fredag 20 januari 2017

1380 Månadens illustratör januari 2017 - Erkers Marie Persson

Varje gång jag kommer upp till Stockholm för att hälsa på barnbarnen gör jag en utflykt till Myrorna i Skärholmens centrum. Barnbarnen är ju i förskolan och i skolan på dagarna och dottern jobbar så det blir många tillfällen till ensamma utflykter för min del.

Den främsta anledningen till mina besök hos Myrorna är deras barnbokshylla. Där har jag gjort många fynd eftersom jag är på jakt efter illustratörer. Det blir ju företrädesvis barnboksillustratörer eftersom det är där illustrationerna finns och man nu inte ska gå tillbaka till böcker från tidigare århundranden. Den här gången hittade jag boken Sommarlovet hos Karl-Anton med text och bild av Erkers Marie Persson, en ny bekantskap för mig.

På omslagsbilden ser man alla personer som förekommer i boken. De två granngubbarna Nilsson och Gustav, de fyra syskonen som är hos sin morfar på sommarlovet, hästarna Simson och Humlan, morfar Karl-Anton och de två sura granntanterna som blir vänliga och snälla i slutet av berättelsen. Det är Lina på den vita hästen Humlan som är berättaren i boken.


Bilderna går att klicka större.

Erkers Marie Persson är som Stina Sunesson från Dalarna och illustrationerna visar dala-landskapet i all sin skönhet. En viss påverkan av henne kanske man kan ana i Perssons bilder. Ett inlägg om Stina Sunesson finns att läsa här. 

Varje nytt kapitel börjar på samma sätt med texten innesluten i bilden. Textsidorna för övrigt är inramade av en blomranka som syns lite av till höger.

Men Erkers Marie är inte bara konstnär och illustratör. Hon har även ett eget förlag som ger ut hennes almanacka som kanske är mer känd än barnböckerna om Karl-Anton. Dessutom är hon keramiker och har bland annat skapat ett populärt luciatåg. Här kan man läsa mer om henne. Där finns också ett foto av henne.


Här är barnen på utflykt till stranden och Lina rider på sin favorithäst Humlan.

Berättelserna om vad barnen hittar på tillsammans med sin morfar är lätt surrealistiska. Barnen är klädda i jeans och sommarkläder men morfar Karl-Anton har, genom hela boken, samma randiga nattskjorta på sig och blomsterkrans i håret.  Samtidigt som barnen åker till stan och får sitta i ett hölass som dras av Simson, läser man att det blir bilkö på vägen av den anledningen.


Här har Nilssons tjur slitit sig och fångas in av Karl-Anton medan lillebror klättrar upp på stegen och sätter sig i säkerhet på taket.


När två kompisar får sova över tar Karl-Anton ut dubbelsängen och sätter i skogen som en liten överraskning. Hur den kommit dit får man inte veta och barn som läser det här bryr sig naturligtvis inte ett dyft om det. Eller om det skulle regna under natten.


Fler böcker av Erkers Marie Persson.

8 kommentarer:

Annika sa...

Hon har vackra bilder! Jag har fått många vykort med hennes illustrationer under åren :) .
Kram och glad helg.

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Tjusigt! Om det surrealistiska tänker jag fantasi och äventyr :-) Hur kom sängen ut? Ja, för den som är på topp i realism blir det aktuellt att ställa frågan och kanske sätta skydd. Heder åt denna kvinna och hennes illustrationer. Att Myrornas utbud i Skärholmen finns är till god nytta för bloggarinnan :-)
Kram

Ditte sa...

En utflykt hit var det länge sedan ja gjorde. Men det får snart bli en känner jag.
Just denna illustratör känner jag inte alls till och det var trevligt med en ny bekantskap på den fronten. Och barnböcker är akktid trevliga och allra helst de gamla. Jadå, nya också.
Tack för en fin presentation.
Kram°

Musikanta sa...

Annika:
Hon är väldigt duktig tycker jag när jag ser alla hennes olika konstnärliga sidor. Håller med artikelförfattaren om att hon borde vara mer uppmärksammad! Önskar dig också en skön och trevlig helg. (Har just suttit och lyssnat på T:s tal och man blir ju lite rädd...)
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Tove:
Det är bara när man är så gammal som jag som man undrar hur sängen kom ut. Förmodligen fick han hjälp att bära ut den av granngubbarna, haha.
Myrornas affär i Skärholmen är säkert till gagn för många fler än jag. Men barnbokshyllan är sällan besökt, så där kan jag botanisera i lugn och ro. Där finns massor av fina pussel och spel också för den som är intresserad.
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Ditte:
Tack för din uppmuntrande kommentar! Nästa utflykt blir till Sven-Harrys så småningom. Jag försöker ju alltid gå på något museum när jag är uppe i Stockholm.
Önskar dig en skön helg!
Kram tillbaka!

Anna/notonmusic sa...

Jag har sett många av hennes böcker och alster, kanske för att jag bor Dalarna och har vuxit upp där. Jag tycker verkligen om hennes bilder/konst. Roligt att du uppmärksammar henne här. Däremot visste jag inte så mycket om henne. Väldigt roligt att läsa!

Musikanta sa...

Anna:
Roligt att du uppskattade inlägget om Erkers Marie Persson. Jag blev glad när jag hittade den här lilla fina barnboken eftersom jag aldrig hört talas om henne förut. Men bor jag ju inte i Dalarna heller. Hon är jätteduktig!
Kram!