onsdag 27 april 2022

1895 Sune Johanssons fotoutställning på Stinsen i Söderköping

Det är inte så många städer som håller sig med en egen "stadsfotograf". Men här i Söderköping har vi en - Sune Johansson - som just nu ställer ut sina foton och dokumentärfilmer på Stinsen, biblioteket i Söderköping. Utställningen pågår till den 30 april så än finns det chans att se denna sevärda och intressanta utställning. Sune har själv byggt upp denna som man kan läsa om här.

Sune Johansson framför en av sina fotoväggar. Bilderna går att klicka större, 

Det är inte bara stadsborna som har blivit fotade och dokumentärfilmade utan även skärgårdsborna. Många av filmerna har Sune gjort tillsammans med Marianne Wik, lärare och författare, och resultatet har blivit mycket lyckat. 

När man ser utställningen blir man också otroligt imponerad över den oerhörda produktion av bilder och  videofilmer som visas. Men så började också Sunes fotointresse i de yngre tonåren. På utställning kan man läsa om hur han började smalfilma genom att "låna" en film av sina äldre bröder och framkalla denna när de inte var hemma. 

Det här fotocollaget är speciellt intressant för mig eftersom det är flera av mina vänner på Äspholm som är med och där vi har vårt sommarställe. 


Första bilden överst till vänster är tagen från Lundbergs båthus och man kan se vår brygga i bakgrunden. Min svägerska Anne Sophie och min bror Gunnar ses på de två bilderna högst upp till höger. De är med eftersom Sune och Marianne har gjort en dokumentärfilm om just Äspholm.

Sune har också dokumenterat alla större händelser som ägt rum i Söderköping sedan 2002 då han köpte sin första digitala kamerautrustning. Det är därför han firar 20-årsjubileum som filmfotograf med denna utställning. Naturligtvis har han varit med när kungen och drottningen besökte staden och vid alla Söderköpings gästabud. 

Här en film från Söderköpings Gästabud.

Här är några av de många dokumentärfilmer som Sune gjort. Längst upp till höger kan man se min gamle vän Olle på Rimmö som så många gånger skjutsat ut oss till Äspholm när vår egen båt inte hade kommit i sjön ännu. Olle finns inte längre bland oss men hans minne kommer att leva kvar genom Sunes film. 

Sune är nöjd med att det kommit så många besökare till hans utställning. Och inte tänker han lägga av med sin kamera än på länge. Det är vi som bor i Söderköping med omnejd tacksamma för! 

10 kommentarer:

Bloggblad sa...

Håller med om allt! Och du lyckades få en bild där jag är med i kören också! Längst till vänster av körsångarna - fast det är inte jag som petar mig i näsan.

Äventyret framtiden sa...

Härligt med en egen stadsfotograf, som inte tänker lägga av på länge än. Jag förstår att det är extraroligt för er som känner igen folk och er själva att gå på utställningen. Tack för att du delar med dig av så här trevliga tillfällen. Skulle förstås ha varit roligt om det var Bloggblad som petade sig i näsan ;).

Musikanta sa...

Bloggblad:
Ja, nu ser jag ju dig precis bakom mittenkillen till höger. Kul!

Musikanta sa...

Äventyret framtiden:
Även om man inte känner igen alla är det ju roligt att se alla fina foton. Många vackra landskap också. Fantastiskt med denna fotograf som är helt självlärd också och bara haft fotandet som bisyssla.
Bloggblad är väluppfostrad och skulle aldrig ha petat sig i näsan offentligt :-).

BP sa...

Underbart med sådana eldsjälar och entusiaster som dokumenterar allt som hänt i Söderköping med omnejd. Å det med gammal, hederlig utrustning. Blir riktigt nostalgisk när jag tänker på vilken utrustning han använt för så många år sedan.
Extra kul för dig att du känner igen både familj och omgivning. Det gör ju utställningen extra sevärd för dig som har en personlig anknytning.

Musikanta sa...

BP:
Visst är det extra roligt när man känner igen sig i en utställning. (Nu senast var det ju på Swedish Grace, haha)
Att han åstadkommit så mycket helt på egen hand efter att ha slutat skolan efter sjunde klass, varit målarlärling och efter det haft egen målerifirma är beundransvärt. En sann konstnärssjäl!
Ha en fortsatt trevlig helg önskar
Ingrid

Lena i Wales sa...

Fantastiskt med en egen stadsfotograf.
Så viktigt att få detta dokumenterat på ett bra sätt.
Trevlig 1:a maj!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Ja, man inser vilken värdefull insats han har gjort när man ser fotona på alla gamla vänner och bekanta som gått bort. Och även dokumentärfilmerna om dessa, av vilka många var så speciella.
Ingrid som önskar dig en skön kommande vecka.

Anonym sa...

Men så intressant och vilken lysande idé! Alla städer borde ha en stadsfotograf, tycker jag. Gärna med ett uppdrag som sträcker sig över många årtionden. När jag jobbade på Riksantikvarieämbetet försökte vi oss på att fylla i lite luckor i fotosamlingen. Gamla stads- eller landskapsbilder kompletterades med nytagna bilder från samma plats. Men det gick ju bara att täcka pyttesmå fläckar här och där av vårt land. Stadsfotografer (och gärna byfotografer) vore toppen!

Karin sa...

Hoppsan, nu blev jag visst anonym!
Försöker igen!