lördag 23 augusti 2014

979 Augustinytt från Bonniers Veckotidning 1926


Omslagsbild av Einar Norelius. (Bilderna går att klicka större.)

Konstnären som skapat omslagsbilden till Bonniers Veckotidning nr 33 1926 är Einar Norelius. Det är nog den första illustratören, näst Elsa Beskow, som jag lärde mig namnet på som liten flicka. Jag älskade hans illustrationer i Tomtar och Troll, boken som man fick varje jul. Här kan man läsa mer om honom.


Einar Norelius var fenomenal på att rita troll. Något mer mänskliga och folkliga än John Bauers enligt min mening.

När jag ser den här bilannonsen för Fiat undrar jag varför man tyckte att den platsade i en damtidning som Bonniers Veckotidning. För tidningen med alla sina annonser för skönhet, kläder och mat borde ju ha varit en ren damtidning. Men det var nog meningen att även herrn i huset skulle tycka om att läsa i den eftersom den också innehåller många reportage från den politiska världen och även många reportage om (manliga) sporter, som golf och segling. 


Inte ens idag - med en helt annan jämställdhet mellan män och kvinnor än år 1926 -  tror jag att det vore många av oss kvinnor som skulle uppskatta den här bilannonsen. 

Veckotidningen har alltid en helbild av en berömd svensk - nästan alltid en man - som fyller jämnt. Här är det Isak Gustaf Clason som porträtteras. Här kan man läsa om vilka byggnader som han har ritat, bland annat Nordiska museet i Stockholm. Intressant för mig var att notera att han var arkitekten bakom Norrköpings rådhus också. Något som jag säkert hört men glömt bort. OCH Stegeborgs slott!Isak Gustaf Clason fyllde 70 år 30 juli 1926.

Den här bildsidan tyckte jag var intressant, dels för fotot av Chamberlain med skottkärran och son i sin trädgård, dels för damen i den runda bilden. Fru Nina Bang, undervisningsminister i Danmark, var vid denna tid den enda kvinnan i världen (!) som satt i en ministär. Det har i alla fall gått framåt på 88 år i det hänseendet.


  
Här övar Japans premiärminister bågskytte i sitt residens, medan Chamberlain ägnar sig åt sitt enda intresse utöver politiken (enligt BVT) - nämligen botanik.

Även de mindre barnen förekommer som klädmodeller ibland. På den fronten har det också hänt en del sedan 1926.Den lille pojken nederst är klädd för att leka i sandlådan. Den lilla flicka är lycklig för att hon fått axelband som sin mamma.

Som alltid tar jag med några annonser på slutet. Lux var faktiskt ett tvättmedel som jag alltid använde som tonåring för att tvätta mina yllejumprar. Vet inte om det finns kvar.


Bra och praktiska underkläder - åtminstone när det var kallt...


Den här annonsen tror jag att jag har haft med tidigare i något inlägg, men jag tycker den är så bra. Det är ju precis som det är. Annonserna på den tiden är väldigt ofta mycket pedagogiska.

19 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Vad underbart med gamla veckotidningar! Säjer ju så mycket om tiden.

Musikanta sa...

Anna:
Jag själv lärde mig mycket om arkitekten Clason i och med det här inlägget. Har googlat på alla hus som han har ritat - många fina hus på Strandvägen i Stockholm t.ex. Jag ska titta extra noga nästa gång jag är där.
Kram

Gunnel sa...

Tomtar och troll-böckerna har jag också kvar. Jag visste inte att han illustrerat Pelle Svanslös. Även det är en bok som jag gillar. Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Tydligen var det en serieversion i Folket i Bild som Einar Norelius tecknade. De bilder som man förknippar med Pelle Svanslös-böckerna är illustrerade av Lucie Lundberg. Jag är ledsen att jag inte läste ordentligt på Wikipedia. Men jag har uppdaterat och tagit bort meningen om PS. Bra att du skrev så!
Kram från Ingrid

Första året i Hjo sa...

Vet att det är lite galet, men jag gillar att äta bananen när den är lite omogen. Vill inte ha de där fläckarna. Trevlig söndagskväll!

Ronny sa...

Jag bara älskar tekniska sprängskisser! Och det är en bedrift att framställa dem på så elegant vis som i din Fiatannons (jag vet - jag var urkass på det!). Och detta "odigitalt", med linjaler, elipsmallar och dragstift! Sen har annonslayoutaren gjort samma tabbe som man för ofta gör idag också, med datorn: blaffar text rakt över bilden och förstör effektivt både text och bild.
Luxannonsen är ju bara så gullig och bananreklamen går igenom med nöd och näppe (ingen skönmålning av den svarte arbetaren precis).

Det är väldigt roligt att ta del av dina antikvariska återblickar i tidningshistorien. Hoppas du har många nummer kvar i bunten! :)

Musikanta sa...

Hans:
Smaken är som baken delad, heter det ju. Själv föredrar jag den i mitten...
Ingrid

Musikanta sa...

