kjol. Dels för kylan, dels för myggen.

Festen kan börja

Efter att ha druckit ett glas champagne fick vi se BETYGET. Det visade sig innehålla 22 (!) MVG och resten VG! Den näraliggande ljusnande framtiden behöver hon inte fundera så mycket över eftersom hon redan kommit in på den internationella ekonomikursen i Linköping, med spanska som huvudspråk. Kanske lite inspirerad av faster Mirren.

Hon ska även fortsätta läsa japanska, som hon läst på gymnasiet i ett par år, så framtida jobb lär väl heller inte bli så svårt att hitta för henne. I synnerhet som hon har sommarjobbat de senaste åren på Kolmårdens Djurpark och skött skolan och jobbet samtidigt med den äran.

Mamma Mari och mormor Gerd hade dukat upp en härlig buffé inomhus. Efter att ha försett oss med paj, ostar, potatissallad, marinerad rostbiff och diverse andra kulinariska läckerheter, bänkade vi oss i tältet, som det drog isvindar rakt igenom tills Kalle tejpade fast sidväggarna. De som drack vin höll värmen någorlunda, vi andra fick hålla oss varma genom att prata och sjunga allsång.

Alla har bänkat sig i partytältet

Kusin Cornelia, Oscars flickvän, Oscar, Johannes och Bella framför öppningen till tältet

För underhållningen stod sonen, som hade rockband när han bodde hemma och fortfarande kan dra en hårdrockslåt på gitarren.

Kalle i full aktion

Förr i världen var det mest Kiss som var aktuellt men till min stora förvåning körde Kalle även en låt av Tore Skogman - Popp i Topp, som jag aldrig hört förut. Vilken förlust! Lyssna gärna till denna liveinspelning av Tore och Lill-Babs här på Youtube och döm själva!

Bland alla presenterna fanns pojkvännen Johannes snygga resväska, som jag själv inte skulle ha haft något emot att äga…

Även mormor Gerd uppskattar den coola resväskan

Patrik, en god vän och Bella sjöng också och spelade under kvällen. Det är den första filmsnutt jag någonsin tagit så kvalitén är inte den allra bästa...

20 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Tack för trevligt studentfirande!
Grattis till studentbarnbarnet!

Kram
Karin

Miss Gillette sa...

Vilken jättesöt student-Bella! Hon brås på sin farmor (blir det va?).

Men förlååååt mig, för nu kan jag inte låta bli att rätta: "Sjungom studentens lyckliga dag" heter låten. Sjungom är (är jag så gott som säker på -- må nån rätta mig om jag har fel) imperativ första person plural (jfr "låtom oss" som följer sen). Dessutom heter rockorkestern faktiskt Kiss och inte Kizz, det är bara det att de använder blixtformade S i sin logga.

Musikanta sa...

Pettas:
Tack för rar kommentar!
Kram från Ingrid.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Stämmer att jag är farmor. Bella är ännu sötare i verkligheten än på korten! Men hon brås nog mest på sin mamma. Hon är väldigt vacker! Fast sonen ser inte så dum ut han heller - utan snus...

Tack för upplysningen om särskrivningen. Jag funderade faktiskt på om det inte var "sjungom" men iddes inte gå till nothyllan och kolla. Ska genast redigera.

Kalle hade alltid Kizz på sin T-tröja så jag trodde det var rätt stavning. Men när jag tänker efter så har jag nog sett det stavas med s.

Tänk om alla läste min blogg lika noggrant som du, så glad jag skulle bli...
Ha det gott!

Grekland nu sa...

Åh, grattis till ditt fina barnbarn! Ser ut att ha varit en trevlig fest. Och de sjöng riktigt bra på filmsnutten. Jag har sluppit allt sånt här ståhej vid studenten eftersom våra barn slutat skolan i Grekland, men en del firande blev det när jag själv tog studenten -74, även om det var under den perioden då det liksom var "fult" med studentfester. Man fick nästan smyga med sin studentmössa...

Musikanta sa...

Ingabritt:
När jag tog studenten 1955 var det en folkfest utan like! Jag tror att det inte var mer än ca 150 personer i hela stan på 80 000 invånare som tog studentexamen.

På läroverket var det två klasser - latin- och reallinjen med tillsammans 60 elever som sprang ut. Alla kände alla och hemma hos folk var det öppet hus och man gick på olika studentmottagningar under hela kvällen och natten om man var yngre...

Det var något mycket STORT då att ta studenten! Hela framtiden låg vidöppen - alla med studentexamen i princip fick bra jobb direkt och de flesta skulle läsa vidare på något av de två universiteten. Uppsala eller Lund.

Nu, när alla som går ut gymnasiet får sin studentexamen, vare det sig är på rena yrkeslinjer eller särskola, har det blivit en liten intim familjeangelägenhet.

Studenterna själva sticker iväg från sin studentfest som mamma och pappa ordnat vid åttatiden på kvällen för att fira tillsammans med studentkompisarna.

Jag saknar inte den klassupdelning som studentexamen innebar förr eller den press som det innebar med muntlig tentamen för okända lektorer, men jag saknar lite av den festivitas som rådde då! Och alla gamla studentsånger som alltid sjöngs överallt.
Kram/M

Miss Gillette sa...

musikanta: Jag har läst en så bedårande bok, en tidig av kollegan Gun-Britt Sundström. Den heter Oppositionspartiet och handlar om en grupp flickor under åren fram till (den gamla hederliga) studentexamen. Jag blev så längtansfull när jag läste den: den klassiska sortens lärdomsskola har jag inte fått uppleva själv (Sundström är generationskamrat med min mamma). Och dessutom är det ju en så förbenat _rolig_ bok. Ja den är verkligen en pärla, men svår att få tag på numera. Jag tror du skulle tycka mycket om den.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Gun-Britt, det verkar betryggande! Hade väl 10 stycken flickor med dubbelnamn av den typen när jag gick i flickskolan, haha!

