onsdag 29 januari 2020

1727 Besök på Liljevalchs vårsalong 2020

En utställning som jag alltid tycker är lika spännande är vårsalongen på Liljevalchs konsthall. Så på fredagsförmiddagen tog jag tvåans buss tvärsöver gatan och åkte ända till Kungsträdgården. Korsade gatan där och tog spårvagnen till Liljevalchs.

Jag upphör aldrig att förvåna mig över hur lätt det är att ta sig fram kollektivt överallt i Stockholm. Med tanke på att det går tre bussar fram och tillbaka till Söderköping från Mogata och att den sista bussen går vid sextiden på kvällen.


Kö till entrén långt ute på gatan. Men det gick ganska fort att komma in eftersom alla betalar med kort nu för tiden. (Bilderna går att klicka större.)

Vårsalongen har funnits sedan 1921 läser jag. Hundraårsjubileum nästa år alltså. Till vårsalongen 2020 kom det in nära 3000 ansökningar och av dem valde juryn ut 170 konstnärer med 330 verk. Som vanligt av olika karaktär även om måleriet dominerar. Både textilkonst och skulptur och även ett och annat foto finns med. Här kommer några bilder på konstverk som jag fastnade för när jag gick runt och tittade.


Det här är en stickad skulptur av Emma Hallselblad kallad Body on body. Jag är mest förvånad över att någon kan komma på att göra något sådant.

Den äldsta konstnären är 84 år och de yngsta två kvinnor som är 19 år. I år ingick även Lars Lerin i juryn förutom Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs och designern Bea Szenfeld. Alla verken är till salu och konstnärerna själv sätter priserna. En miljon för den dyraste - konstnären har tydligen bakat in en trisslott i målningen - och 900 för det billigaste. Jag tror inte jag fick med något av dessa verk tyvärr - jag läste inte om detta förrän jag kom hem.


Susanne Lindberg - Slukhål eller det blå molnet. (En kropp utan huvud och ben men med armar som slutar i ett par vantförsedda händer ligger på gräset.) Olja på duk. 


Underbara tovade småfåglar av Chanag Im Ohlsson. Torrtovning med ull på skumgummii. 


Visst är den magnifik - rödhaken?


Bia Ullenius Hellström. Högre. Akryl på duk. Enastående skickligt målat tycker jag som har svårt både för perspektiv och skuggor.


Undrar om inte Clara Lindegrens katt Sigge tar priset om jag skulle välja någon favoritmålning. Akrylmålning.Simon Dahlgren Strååt - olja på linne. Bevarandet av en lek - Preservation of a game.

Målningen ovan borde man kunde räkna som surrealistisk, tycker jag. Jag har inte lyckats klura ut varför karln sitter på sjöbotten eller varför han har kläder på ett dukat bord framför sig. Såg inte heller förrän efteråt att konstnärerna hade förklarat sina verk någonstans. Det hade hjälpt.


Ännu en spännande textil skulptur. Konstnären är Linnea Norén - Nära. Såld som synes. 

Det är inte mycket av måleriet som är helt abstrakt upptäcker jag. Tavlan nedan tycker jag mycket om och hade gärna velat veta hur konstnären tänkt. Jag tycker den är underbar. Speciellt hårfärgen på pojken. För det är väl en pojke?


Nelly Sundin - En resa till Schweiz. Olja på duk.


Theodor Nilsson - Stadsråttan. Olja på duk. Den är också såld. Väldigt originellt motiv som jag nog inte skulle vilja ha på väggen hemma.

Såg ett program nyligen på TV om den amerikanske målaren Edward Hopper och kan inte hjälpa att jag tycker att målningen nedan påminner mycket om honom. Man får åtminstone samma känsla av tomhet och isolering när man ser på den. Jag tycker mycket om den.


Lars Östling - Möte. Olja på duk. 

Utställningen pågår till den 22 mars. På måndagarna är det fri entré så då kan man ju passa på. Annars kostar det 80 kronor vilket är billigt i de här sammanhangen. Ska försöka komma dit en gång till innan den slutar. Jag är så nyfiken på den där miljontavlan.

7 kommentarer:

Karin sa...

Kul att få hänga med dig på Liljevalchs! Jag tror vi var där samma dag och jag kollade på bilderna där det finns publik med om du lyckats fånga mig, men det ser inte så ut.

Jag blev också väldigt förtjust i Lars Östlings "Möte". Så förtjust att jag funderade på om jag kanske eventuellt skulle kunna ha råd att köpa den. (Det har jag INTE, kostar 140 000 kronor, visade det sig). Den är så fin och visst är det Hopper-feeling i den.

Klimakteriehäxan sa...

Jag har inte kommit iväg dit än, men ska. Brukar vara kul och av dina bilder att döma är årets upplaga inget undantag.

Musikanta sa...

Karin:
Så synd att jag inte visste att du var där. Vi kanske kunde tagit en fika tillsammans? Undrar om LÖ får så mycket betalt för sin tavla? Men förmodligen vill han behålla den men kanske säljer om det är någon som vill betala så mycket.
Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Utställningen tycker jag är sevärd även i år. Jag ska nog försöka gå dit igen när det inte är så mycket folk - mot slutet av utställningsperioden. Det var tydligen mycket som jag missade.
Ingrid

Mia Halvarsson sa...

Vilka spännande konstverk!!! Mannen på sjöbottnen påminner mig lite om Dali, kanske långsökt men det var min första spontana tanke!

Musikanta sa...

Mia:
Håller helt med dig. Visst påminner målningen om Dali.
Ingrid

Unknown sa...

As claimed by Stanford Medical, It is in fact the ONLY reason this country's women get to live 10 years longer and weigh an average of 42 pounds less than we do.

(And really, it has NOTHING to do with genetics or some secret diet and EVERYTHING related to "how" they are eating.)

P.S, What I said is "HOW", and not "WHAT"...

Click this link to find out if this short test can help you find out your true weight loss possibilities