Ronny:
Visste väl det - att det var herrar som gillade annonsen! Ännu har ingen dam hört av sig med motsvarande lovord om denna.

Det finns en illustratör som är fenomenal på att rita bilar i Vi Bilägare. Men jag trodde han bara ritade för hand och jag var kolossalt imponerad. Det står inte vad han heter, men här är länken. Han ritar också hur bilen ser ut inuti ibland med fantastisk precision. Hur gör han?http://www.vibilagare.se/nyheter/samarbete-blir-sportvagn-vi-bilagares-illustrator-skissar-bilen

Jag har, med tanke på att kanske någon skulle ta illa upp, inte lagt ut några bananannonser med större karikatyrer av afrikaner tidigare. Men det kanske kan vara bra att påminnas om hur vi i detta landet såg på våra svarta bröder och systrar en gång i tiden.

Jag har många fler tidningar, haha...
Ingrid

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Bilar är kul! En Fiat har jag haft modell 127, årsmodell 1970 nånting - en liten gul pärla.
Det är så fint när du nu plockar fram alstren ur din "tidningskälla" igen!
Bananens små fläckar är inte för mig ätbart, jag ska ha modellen grönheten precis avtaget! Njutbart, banan så väl som Fiat och dina tidningsinlägg!Rena
Trolleriet ...
till tonerna av musik -anta ... :)

Musikanta sa...

Tove:
Håller med dig - jag vill hellre ha mittenbananen. De gröna gillar jag inte.
Roligt att du gillar inläggen från de gamla fina tidningarna.
Däremot lyssnar jag sällan på musik hemma. Får nog av att öva och i jobbet...
Kram från Ingrid

Karin sa...

Håller helt med dig om Norelius trevliga troll!

Och om bananerna. I dag är det svårt att hitta lagom mogna bananer i affärerna, de är ofta för gröna (om de inte är alldeles övermogna och säljs för halva priset i stora påsar). Så jag brukar ha några olika generationer på gång. Gröna som får ligga till sig och lagom mogna som har legat till sig.

Musikanta sa...

Karin:
Nutida bananer blir som nr 3 efter två dagar. Så det gäller att äta upp dem så fort som den gröna färgen avtar något.

Har sedan jag började banta någon gång i tonåren ( inte hela tiden sen dess förstås utan i perioder)själv avhållit mig från bananer eftersom det var förbjuden frukt. Den innehöll till skillnad från äpplen och apelsiner en massa farliga kalorier...
Ingrid

Äventyret framtiden sa...

Det är något speciellt med de gamla tidningarna. Papperskvalitén är helt annorlunda av naturliga skäl, doften och ja, allt.
Jag har nyss givit mig tid att läsa fast mig här hos dig och ska faktiskt ta ett varv till när jag är igång.
Tänkte på detta med bananer och kalorier. Det är skillnad på kalorier och kalorier har jag läst någonstans. Frukt kan man äta hur mycket som helst av utan att bli fet, vill jag minnas att det stod men nu hittar jag inte det skrivna
Avocado räknas också till fet men minusfet...precis som bananerna. Jag känner folk som har gått ner i vikt med hjälp av bananer. Men allting är som alltid, relativt

kram

Äventyret framtiden sa...

Det är något speciellt med de gamla tidningarna. Papperskvalitén är helt annorlunda av naturliga skäl, doften och ja, allt.
Jag har nyss givit mig tid att läsa fast mig här hos dig och ska faktiskt ta ett varv till när jag är igång.
Tänkte på detta med bananer och kalorier. Det är skillnad på kalorier och kalorier har jag läst någonstans. Frukt kan man äta hur mycket som helst av utan att bli fet, vill jag minnas att det stod men nu hittar jag inte det skrivna
Avocado räknas också till fet men minusfet...precis som bananerna. Jag känner folk som har gått ner i vikt med hjälp av bananer. Men allting är som alltid, relativt

kram

Annika sa...

Kul med gamla tidningar och annonser.
Så vackra var de också. De allra flesta iaf.
Kram!!

Veiken sa...

Jag kom helt plötsligt att tänka på en liten inbunden bok som jag har från en jamboree som min pappa var med på, när jag läste ditt inlägg. Där finns bilder från 1924 års sammandragning av scouter från hela världen. Jamboreen hölls i Danmark. Nu ska jag kika lite i den. Tack för den puffen! Kram

Veiken sa...

Usch vilken dålig svenska jag hade i min kommentar. Syftningsfel.... Kram

Musikanta sa...

Karin:
Det där med att bananer är kaloririka (trots vad PettasKarin säger) håller i sig. Jag köper bara bananer när barnbarnen är här.
Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Jag var tvungen att lusläsa för att hitta ditt syftningsfel. Det är inte så att det blev något missförstånd :-)!
Det var mycket populärt med scouting även i mina gamla tidningar. Bildkvalitén är tyvärr många gånger så dålig att det inte går att lägga in sidorna.
Kram