Ska se om jag kan få tag i den på bibblan eller kanske nätet. Tack för tipset!

Bloggblad sa...

Att det heter Sjungom och vad det betyder, lärde jag mig redan i skolan - förmodligen för att jag skrev det fel nån gång. Förmodligen får jag räkna mig till sista generationen av den gamla skolan. Vi var de näst sista som tog realen i landet... och då hade de flesta andra skolor slutat med realskola och infört grundskola för länge sen.

Jättekul att se Kalle! Stadgad familjefar med vuxna barn... han var en liten charmig gosse på 10 (tror jag) när jag såg honom första gången.

Tankevågor sa...

Grattis till fina Bellastudenten! Duktig tjej som håvat in så många höga betyg. :-)

Ja det är härligt med studentfester. Tack för att du delar med dig av den!

Håller med dig om väskan...den skulle inte vara så dum att ha. Man hittar den lätt bland alla andra på bandet när man står på flygplatsen i alla fall.

Ha det gott!

Marianne sa...

Grattis till barnbarnet Bella! Du måste vara mäkta stolt över ett barnbarn med så fina betyg.

Så musikaliteten har gått vidare i släkten, det måste kännas roligt.

Kram!

Eleonora sa...

Vilken fantastisk studentfest! Du har verkligen fest efter fest att gå på.

Så synd att vårt planerade möte gick om intet. Men jag hoppas verkligen att du hör av dig inför ditt nästa Sthlm-besök, så att det kan bli av att vi får ses.

Nu äntligen är stambytet klart och jag ställer kosan söderut, till havet i Tylösand. En riktigt skön sommar önskar jag dig och sänder varma semesterkramar

Annika sa...

Vad härligt med studentfester!
Och jag fick studentsången i huvudet efter att ha läst det här mysiga inlägget!
Pop i topp kommer jag ihåg från 80-talet då ngn annan artist sjöng in den, minns inte vem då. När jag hörde att det var Thore Skogman som skrivit den höll jag på att trilla av pinn.
Jag vet, det är lätt att tro att Kiss stavas med z eftersom de kör sina blixtformade S. Kiss är makens stora idoler :-))))
KRAMAR och grattis till den duktiga studentskan!!

Grekland nu sa...

Försöker öppna ditt inlägg om halvårskoll (står så på min blogglista) men när jag trycker på den så finns det inte, utan jag hamnar på studentfesten hela tiden.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det är bra när någon påpekar ett stavfel. Eftersom jag nästan aldrig stavar fel...Skillnad är det ju med rena slarvfel, som det inte var fråga om i det här fallet.

Det är rätt otäckt när man ser hur fort tiden går - och att den lille killen vuxit upp och blivit en stadgad familjefar. Fast inte mer stadgad än att han river av några riff ibland på gitarren, haha! Och han är sig rätt lik, är tacksam för att Mari står ut med honom!

Musikanta sa...

Londongirl:
Visst är hon duktig och vilken lycka det är att ha ett sådant barnbarn som både är söt, ambitiös och snäll och rar!

Jag tänkte också på att man skulle ha en sådan väska när man var ute och reste. Lätt att hitta på bandet och inte lätt att sno...
Kram!

Musikanta sa...

Marianne:
Jag försökte få sonen att spela fiol när han var liten eftersom han var så genommusikalisk. Men han tröttnade och började spela gitarr istället. Jag är jätteglad för det och att inga av mina barn har blivit musiker, vilket är en hård och olönsam tillvaro för det mesta.

Men han har haft jättekul med sin gitarr genom åren och haft många band och har fortfarande roligt med musiken. Så lite god påverkan har det väl blivit i alla fall. Dessutom ackompanjerar han ofta Bella, som är duktig att sjunga...
Varm kram/Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag lovar att höra av mig så fort jag får tillfälle! Och jag ska INTE ta några kort så du behöver inte vara rädd för att hamna i bloggen, haha!

Men jag tror vi har en hel del gemensamt att diskutera, så det vore roligt att ses någon gång.

Det låter underbart med Tylösand - hoppas att vädret blir skönt också. Det tenderar ju att regna en hel del på västkusten.
Många kramar/Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Är maken månne ungefär jämngammal med min Kalle? Han är född 64. Jag vill minnas att det var en period när Kalle var i 12-13årsåldern då ALLT handlade om Kiss.

Han hade sitt första rockband då och klädde sig och målade ansiktet som idolerna. Jag tyckte det var hemskt, men naturligtvis fick han hållas, haha! Hade de inte några konstiga platåskor också? Jag tror t.o.m Kalle var på en konsert med Kiss häromsistens i Globen...

"Pop i topp" var en helt ny bekantskap för mig. Det är nog en av de mest corny låtar jag hört, så jag kunde inte låta bli att ta den med i inlägget :-)

Jag ska hälsa Bella från alla mina bloggvänner som har grattat henne!
Många varma kramar/Ingrid

Musikanta sa...

Grekland nu:
Du får försöka igen - det var ju inte så längesen jag publicerade inlägget. Själva har jag prövat att starta om datorn och logga in och det har gått bra!
Ha det gott och varm kram/Ingrid