lördag 26 juli 2008

Båtutflykt i Sankt Anna-arkipelagen

Tycker att “arkipelagen” låter så tjusigt. ”Skärgård” låter ju så jordnära trots att det handlar om vatten mest. Skälet till denna utflykt på fredagen var att Mirrfamiljen har inhandlat en båt i Valdemarsvik dagen innan.
Lillmirren och jag på väg till båten i ValdemarsvikMånga roliga saker att leka med fanns i båtaffärenBåten vid kajen i Valdemarsvik

I mitt tycke, som i alla år har varit hänvisad till en aktersnurra för att ta oss ut till ön där vi har vårt sommarviste och vars maxfart ligger någonstans på 6-7 knop, är denna båt ett Herrens underverk.

Inte nog med att nya båten har en toppfart på 35 knop, den har dessutom en inbyggd motor. Man startar genom att vrida om en nyckel och styr med en ratt. Det finns också GPS med ett sjökort där man kan se var man är på sjön, vart man ska och var grunden finns.
Mirrmaken vid ratten i nya båten

När vi åker med vår egen lilla båt får någon stå i fören och titta ner i vattnet och se efter om det möjligtvis dyker upp några stenar här och var under båten när vi går genom trånga sund. Dessutom måste man starta motorn med ett snöre, vilket jag aldrig har lyckats med.

Det finns 15 (!) mugghållare i nya båten och under alla dynor som man sitter på finns det utrymmen att stoppa saker i. Under en lucka i durken finns ett stort utrymme där man kan ha sina vattenskidor…

Man kan också sätta upp ett bord och äta mat på när man blir hungrig.
Mirren dukar upp pastasallad och drickyoghurt utanför Alskär


När vi gav oss iväg från bryggan vid Stegeborg visade termometern redan på 26 grader och solen strålade från en himmel, blå som i en amerikansk västernfilm. Lillmirren smörjdes med solfaktor 40 för att inte bli bränd och förseddes med flytväst, solhatt, långärmad tröja och jeans innan vi gav oss iväg.Det är verkligen inte roligt att behöva sätta på sig en flytväst

Vi åkte hela Slätbaken ut, förbi ön där vi har vårt sommarhus och vidare ut till Alskär som är en liten underbar ö lite längre ut till havs. Där kastade vi ankar (låter som i en Taubevisa!), åt den medhavda pastasalladen som Mirren hade lagat och tunnbrödsrullar med smör och mjukost. Vi sköljde ner det hela med drickyoghurt.


Alskär


Sedan badade vi från båten – mitt första dopp i sommar. Jag har ju nämligen aldrig tid att vara på ön på sommaren eftersom jag spelar så mycket. Högsäsong för vikarierande kantorer…

Det var kallt, trots att termometern visade 19 grader i vattnet. I denna förnämliga båt finns det naturligtvis en stege som man kan kliva ner i vattnet från och ett handtag där man kan ta sig upp när man har badat.Årets första och kanske sista dopp


Lillmirren sänktes också ner och upp i vattnet några gånger. Han älskar att bada, men tyckte nog att vattnet var en aning kallt han också.

Mirren provade därefter på att åka vattenskidor för första gången i sitt liv men nådde aldrig vattenytan med dem. Mirrmaken däremot visade däremot upp ännu en av sina dolda talanger genom att t.o.m. kunna åka slalom på skidorna efter båten.

Därefter åkte vi till sommarhuset på ön där en bryggentreprenör som bäst håller på att laga bryggan, som isen förstörde i vintras. Min bror och svägerska med brorsdotter Karin var där. Vi fikade tillsammans och hade det mysigt på deras veranda.

Min svägerska plockade fram en dockvagn från 1946 som hon sparat sen barndomen och som Lillmirren körde fram och tillbaka med under någon timme.Sommarhuset i Sankt Anna skärgård
Lillmirren kör dockvagn


På hemvägen passerade vi Capella Ecumenica på den lilla ön Västra Gärsholmen. En underbar liten kyrka där många gudstjänster, vigslar och dop äger rum. Vill du läsa mer om Capella Ecumenica kan du läsa här.Capella Ecumenica på Västra Gärsholmen


Under båtresan hem sov Lillmirren hela vägen till Stegeborg trots motordånet. Han som i vanliga fall vaknar av att man prasslar med en ICA-påse eller av att telefonen ringer…Mirren hittade en lustig insekt som vi inte vet vad den heter

19 kommentarer:

Bloggblad sa...

