måndag 14 juli 2008

Inspirerad av musik


Kanalmagasinet i Söderköping


Utställningsaffischen med motiv ritat i ett enda penndrag

Mirrens kusin Karin har haft utställning på Kanalmagasinet i Söderköping. Den heter Inspirerad av Musik. Till vardags är Karin violast och bor i England. Hon är dock ofta hemma i Sverige på sommaren eftersom min bror har sommarhus i Sankt Anna skärgård.

Sina motiv hämtar hon från musiken – det är musiker som spelar ensamma eller tillsammans. Det roliga med Karins teckningar är att hon ritar en del av sina figurer med ett enda streck, mycket skickligt… Här är några exempel på hennes tavlor och teckningar.Tavlor i svart-vittNågra av streckfigurerna har hon färglagt. Här är cellisten...

Violan är med på ett hörn – den spelar Karin på emellanåt när det blir långtråkigt att vara i utställningslokalen.Karin med sina alster i bakgrunden

I samma rum ställer Malin ut ljuskronor som hon tillverkar i ståltråd och glas. I ett annat rum är det konsthantverkare med lappteknik som specialitet. Man upphör aldrig att förvåna sig över hur duktiga och kreativa människor det finns överallt…Malins ljuskronor i ståltråd och glas


Olika saker i lappteknik

När vi kommit ut från det ganska mörka Kanalmagasinet lyser solen från en blå himmel på alla båtarna som ligger för ankar och alla människor som flanerar på kajen. Vid Slussen har samlats en hel del folk som spänt följer båtarna som ska slussas.

Besättningarna på båtarna har inte hunnit vänja sig riktigt vid slussningen eftersom Söderköping bara är sluss nummer tre från Mem räknat. Det ligger nervositet i luften, men allt avlöper väl denna gång och båtarna glider lugnt vidare uppför kanalen.


Man tänker osökt på Robban Brobergs båtlåt...

Vid Smultronstället, berömt för sin goda (och dyra) glass är det en ringlande kö av glass-sugna. Vilken skillnad bara för någon månad sedan när här var helt tomt! Rätt vad det är hör vi det lilla rundturståget komma åkande – på- och avstigning sker härifrån. Att åka med det är ett trevligt sätt att uppleva Söderköping.

Lång kö av glass-sugna framför Smultronstället
En rundtur med det lilla gula tåget är populärt

På hemvägen går vi förbi en trevligt dekorerad soptunna. Något att ta efter kanske...

Snyggaste soptunnan i stan...

16 kommentarer:

Bloggblad sa...

Ser ut som en trevlig liten stad - den måste jag nog besöka... :)

Jag kommer just från Bondens nere vid kanalen, har lyssnat på en duktig, trevlig och snygg Jens Or*back. Mycket bra lyssning. Köpte boken också.

Bloggblad sa...

Förresten har jag tänkt att lyssna på din brorsdotter i morgon. Ordet violast har jag aldrig hört, är det nåt nytt eller avknoppat från violinist. Viola och violin... skillnad?

Musikanta sa...

Bloggblad:
Visst är det fint på sommaren med alla turisterna och båtarna. Men det är ganska skönt på vintern med när det bara är vi åretruntboende kvar.

"Violast" är lite modernare än "altviolinist" har jag fått lära mig.

Altfiolen eller violan
är ju större än fiolen och har en egen stämma i orkestrarna. Karin har gått över till detta instrument efter att ha spelat fiol i ett antal år.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Då ses vi i kväll!

Bloggblad sa...

Jepp! Nu ska jag ut till Stegeborg och sitta och meditera vid havet.

Anonym sa...

Ni får nog nästan skylla er själva, du och Bloggblad, som gör sådan fin reklam för sta'n. Klart man blir sugen på att åka dit när man ser det här! :-)

Marianne sa...

Så synd att jag inte kan klicka på fotona med hennes teckningar, de ser så fina ut! De ser så där "vill-ha-fina" ut! Det är sådant som jag tycker så mycket om, enkelt men ändå levande och uttrycksfullt.

Tänk att ha så många talanger, att både teckna och spela. Och tack för svaret, jag hade också tänkt fråga om violast, men det behöver jag inte nu när Bloggblad redan har frågat och fått svar.

Det är verkligen fint där i Söderköping!

Bloggblad sa...

En liten tant: Du är så välkommen så! I fredags var en av översättarbloggarna här!

Musikanta sa...

En liten tant:
Roligt att du tittade in! En utflykt till Söderköping är aldrig fel - man kan t.ex. bestiga Ramunderberget om man orkar. Däruppe har man en fantastisk utsikt över stan.

Marianne:
Jag har lärt mig mycket under tiden jag har bloggat - men inte hur man gör när man klickar på bilderna så de blir större. Ska ta ett snack med svärsonen igen.

Det där med många talanger hänger ju ofta ihop. Jag tänker på Taube som var trubadur, konstnär och poet och Strindberg som både skrev och målade.

Bloggblad:
Du är lycklig du som kan meditera när du har maken med dig! På våra utflykter är det mest matsäck som gäller och att jag får agera fotomodell i brist på andra motiv för MM.

Marianne sa...

Inte illa när maken tycker att man är en bra fotomodell! Det ska du vara stolt över : )

Bloggblad sa...

Hehe... jag kan meditera hur mycket jag vill i hans sällskap...

Elisabeth sa...

Åh,vad jag beundrar alla dessa människor som kan skapa med sina händer, och sitt sinne! Konst, musik, böcker, sticka och virka etc etc. Jag kan då verkligen precis ingenting..!

Varm kram...

Musikanta sa...

Marianne:
Ja, det får man ju vara tacksam för...

Bloggblad:
Jag har det inte lika lätt som du vet...

Elisabeth:
Jag är säker på att du är bra på någonting åt det kreativa hållet fast du kanske inte vet om det. Du är ju i alla fall världsbäst på att klä dina tankar i ord...

Eleonora sa...

Vilken härlig vandring. Tack för den! Önskar dig en riktigt fin och härlig weekend. Kram på dig.

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Eleonora:
En varm kram till dig själv! Jag glömde att skriva vem kommentaren var till, därför tog jag bort den om du undrar.