tisdag 18 juni 2013

805 Lördagstema - Minnesvärda födelsedagar

Det har varit några eländiga dagar sedan jag kom hem från målarkursen på Öland. Febertermometern har visat mellan 39.1 och 39.6 de senaste dagarna. Jag har alltså inte orkat gå upp ur sängen mer än att gå på toa och äta lite. Än mindre att sitta vid datorn.

Idag blev jag i alla fall påmind om att jag skulle ha skrivit om minnesvärda födelsedagar genom att min finska ”syster” på ett mejl sjöng ”Med en enkel tulipan”, den enda sången som hon kommer ihåg. Hon påminde mig också om min nioåriga födelsedag då, 19 juni 1945, när vi bl.a. spelade krocket. Hon kom till och med ihåg vilka gästerna var, flickorna Andersson och pojkarna Carlbring.


Kanske det här kortet kunde vara taget på nioårsdagen. Tror att året var 1945. Valma, min finska "syster" längs till höger. (Bilderna går att klicka större.)

Den födelsedagen var speciellt minnesvärd eftersom även farbror Ingemar var bjuden. Han var orkestermusiker i Norrköpings symfoniorkester och mamma ackompanjerade honom ibland på olika tillställningar. Jag hade hett önskat mig en grammofonskiva och hans present var just den skiva jag önskat mig – Tomtarnas vaktparad. Den lyckan glömmer jag aldrig när jag öppnade paketet.

Av min faster Maja fick jag en grön, vävd bordlöpare som jag har kvar än i dag. Av farmor och farfar den äkta silverskeden som vanligt. Mamma och pappas presenter bestod för det mesta av böcker– det var ju sommar så jag behövde inga skridskor, vantar eller halsdukar.


Faster Majas gröna bordlöpare. 

Min mamma fyllde år den 24 februari och det var en stor och viktig tilldragelse när jag växte upp. Redan dagen före kom tant Lövgren, som var finkokerska, och en annan dam som hjälpte till med maten och även serverade på födelsedagen iklädd svart klänning, vitt förkläde och mössa. Extrabord fixades och ställdes fram i vardagsrummet och dukades upp.

På själva födelsedagen strömmade ett antal damer in vid ettiden på dagen med hattarna på, som det var brukligt på den tiden och med blommor och små presenter. Det var mycket få damer som arbetade utanför hemmet i mina föräldrars umgängeskrets och de här födelsedagskalasen var väl ett välkommet avbrott i vardagen.Vad jag kommer ihåg skickades det aldrig några inbjudningar till dessa födelsedagskalas, ändå var det sällan under tjugofem personer som kom.


Det serverades buffé med vin, och jag kommer särskilt ihåg tant Lövgrens fantastiska kalvbrässtuvning som hon dekorerat med små krutonger i diagonala rader. Till kaffet serverades alltid ”sangreval” (sans rival) köpt på Milles konditori, kondiset på modet. Kommer fortfarande ihåg hur himmelskt gott det smakade.


Bilden från nätet. På den tårtan jag minns var marsipanbanden alltid rosa.

Mina egna födelsedagar har inte varit särskilt omfångsrika. Jag slutade mer eller mindre att fylla år när jag fyllde femtio. Den dagen gick jag på en kantorskurs i Linköping. När min kursledare och gode vän, Nils Ankarstrand, organist i Sankt Johannes kyrka i Norrköping, tog sats, harklade sig och började: ” Vi har idag en person…”. Längre hann han inte innan jag skräckslaget avbröt och ropade: ”Säger du ett ord till åker jag hem direkt.” Han sa inget mer som väl var. Hittills är det den enda ålderskris jag har haft. Inget firande, ingen fick nämna något överhuvudtaget.


75-årsdagen 19 juni 2011 - samma dag som Victoria och Daniel gifte sig. Alla flaggade!

Trevligaste födelsedagen hittills är när jag firade min 75-årsdag. Då bjöd jag in alla mina barn med respektive, mina barnbarn, min svärdotters föräldrar och min även min svärsons i god tid. Kusin Kay och Mirrmakens bror var förstås också med. Alla kom - utom ett barnbarn som spelade en tennisturnering - och solen strålade från en klarblå himmel. En perfekt födelsedag där vi tillbringade största delen utomhus.


Mirren i bakgrunden med Lissan i magen.


Resultatet av tipspromenaden tillkännagörs.


Födelsedagspresenterna.

Uppdatering:
Jag glömde skriva om en av de finaste födelsedagarna jag upplevt, nämligen mitt 70-årskalas som Mirren ordnade så fint för mig i Mälarhöjden. Då var även min bror och svägerska från Lund med förutom barn och barnbarn och svärföräldrar. Tyvärr finns bilderna inte på varken datorn eller externdatorn eftersom de togs innan jag började blogga så just nu kan jag inte hitta dem.

16 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Jag tror att du luras Musikanta! Många år också...:)
Härligt inlägg på många sätt!
Jag minns också att min mor firade födelsedagen ordentligt varje år, likaså min moster, så troligen var det brukligt. Och jag minns dagarna med glädje.

En dag på förhand! Stort grattis för morgondagen!

Kramar!

Eleonora sa...

Så många trevliga födelsedagar du har fått fira med din mor som hyllades.

Den 75 års dag ser jag, gick också till historien med alla de närmaste närvarande. Trevliga tillställningar och man måste ta vara på allt roligt som händer.

I morgon kommer jag tillbaka och gratulerar dig - men för säkerhets skull - Har den äran i förskott!
Stor kram till min söta vän-

Suss sa...

