tisdag 7 februari 2017

1388 Tjänsteman eller tjänsteperson

Jag tycker att det har gott troll i jämställdhetsfrågorna. Läste nyligen att några kvinnor tyckte att man borde ändra tjänsteman till tjänsteperson eftersom det är så många kvinnor som är tjänstemän. Riksdagsman går ju lätt att ändra till riksdagskvinnor - även om jag inte tror att det används så ofta. Så är dock inte fallet med ordet  tjänsteman som ju svårligen går att ändra till tjänstekvinna. Alla sammansättningar med tjänste- måste naturligtvis då också ändras. Det kommer inte till exempel att få heta tjänstemannasektorn längre utan tjänstepersonssektorn, vilka det nu är som kan antas tillhöra den i så fall.Jag sörjer över att riksdagens talman har ändrats till riksdagens talesperson. En talesperson kan ju vem som helst bli som sitter i riksdagen, men talman är ett ämbete samtidigt som det är en person som innehar det ämbetet. Jag tycker aldrig det har varit konstigt att höra att en kvinna är talman i riksdagen. Man är ju ursprungligen förknippad med ordet människa, åtminstone är det så i engelskan där ju man både betyder man och människa.

Så otroligt fånigt att ens fundera på att ändra ordet tjänsteman, som också syftar på ämbetet, till tjänsteperson som väl kan vara vem som helst som arbetar på kommunen eller i privata företag. Eller kanske man har tänkt sig kommunperson eller företagsperson?

Hur går det om man i analogi med detta ska ändra ordet rådman för att alla i FI ska bli nöjda? Blir det rådsperson där kanske? Chefen för tingsrätten hette åtminstone förr lagman. Lagpersonen hade utslagsröst... För vad? Fotbollslaget eller? Hovrättslagmannen skulle bli hovrättspersonen bland hovrättsråden till exempel.

Ännu konstigare blir det om man ska behöva ändra lekmännen i kyrkan så att det blir full lingvistisk jämställdhet. De flesta av kyrkans lekmän är nämligen kvinnor. Blir det lekpersoner eller lekmänniskor som blir alternativet då? Det var lekpersonerna som stod för gudstjänsten i söndags.

Det finns säkert fler möjligheter att ändra uttryck som har -man som sista led som jag inte har kommit på - men jag hoppas att de som bestämmer tar sitt förnuft till fånga och låter oss få behålla våra gamla fina ämbetsord där ordet -man inte nödvändigtvis behöver ryckas ut ur sitt sammanhang utan får fortsätta att fungera som helhet. Det stod att Löfvén skulle fundera om man skulle ändra på detta. Det tycker jag inte han behöver göra längre. Förhoppningsvis är hela den här diskussionen bara ett stort skämt, men man kan aldrig vara säker!

14 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Jag tycker också att det hela verkar vara ett stort skämt.
Man (fniss) behöver inte gå till ytterligheter.
Kram, Gerd

Musikanta sa...

Gerd:
Nej, jag håller med. Jag tycker de gott kan inför den gamla benämningen "Talman" igen. Vad var det för fel på Fru Talman? Fru Bergman eller fröken Hagman var det ju ingen som reagerade på.
Kram tillbaka

Vonne sa...

Herregud! Har de inte bättre saker att syssla med än att haka upp sig på dylikt. Usch! Och talman är ju en fin ämbetstitel med mycket större tyngd än talesperson. Tjänsteperson? Får mig att tänka på DownTown Abbey och deras alla "tjänstepersoner". Känner att jag faktiskt retar upp mig rejält på såna här dravliga förslag från FI. Men vad kunde man annat vänta sig...Hoppas vid gud inte Löfven faller till föga.

em sa...

Ska vi inte sluta kalla oss för människor också - för att inte tala om family of man. Katastrof!
undrar
Margaretha

Ditte sa...

Nu sitter inte FI i riksdagen så hopp finnes- Och för övrigt ligger ju inte jämställdheten i titlar utan i helt andra saker och män ock kvinnor kommer inte att bli ett kön. Men man kan och ska arbeta för lika villkor och respekt tycker jag. Minns när Birgitta Dahl var talman i riksdagen och man tilltalade henne med "fru talman". Är det en man sägs "herr talman" svårare än så är det inte.
Kram!

Musikanta sa...

Vonne:
Jag tycker precis som du att själva ordet "talman" inger mycket mer respekt än ordet "talesperson." Jag tänker på tjänstehjon och tjänstepension när jag hör ordet "tjänsteperson". Men förslaget (om det nu är seriöst vilket man inte vara säker på att det inte är) bör väl falla på sin egen orimlighet i så fall.

Musikanta sa...

Margaretha:
Håller helt med dig! Vi måste få behålla vårt fina språk. Det räcker redan nu som det är med alla anglicismer. Jag såg på Elsa Beskowprogrammet och undrar hur många "WOW" som den samtida konstnären som var med hävde ur sig så fort han tittade på någon av Beskows illustrationer under denna timme. Jag lärde mig också av honom uttrycket "det är inte skitnödigt" som jag efter några gånger förstod att det betydde "det är inte nödvändigt". Ska man skratta eller gråta
frågar Ingrid

em sa...

Skönt att inte ha TV, sån't slipper jag!
M

Musikanta sa...

Ditte:
Jag tyckte inte heller det var det minsta konstigt över att man sa "Fru talman" när Dahl hade detta ämbete. "Talesperson" kan som sagt vem som helst vara som jobbar i riksdagen enligt min mening.
Undrar om det är bara i Sverige som sådana här dumma förslag kommer upp? Kan inte tänka mig att det händer i t.ex. England eller Tyskland.
Kram tillbaka

Fjärde året i Hjo sa...

Bra att du sticker ut hakan! Ibland är Sverige ett knepigt land. Kan jag inte låta bli att tycka. Frankrike känns luftigare. Men jag blir allt kvar i Hjo.

Musikanta sa...

Hans:
Jag har just hört Hans Roslings vinterprogram för något år sedan under min förmiddagspromenad och håller med honom om att Sverige är fantastiskt även om det kan vara lite knepigt ibland som du säger. Det var en människa som efterlämnar ett stort tomrum känns det som. Han hade mycket kvar att ge.

Ibland kan jag dock inte låta bli att reagera på den här synen på jämställdheten i vår land när den går till överdrift.
Ingrid

Theresa williams sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Ingrid sa...

Visst är det lite fånigt!
Så länge männen som arbetar i sjukvården accepterar att kallas sjuksköterskor, så kan väl vi kvinnor finna oss i att kallas tjänstemän.
Ha det gott!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Som jag skrev ovan i den kommentar - man borde inte kunna heta Fru Bergman heller i så fall. Jag tror att förslaget faller på sin egen orimlighet.
Kram tillbaka!