söndag 17 augusti 2014

976 Moonlight

Mitt äldsta av de yngsta barnbarnen, Casimir som nyss fyllt sju år, har varit hemma hos Kent och mig några dagar. Han är en av de tjugofem lyckliga av 350 sökanden som kommit in i första klass på Lilla Akademien i Stockholm. Där ska han förhoppningsvis tillbringa sina närmaste tolv skolår eftersom skolan innefattar både grundskola och gymnasium. Här kan man läsa en artikel i Svenska Dagbladet om Lilla Akademien.

Det är den enda skolan med inriktning på instrumentalmusik som finns i Norden. Förutom undervisning i sitt instrument har eleverna också dans och körsång på schemat. Instrumentalundervisningen innefattar förutom privatlektioner även ensemblespel. Casimir har valt sitt instrument - gitarr - som han har spelat på och fått privatundervisning i sedan förra hösten. Mirren tränar en halvtimme varje dag med honom.

Lillebror Caspar, som nyss fyllt fem, har också valt sitt instrument. Tvärflöjt, eftersom han tyckte den glittrade så vackert! Mirren spelar även med honom en halvtimme varje dag och han får redan rena och fina toner i flöjten. Han spelar på en riktig tvärflöjt, som man böjt i ena änden så att de små fingrarna ska räcka till. Casimirs gitarr är också något mindre än en vanlig gitarr.

Här spelar Casimir den melodin som han spelade upp för antagningsjuryn. Moonlight. Jag kompar med stråkar på synten eftersom han ville det.

21 kommentarer:

Gunnel sa...

Så duktig han är. Jag förstår att ni är stolta. Kram

Bloggblad sa...

Vad månde bliva?

Anna/notonmusic sa...

Vilken liten virtuos! Tänk vad mycket fina konserter du kommer att få gå på:-)

Musikanta sa...

Gunnel:
Det är klart att jag tycker att det är roligt att han spelar så pass bra att vi kan spela tillsammans. Men utan Mirrens idoga träning med honom varje dag hade han nog inte kunnat spela så här.
Kram

Musikanta sa...

Bloggblad:
Förhoppningsvis inte musiker i alla fall...
Men det vore ju roligt om han kan ha det som hobby och kanske spela med i något band när han blir äldre.

Musikanta sa...

Anna:
Jag har redan varit på en konsert med elever från Lilla Akademien och de var fantastiskt duktiga och samspelta. Dessutom verkade de ha roligt, så det blir nog bra för Casimir.

Maggan sa...

Åh, så fint! Tack, Casimir, för den vackra melodin.

Första året i Hjo sa...

Vilken duktig kille! Bra att han får ägna sig åt något han gillar.

Musikanta sa...

Maggan:
Jag ska vidarebefordra kommentaren :-)!
Kram

Musikanta sa...

Hans:
Ja, han är inte så mycket för fotboll...
Dessutom tycker han att det är roligt att uppträda och spela.
Ingrid

Ingrid sa...

Vilken duktig liten gosse. Min måg är musiker och väldigt duktig på klassisk gitarr.
Hoppas att det kommer att gå bra för honom.
Tack för din kommentar hos mig Ingrid! Mustafa Can är verkligen värd att lyssna på även om jag i efterhand har förstått att han som skribent är ganska kontroversiell. Han har tydligen retat upp feministerna genom att skriva en omdiskuterad porrnovell.
Kram, Ingrid

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Ingrid:
Han är väldigt musikalisk, Casimir, och tycker att det är roligt att spela när mamma sitter bredvid. Så det hänger ju mycket på henne så här i början. Så länge hon orkar så orkar han också. Sen blir det väl extra roligt när han kommer att få kompisar att spela tillsammans med så småningom på LA.

Det du skriver gör det ju extra spännande att lyssna på Mustafa Can ;-)...
Kram tillbaka

Annika sa...

Grattis!! Inte dåligt att komma in där. Måste läsa lite om skolan. Har bara läst om den här hos dig tidigare. Låter jättebra allting.
Kramar!

Suss sa...

Så oerhört roligt för barnbarnen att få hålla på med musik. Jag önskar att den möjligheten hade funnits när jag växte upp, även om jag kanske inte hade lyckats komma med bland de som fick börja. GRATTIS till Casimir och vilken härlig dag ni fick medan han var på sitt. Håller med om att dockorna ser ut som riktiga människor. Kram!

Musikanta sa...

Suss:
Välkommen tillbaka till min blogg och tack för de många kommentarerna. Du har verkligen gjort dig besväret med att läsa alla de senaste inläggen. (Jag har läst alla dina fina kommentarer men nöjer mig med att bara svara på denna och den på Ängens blommor.)

Länken till Barkens fåtöljer står i kommentaren till Ängens blommor, men eftersom jag redan har den på copy kan du ju få den en gång till.
http://www.barkens.se/
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Det är en skola som har de bästa resultaten i Sverige i alla övriga ämnen också förutom musik. Men det kan ju bero på att alla föräldrar till barnen som går där är väldigt ambitiösa och dessutom högutbildade till 90%.

Därför är vi så tacksamma för att Casimir kom in där och själv verkligen VILLE gå där. Han har ju deltagit i Lilla Akademiens söndagsverksamhet under två år, så han känner redan en del av lärarna och sina framtida klasskamrater.

Det kanske inte är så svårt att förstå för dig som själv har jobbat så hårt för att Karolina skulle få gå på ett av de bästa universiteten hur glada och tacksamma vi är allihopa :-).
Många kramar tillbaka från Ingrid.

Ölandsvindar sa...

Vilken glädje det är att ha sång och musik i familjen!Vi har också en del av den varan även om jag själv bara spelar grammofon. I gengäld är jag den som alltid kan alla texterna.
Kram /Kerstin

Karin sa...

Vad fint; vad duktig han är – och du med! Och så roligt att han kom in på Lilla Akademien!

Musikanta sa...

Kerstin:
Jag är precis tvärtom. Kommer ihåg melodierna men inte texterna. Och visst är musiken en glädje och för mig även en födkrok :-).
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Karin:
Ja det var en stor glädje för oss alla. Nu var han förstås en av de få barnen som sökte som spelade ett instrument - några musikerbarn till gjorde det. Men till syvende och sist är det nog Mirrens förtjänst som har tränat både att spela och att sjunga med honom så flitigt.
Ingrid