tisdag 5 februari 2008

Några av Bo Beskows vackra glasmålningar (glasmosaiker)

Skiss till Mariafönster i Skara domkyrka

Finns i Mogata kyrka


Bebådelsen i Kristdala kyrka


Uppståndelsen i Kristdala kyrka

12 kommentarer:

Annika sa...

Vilka underbara kyrkfönster! Intressant läsning om Bo Beskow nedan.
NEJ, stavgång är inte töntigt. Det är superhård motion. Jag är sgs ensam stavgångerska här i min förort och jag vägrar känna mig töntig...så de' så :-). Just nu har jag ont i vä.ben så jag tar det lite lugnt, men jag hoppas kunna komma ut på min "Nordic Walking" så snart jag kan igen.
Och jag tycker så mkt om din björk! Du verkar ha en fin runda!!

Musikanta sa...

Annika: Jag har alltid älskat vackra kyrkfönster alltsedan jag som tonåring besökte Sainte Chapelle och Notre Dame i Paris.Fint att få medhåll om stavgången.Det är verkligen bra motion!

Eleonora sa...

Men du ska veta att jag blev glad att hitta dig inne hos Christina. När jag läser din presentation har vi många saker gemensamt, så jag måste helt enkelt komma in och "heja".

En så trevlig blogg du har. Med många fina fotografier och så matnyttig text! Ditt lilla barnbarn är mycket söt även i andras ögon!! (och en en söt mamma också).

Jag tittar snart in till dig igen, men du behöver inte städa denna gången. Ha det gott och kram

Musikanta sa...

Hej Eleonore! För det är ju så du stavar väl. Välkommen till min blogg. Känns bra att hitta någon som är i ungefär (?) samma ålder som man själv. Det är ju inte så många av oss seniorer som bloggar. Du får väl ha en kurs i bloggandets konst i er lilla seniorförening. Det är ju så roligt och intressant att få nya brevvänner. Jag hade många här och var i världen när jag var barn. Såg alltid fram emot svarsbreven med spänning. Nu går ju allting så mycket fortare!

Bloggblad sa...

Jag undrar om inte BB blev mer känd på andra sidan Vättern... inte ens han blev profet i sin hembygd...

Musikanta sa...

Bloggblad: Han var mer känd förr för sina målningar tror jag, när han var yngre. Då målade han underbara tavlor med föreställande motiv. Sen blev det mer abstrakt kubistiskt och det tror jag inte var så lyckat. Han är ju också rätt känd som porträttmålare.

Anonym sa...

Hej!
Fraams Palsing är namnet! Jag undrar om Du har sett ett program med Bo Beskow i TV, i viket han berättar en episod om sina studier för Albert Engström? Intressant var det, och roande. Det är en hel del år sedan. Det KAN ha varit ett program OM Albert Engström, men är inte säker!
Om Du har tid med detta vore jag tacksam.
Vänliga hälsningar!

Anonym sa...

Hej igen!
Fraams Palsing igen! Glömde skriva att, om Du sett programet, Du gärna får nämna programmets namn, om Du vet det!
Hälsningar ånyo!

Fraams

Musikanta sa...

Hej Fraams!
Förlåt att jag inte svarat på din kommentar tidigare. Måste ha varit en miss...

Jag har tyvärr inte sett programmet och visste inte ens om att det hade gått ett sådant. Hade naturligtvis varit väldigt roligt att se! Kanske kan man höra efter på SvT, måste väl ha gått i ettan eller tvåan i alla fall. Hör av dig om du hitter det!
Vänliga hälsningar
Ingrid

Anonym sa...

Hej! Fraams Palsing igen!
Jo, det blir väl inte av att forska just nu, men kanske senare.
Bo Beskow nämnde att Engström kanske inte var så eminent såsom målare, men enastående som teclnare. Ibland kom Albert Engström tillbaka efter "en bättre" lunch, när eleverna fått teckningsuppgift. Då beslöt de sig för att skämta litet, och en gång när Engström kom till dem efter en "bättre" lunch hade de kommit övers om att teckna med två pennor tätt intill varandra, detta för att illudera eventuellt dubbelseende. Visst; Engström gick på det, hostade litet och gick ut en sväng runt kvarteret, kom tillbaka, granskade alsterna och... gick på det ännu en gång, och han tog en kortare promenad ånyo! Men då var det en litet räddhågen tös som inte ville vara med, och hon tecknade med enkel penna, och Albert Engström reagerade! "Förbaskade ungar!" hade han rutit, enligt Bo Beskow, men några efterräkningar blev det givetvis inte inte, Engstöm hade som bekant humor!

Hälsning!

Anonym sa...

Hej återigen!
Det blev visst några stavfel i mitt förra inlägg ; ha överseende med dem!

Av Bo Beskows många verk har jag bara skådat vad han åstadkommit i Kristdala kyrka, och det är vackert, må jag säga!
Hittade ett "inlägg" om / med Bo Beskow på "YouTube!"

http://www.youtube.com/watch?v=e420QE3LPtU

Hälsningar!
Fraams Palsing.

Anonym sa...

Det kunde man tänka sig! Jag är en rackare på att trassla till det, men inlägget finns på angiven "site" om man rullar ned sidan litet!

Hälsning ånyo!
Fraams Palsing