måndag 22 december 2008

Uppspikning av avhandling

The Chinese Volvo på plats på spikträdet

I fredags hade jag och MM den stora äran och det höga nöjet att få vara med om en alldeles unik händelse. Nämligen uppspikning av avhandling på Linköpings universitet. Efter åtta mödosamma år var arbetet med Mirrens avhandling, The Chinese Volvo, Sino-Foreign Joint Ventures and Perceived Performance äntligen avslutad och böckerna tryckta.

I de åtta åren ingår även ett års forskning, tre års studier i kinesiska, arbete vid Volvo Lastvagnars kontor i Beijing samt tillkomsten av ännu en familjemedlem - Lillmirren. Mirrmaken var med redan från begynnelsen.

Det sägs att traditionen med att spika upp sin avhandling före disputationen härrör sig från 1517 när Luther spikade upp sina teser på kyrkdörren i Wittenberg. Den som vill veta mer om hur det går till numera kan läsa här under rubriken De Akademiska Högtiderna i våra dagar.

Vi började med att hämta Mirren vid Linköpings central och åkte sedan till universitetet och åt en god lunch. Därefter gick vi till tryckeriet och hämtade alla färdigtryckta böcker. Det blev många paket.

Kvart i tre avgick en liten delegation, en professor som varit handledare, en doktorandkompis, Mirrmaken och Lillmirren som kommit med bil från Stockholm, doktoranden själv och så de stolta föräldrarna till den sistnämnda, från A-huset med kurs mot Origohuset – där alla höjdare inom Linköpings universitet arbetar.

MM bär exemplar av avhandlingen som ska spikas

Där anslöt sig också ytterligare en handledarprofessor samt huvudhandledaren, professor och tillika dekanus, till gänget och så var det klart för spikning. Eftersom avhandlingen är på dryga 350 sidor måste hålet för spiken vara förborrad.

Mirren spikar upp sin avhandling på spikträdet i Linköpings Universitet

Klockan tre precis var det dags. Då hade Mirren hämtat hammare och spik hos registratorn och fått sin avhandling prydd med orden ”Må spikas” med stora bokstäver tvärsöver omslaget. The Chinese Volvo spikades upp på det gröna avhandlingsträdet och pryder väl sin plats. Mirren har själv tagit omslagsfotot från Volvos lastvagnsfabrik i Jinan i Kina.

The Chinese Volvo pryder sin plats bland de andra avhandlingarna

Efter det att avhandlingen fått sin plats bland alla de andra på trädet serverades champagne, som smakade misstänkt likt Pommac. Lillmirren, som aldrig smakat läsk förut, drack i alla fall med förtjusning.


Lillmirren smakar på "champagnen"

Ytterligare en spikning väntade. Nu på universitetsbiblioteket. Denna var dock inte så högtidlig som den förra och utan champagne. Nu är det fritt fram för själva disputationen den 22 januari!

6 kommentarer:

Bloggblad sa...

Så roligt! Inte visste jag att spikning var så högtidligt! Jättekul att det är klart. (Vad blir nästa steg i karriären?)

Marianne sa...

Oj! STORT, STORT GRATTIS till Mirren! Så underbart fantastiskt och DUKTIGT att ha kommit så långt! Verkligen ett gediget arbete som ligger bakom! "Bara" disputationen kvar, men det kommer säkert att gå bra! Jag förstår att du är en stolt moder nu!

Nu kan ni alla koppla av ordentligt och njut i lugn och ro och få en RIKTIGT GOD JUL!

Grekland nu sa...

Vilken spännande tradition att spika upp avhandlingen, den kände jag inte till! Jättevarmt grattis till Mirren, måste kännas riktigt, riktigt bra att vara färdig. God Jul på er alla!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Visst är det underbart att det är klart så långt. Nu har man "bara" disputationen att oroa sig för! Nästa steg i karriären är höjd i dunkel. Hon har tjänsten kvar vid universitetet åtminstone till sommaren i alla fall.

Marianne:
Tack för dina lyckönskningar. Jag ska genast vidarebefordra dem till Mirren. Det ligger massor av arbete bakom som du skriver, men också en brinnande passion för ämnet och en otrolig envishet.

Ingabritt:
Tack för grattiset, jag ska också vidarebefordra detta meddetsamma! Jag hade heller ingen aning om att denna tradition fanns, men den lever tydligen bara kvar i Linköping, Umeå och Göteborg. Synd, tycker jag, det var så trevligt att få träffa handledarna innan disputationen, dem som man hört så mycket om!

Eleonora sa...

Men kära söta - vilken duktig dotter du har - så stolt du och maken måste vara! Och tänk så roligt, vilket minne att få vara med om, att se dottern spika upp sitt underverk!! Gratulerar å det allra hövligaste till den glädje dottern bereder er båda.

Fortsatt god helg och kram kram

Musikanta sa...

Eleonora:
Framför allt är vi tacksamma att allting har gått så bra än så länge. Men visst är vi stolta och glada över Mirren som alltid har varit en så snäll och kärleksfull dotter dessutom.

God fortsättning på julhelgen och en varm kram från Musikanta. Det är så roligt när du tittar in och kommenterar!