Så otroligt roligt att läsa om din mammas födelsedagar. Min mor firade inte så mycket, men tårtorna hon gjorde till alla olika tillställningar var helt i klass med den på bilden, för att inte tala om hennes fantastiska smörgåsar/landgångar. De kunde förr också, utan alla hjälptillbehör som finns idag.
Jag blir nästan chockad när du skriver att du fyllt 75... och det för 2 år sedan. Något över 50 hade jag gissat utifrån de bilder jag sett på dig. Härligt att åldras så vackert. KRAM!

Bloggblad sa...

Jag minns din 50-årskris! Men jag fick köpa en liten present när du tog kantorsexamen i alla fall!

Hos oss var det bara kalas vid 50- och 60. När de fyllde 40 var jag nyfödd.. Annars var det bar lite smått i familjen. Men svärmor hade stora kalas avrje år, och vi fick planera våra somrar efter hennes födelsedag. Vilket gjorde att vi tonade ner våra.

Karin sa...

Härliga födelsedagar och spännande med din mammas tjusiga tillställningar! Vem är damen i hatt, långt halsband och eleganta slejfskor?

Karin sa...

Och stort GRATTIS på födelsedagen, förstås, alldeles strax!!

Maggan sa...

Grattis på födelsedagen! Såg att vi är födda dagarna bredvid varandra. Jag fyllde igår. Önskar dig en skön dag och att du får vara frisk.
Kram
Maggan

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

PettasKarin:
Tack!
Kramar tillbakaEleonora:
Tack! Lika roligt att få på förhand (eller efterhand) som på sjäva födelsedagen!
Kramar tillbaka


Suss:
Haha, det är väl inte alla dagar som man ser ut som på kortet... Men just den här dagen var jag ovanligt glad och lycklig över att barn, barnbarn, släkt och vänner hos oss.
Kram!

Musikanta sa...

Karin:
Hon är från en Bonniers Veckotidning nr 12 1928. Fullt så eleganta var väl inte mammas väninnor, men nästan i alla fall. Hattarna som var moderna då var mindre och hade ofta flor. Modell pillerburk.
Tack för grattis!
Ingrid

Musikanta sa...

Maggan:
Grattis i efterskott! Kul - det kommer jag inte att glömma tills nästa år (om jag lever då)...

Jag har just kommit hem från VC som konstaterat att jag INTE har borrelia, som min svägerska sjukgymnasten eventuellt trodde när hon ringde och grattade.

Hög feber i tre dar utan några särskilda övriga symtom för övrigt utom lite led- och huvudvärk. Det KAN förorsakas av fästingar berättade de på VC. Har fortfarande 38 grader men det brukar ta fem dagar, sa man. Så jag är inte så skärrad längre :-)
Kram
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag ser att jag hoppade över dig när jag kommenterade. Upptäckte det inte förrän jag läste igenom mejlen igen.

Kul att det är någon mer än MM som kommer ihåg krisen vid 50! Nu undrar man om man var riktigt klok...

Jag måste uppdatera bloggen med det fina kalaset som Mirren bjöd mig på när jag fyllde 70. Det glömde jag i hastigheten.

Min mammas födelsedagar var lite som dina när det gällde din svärmor. Det var inte nådigt om man inte fixade så att man kunde vara där.Jag tror aldrig att hon kom över att jag inte kom hem när hon fyllde 60. Jag kunde just då inte lämna mitt hem, av skäl som du kanske förstår.

Min pappa förlät mig aldrig heller för att jag inte var med på hans 70-årsdag 5 november 1977. Mirren kom nästan precis en månad efteråt och MM ville inte utsätta sig för risken att vi inte kom tillbaka i tid från ön där han firade den.Det händer ju att barn föds för tidigt!

Ölandsvindar sa...

PÅ min 60-årsdag hade jag hattparty i trädgården. Nu ska jag börja fundera över vad jag ska hitta på nästa år när det är jämnt igen. Den lilla silverskeden hörde visst till de obligatoriska presenterna i vår barndom. Jag fick mina av en snäll granntant utan egna barn som var lite av extra mormor. Trevlig midsommar och krya på dig! /Kerstin

Ailas sa...

Varmt grattis på födelsedagen och tack för ett härligt inlägg.

Vill också passa på att önska en riktigt trevlig midsommar på alla sätt. Hoppas nu att vädret inte blir alltför illa!

Kram!

Musikanta sa...

Kerstin:
Det var inte borrelia som jag trodde jag hade när inte febern gick ner. De lugnade mig på VC när jag inte ens kunde komma ihåg var fästingen satt som jag hade haft...

Nu är jag pigg som vanligt igen.

Silverskedarna ligger fint inlindade i flanell och används aldrig.

Gör som jag - ordna en tipspromenad runt huset med frågor om dig själv meddetsamma gästerna kommer. Jag såg till att det blev lite omväxling av personer i grupperna - några kände inte varandra särskilt väl innan. Det kan ju vara dumma frågor som verkligen ingen kan svara på utan måste gissa. Något pris blev aldrig utdelat, minns jag - bara äran. Är det vinter kan man ju vara inomhus.

Trevlig fortsättning på midsommarhelgen önskar Ingrid

Musikanta sa...

Aila:
Tack för din rara kommentar.

Midsommarvädret har inte berört mig nämnvärt eftersom jag varit inomhus i min "ateljé" nästan hela dagen och målat. Jag ska ha utställning i Lilla Kanalmagasinet vecka 30, så jag måste sno mig att göra färdigt mina tavlor till den. Jag har firat midsommar med MM och två hembakta muffins idag...

I morgon har jag en friluftsgudstjänst så DÅ hoppas jag verkligen att vädret är OK! Önskar dig en skön fortsättning på midsommarhelgen!
Kram
Ingrid