söndag 29 april 2018

1557 Gems Weeklu Photo Challenge - GAMMAL

Åter dags för fotoutmaningen som Sanna på Gems Weekly Photo Challenge håller i. Ordet som vi ska illustrera med en bild eller flera vecka 18 är GAMMAL. Fler som visar bilder på temat hittar man på hemsidan.

I och för sig hade det räckt med att skicka en selfie av mig själv men det finns annat som är gammalt som är vackrare. Till exempel kalkmålningarna i Risinge gamla kyrka i Finspångs församling som Kent och jag besökte på en utflykt 2016.


Sankta Maria kyrka, som kyrkan också kallas, är från 1100-talet och har under årens lopp byggts ut i olika etapper fram till 1700-talet. (Bilderna går att klicka större.)

Kyrkan är mest känd för sina fantastiska kalkmålningar från början av 1400-talet. Vem som gjort dem vet man inte, konstnären kallas Risingemästaren eftersom de här målningarna är hans bäst bevarade.


Sankta Maria kyrka med koret i öster.

Från början hade kyrkan ett platt trätak men under 1300-talet slog man valv. När dessa var färdigbyggda dekorerade man kyrkan med kalkmålningar. Målningarna har motiv från bibeln så folk kunde titta på dem under predikningarna, som oftast var på latin som ingen begrep.


Kyrkan med utgången mot väster. 

Kyrkan blev för liten på 1700-talet och en ny kyrka som låg närmare Finspång invigdes 1839. Den gamla kyrkan övergavs, fick förfalla och blev ödekyrka. Men på 40-talet restaurerades kyrkan grundligt och kalkmålningarna kom fram i all sin glans. 


Taket är oerhört välbevarat. Här en detalj från detta. 

Hur mycket de bättrades på vet jag inte men det skedde förmodligen med största försiktighet eftersom det var Riksantikvarieämbetet som hade tagit över driften. Kyrkan används numera bara på sommaren eftersom man inte kan installera någon värme då man fruktar att målningarna skulle ta skada.

40 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

En mycket vacker och finstämd "gamling" visar du på Ingrid!
Det var bra att du valde kyrkan istället för en bild av dig själv, för du är inte gammal, bara årsrik.
En skön Valborgs- och 1 maj-helg önskas!

Gunnel sa...

Så mycket gamla och vackra saker det finns i våra kyrkor. De är riktiga konstmuseer. Kram

Musikanta sa...

PettasKarin:
Ja, fast årsrik är väl synonym med gammal, eller? Anfall är bästa försvar. Jag skrev bara så för att några av mina vänner säkert skulle ha tyckt att jag inte behövde leta särskilt länge efter foton för att illustrera temat. Allting är relativt. När jag var i 40-årsåldern tyckte jag att de som fyllt 60 var urgamla. Jag är i alla fall inte lika gammal som Sankta Maria kyrka.
Önskar dig också en skön Valborg med dina nära och kära. <3
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Håller helt med dig. Och inte behöver man betala entré heller för att gå och titta på dessa konstskatter.
Kram tillbaka från Ingrid

em sa...

Vilken tur att det gick att restaurera kyrkan och de vackra målningarna! Och att man uppenbarligen hade de rätta kunskaperna då - för även 40-talet är ju rätt avlägset när det gäller den sortens kunskaper, och mycket har ju restaurerats sönder under årens lopp.
Margaretha

Barbro sa...

Otroligt vilken konstskatt! Roligt att kyrkan nu har restaurerats och kan visas upp för allmänheten. Ha en fin Valborg!

Anki sa...

Haha ... men Ingrid - jag tänkte också skriva om Sankta Maria kyrka! Så bra att jag tittade in till dig - nu får jag hitta på något annat gammalt. Jag brukar åka vägen över från Doverstorp till Risinge då och då och stannar ibland vid kyrkan som jag tycker är så fin!
Önskar dig en trevlig Valborg!
Kram

"LillaSyster" sa...