Det var intressant att få se båten, herr Bloggblad läser båtannonser som en galning och hoppas hitta nåt billigt när priserna sjunker mot slutet av säsongen. Fast vi ska ha en som man kan ta med hem varje gång - med sovplatser dessutom.

Bilden på badnymfen gillar jag!!!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det är nu man ska köpa båt om man ska ha någon har jag förstått.

Ja, är inte "badnymfen" en perfekt illustration till en Turista i Sverige-broschyr?

Bloggblad sa...

Jo, den tycker jag du ska skicka till nt i alla fall...

Är det inte en vanlig ekoxe? De kan bli jättestora.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag har googlat på "Ekoxe" men tycker inte att den är särskilt lik den. Det här djuret har ju så jättelånga spröt och inga tjocka käftar.

Eleonora sa...

Vilken underbar båtsommartur du gjort tillsammans med din lilla familj! Så vackra bilder du visar för oss. Fortsatt god sommar!

Musikanta sa...

Eleonora:
Tack för att du tittade in. Jag önskar dig detsamma!

Grekland nu sa...

Underbara bilder, har aldrig varit i Sankt Annas skargard men det verkar vara ett paradis pa jorden. Och den lille sjomannen pa bild nummer tva ar oemotstandlig!

Musikanta sa...

Ingabritt:
Om du någonsin har dina vägar förbi här hoppas jag att du hör av dig så kan vi ta en tur med båten.

Roligt att det inte bara är Mirren och jag som tycker att Lillmirren är otroligt söt (för oemotståndlig måste ju vara något ditåt).

När det är så här vackert är det underbart i skärgården annars kan det vara lite si och så när det regnar och stormar!

Anonym sa...

Vilka härliga sommarbilder du visar oss!
Slätbaken, är det inte så den långa viken in från S:t Annas skärgård heter?

Vilken söt bild på Lillmirren med napp i mun och dockvagn framför sig!

Musikanta sa...

Det stämmer. Slätbaken går från Mem ut till Arkösund ungefär.

Synd att bilden blev lite suddig bara.

Musikanta sa...

Marskatten:
Kommentaren ovan var förstås till dig, men det förstod du väl hoppas jag. Jag glömmer ofta att skriva till vem jag svarar.

Elisabeth sa...

Jag gillar verkligen att läsa om dina/era utflykter... du får till det så verkligt, så jag känns nästan befinna mig där bredvid dig!
Vilken härlig båtutflykt det måste ha varit... men jag skulle nog ha hoppat över badet... badkruka som jag är!

Varm kram..

Ps. Den lille sjömansmirren såg verkligen bara för go ut...!

Musikanta sa...

Elisabeth:
Tack för dina värmande ord. Det är sådana kommentarer som inspirerar till nya inlägg.

Lillmirren är en ängel för det mesta men kan bli fruktansvärt ilsken om han inte får som han vill!

Marianne sa...

Vilken härlig sommardag ni har haft! Äkta svensk sommar som man drömmer om. Synd bara att du inte hinner vara på ön under sommaren, det är ju då det är som härligast.

Lillmirren är för söt med dockvagn och båtslangar (eller vad det nu är). Han kommer att bli en äkta sjöman!

Tyvärr vet inte jag heller vad det är för insekt, men jag är rätt tacksam att jag inte hittade honom här i huset. Jag hade direkt trott han var kackerlacka med spröt och trampat ihjäl honom : )

Musikanta sa...

Marianne:
Lillmirren är redan på god väg. Han älskar när det går fort på sjön och när motorn brummar mycket.

Jag googlade på kackerlacka och hittade en fullvuxen hanne som såg exakt likadan ut. Tack för tipset.

aurorabuddha sa...

Fin bat och sota barn! Det ser ju sa harligt ut!

Fast den dar insekten vet jag inte... den ser nastan ut som en roach? Sana har vi manga och stora har i usa... :-o

Musikanta sa...

Hej Aurorabuddha!
Kul att du tittade in! Det är nog precis vad det är för insekt - en roach eller cockroach (!)Marianne föreslog det också.

Om du ser mitt senaste inlägg så har jag en bild på en sån och den är väldigt lik tycker jag. Det är i så fall den första som jag har sett här i Sverige.

Jag har sett andra i Kina men de var mindre och inte särskilt lika den här.

Musikanta sa...

Nu har jag äntligen, efter tre år, fått reda på vad det var för en insekt av Thomas i Kalmar. En tallbock eller möjligen en granbock.

Musikanta sa...

Jag har alltid varit lite dålig i matte - efter fyra år ska det vara. Inlägget är ju från 2008.