Fin tolkning av veckans tema, kanske får bli en sommarutflykt och kolla in dessa fina takmålningar. Ha en fin Valborg!

Violen sa...

Det är för väl att man behåller och restaurerar galma måååååååDet är för väl att man behåller och restaurerar gamla kyrkor med kalkmålningar. Har besökt många kyrkor bara för att se på sådana målningar. Gillar ditt inlägg skarpt!
Trevlig Valborg!
Ditte sa...

Verkligt vackra gamla målningar och väldigt roligt att komma med hit till Santa Maria kyrka och få läsa mer om målningarna. Jättefin tolkning av veckans temaord.
Kram och trevlig Valborgshelg.

Vilt og vakkert sa...

Heisann, så flott kirkebygg med utrolig godt bevarte kalkmalerier. Hadde nettopp en leksjon med elevene i dag om malerier og mosaikkbilder i bysantinske kirker. Her i vårt distrikt har vi flere kriker fra 1100-tallet, men ingen har veggmalerier. Takk for at du tok oss med inn i denne spesielle kirken, skal finne ut hvor den er, kanskje det blir en tur dit når anledningen byr seg.
Ha en flott uke.... med masse regn? ;:OD)

amo sin blogg sa...

Så vakker kirke.
Flott at den blir tatt vare på.

Anneli - A'la Foto sa...

Vacker gammal kyrka som känns så bekant! Jag tror inte jag varit där men det måste finnas en liknande kyrka här i närheten!

Musikanta sa...

Margaretha:
Det är också ett under att inte målningarna kalkades över som hos de flesta andra kyrkor i Östergötland. Men kyrkan ligger lite avsides så det kanske var därför. Önskar dig en skön första maj.
Ingrid

Musikanta sa...

Barbro:
Visst är det fantastiskt att den har bevarats så fint.
Önskar dig också en skön fortsättning på Valborg.
Ingrid

Musikanta sa...

Anki:
Tur att jag var så tidig då. Men visst hade det funnits annat att visa också, men jag hittade de här gamla bilderna direkt så jag letade aldrig efter något annat. Jag ska kika in hos dig och se vad du har hittat för spännande bilder på temat i morgon.
Kram från Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på Valborg.

Musikanta sa...

"Lillasyster":
Du kommer inte att bli besviken. Jag tror kyrkan är öppen hela sommaren - det är ju så många turister som besöker den. Men man kan ju gå in på Finspångs församlingssida så står det säkert när den är öppen.
Önskar dig också en fin fortsättning på Valborg.
Ingrid

Musikanta sa...

Violen:
Så roligt att du gillade mitt inlägg. Det värmer. Önskar dig också en fin fortsättning på Valborg.
Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Tack för din rara kommentar - den värmer och uppmuntrar.
Ja, det är en mycket intressant kyrka som man skulle velat stanna längre i för att försöka tolka de många målningarna.
Kram tillbaka från Ingrid som önskar dig en fin fortsättning på Valborgsmässohelgen.

Musikanta sa...

Vilt og vakkert:
Kyrkan är verkligen värd en utflykt. I de trakterna finns också en vävstuga med massor av fantastiska tyger och textila alster. Man får också se hur man väver i maskinhallen. Björke vävstuga ligger bara några kilometer från Sankta Maria kyrka.
Ingrid som önskar dig en skön och torr första maj.

Musikanta sa...

amo sin blog:
Ja, man får vara tacksam att de inte rev kyrkan - det var nära hörde jag talas om. Men det var någon pamp i bygden på 1800-talet som ville bevara den.
Ingrid

Musikanta sa...

Anneli:
Det finns fortfarande ett antal kyrkor som har bevarat sina kalkmålningar. Många finns på Gotland men också i Norrland och i Mellansverige. Du får googla på kyrkor i din omgivning. Det finns en Kyrkokarta på nätet.
Ingrid

Carita Liljendahl sa...

En sådan vacker kyrka, fina målningar, ståtliga valv!

Eva på Seniorvinklat sa...

Så roligt att få se dessa fina målningar. Trodde först det var Albertus Pictor som var konstnären, men nu har jag lärt mig vem Risingemästaren var och att han var verksam tidigare.Fantastiskt intressant. Verkligen gammalt!

Annette sa...

Så vackert, och spännande med kyrkohistoria. Den berättar också väldigt mycket om det samhälle som varit och är.

Byblixtra sa...

Så vackert tak och att det är så välbevarat!

Musikanta sa...

Carita:
Ja, det är verkligen en fantastisk gammal kyrka.
Ingrid

Musikanta sa...

Eva:
Ja, målningarna påminner mycket om Albertus Pictor. Om honom har Fibben Hald skrivit och illustrerat en bok som du kanske skulle tycka vara roligt att se. Jag har skrivit om honom här: http://musikanta.blogspot.se/2016/09/1330-manadens-illustrator-september.html
Ingrid

Musikanta sa...

Annette:
Ja, våra äldsta kyrkor är verkligen en guldgruva för historieintresserade.
Ingrid

Musikanta sa...

Byblixtra:
Visst är det fantastiskt att målningarna har bevarats i 600 år. När nästan alla kyrkor i Sverige råkade ut för förstörelse i och med reformationens intåg.
Ingrid

Femte året i Hjo sa...

Jo, underbart vackra målningar. Gjorde en västgötsk kyrkoresa för ett antal år sedan. Kanske dags för en ny.

BP sa...

Nu fick jag alltså äntligen se Sankta Maria kyrka. Läste nämligen hos Anki att hon hade planerat att också visa bilder från kyrkan. Men då hon såg att du redan lagt upp bilder fick hon tänka om.
Nu när jag sett dina bilder förstår jag mycket väl att ni både valde just den kyrkan som bidrag till temat.
Vilka vackra kalkmålningar! Inte ett dugg kyrkliga. De skulle passa lika bra på en restaurang tycker jag.

Musikanta sa...

Hans:
Du har ju Habo kyrka nästgårds. Den skäms inte heller för sig ju. Det är både roligt och intressant att åka på kyrkoutflykt ibland. Dessutom är det helt gratis.
Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Mer att se finns ju om du googlar på kyrkan. Man skulle ju kunna vara där i timmar och studera tak- och väggmålningarna. Vi bor ju inte så långt därifrån varken Anki eller jag, men hon bor närmast. Det var kanske synd att det inte var hon som är en så otroligt duktig fotograf hann före? Först tänkte jag faktiskt lägga in en selfie av mig själv - jag fyller ju 82 i sommar, men sen tänkte jag att det var fånigt eftersom jag förmodligen skulle få en massa kommentarer om att jag inte såg så gammal ut av ren artighet. Så nu blev det Sankta Maria i stället.
Ingrid

Stare Ström sa...

Vilka fina målningar! Och så välbevarade.

Musikanta sa...

Stare Ström_
Tack för vänlig kommentar!
Ingrid

Bloggblad sa...

Såg du att det ör dubbelbänkar längst fram, mellan predikstolen och altaret? Folk vände sig mot predikstolen när det var dags, och för att slippa vrida huvudet ur led satte man sig åt andra hållet.
Himla obekvämt, för det blir trångt. Jag var på konsert där för ett par år sedan. När vi bodde i Finspång sjöng jag i Risinge kyrkokör. Vi var där och sjöng sommartid - och en gån på julen, med tjocka kläder på, och med medtagen sittdyna.

Musikanta sa...

bloggblad:
Det hade jag glömt, men när du säger det kommer jag ihåg att det såg konstigt ut. Roligt att du har minnen därifrån även om de är kalla. Kyrkan används ju bara på sommaren men det är inte alltid det blir särskilt varmt inne i kyrkan trots det. Och här är det ju inga 40-gradiga somrar som i Frankrike.
Ingrid

KajsaLisa sa...

Vilket fantastiskt tak

Musikanta sa...

Kajsa-Lisa:
Visst är det :-)!
Ingrid